Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Η νόσος που «προτιμά» τις νέες γυναίκες. Τα συμπτώματα + ένα σημαντικό καλό νέο

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα αυτοάνοσο που αφορά περισσότερο τις γυναίκες μεταξύ 30 και 40 ετών. 

ρευματοειδής αρθρίτιδα πόνος στο χέρι spukkato

Το ήξερες ότι η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας στις γυναίκες; Παρόλα αυτά, η διάγνωσή της συνήθως καθυστερεί ενώ περίπου ένα 70% ασθενών με μέτρια προς  σοβαρή μορφή της δεν ανακουφίζονται πλήρως από τη θεραπεία.

Η νόσος που προτιμάς τις νέες γυναίκες

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα παρουσιάζεται συχνότερα στις γυναίκες με συχνότητα 3 προς 1 σε σχέση με τους άντρες. Επίσης, παρότι μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε ηλικία, οι περισσότερες γυναίκες την παρουσιάζουν ανάμεσα στα 30 και τα 40 τους χρόνια.

Πώς δρα η ρευματοειδής αρθρίτιδα

Στη νόσο αυτή, ο οργανισμός λανθασμένα αναγνωρίζει κύτταρα των αρθρώσεων σαν ξένα και προσπαθεί να τα καταστρέψει για να προφυλάξει τον εαυτό του. Στη διαδικασία αυτή αυξάνεται η ποσότητα του υγρού που υπάρχει στις αρθρώσεις και προκαλείται φλεγμονή, με αποτέλεσμα την καταστροφή της άρθρωσης και του χόνδρου, του λεπτού προστατευτικού στρώματος που περιβάλλει τα άκρα των οστών στις αρθρώσεις. Αν ο χόνδρος αρχίζει να καταστρέφεται, δεν έχει την ικανότητα να επιδιορθωθεί, με συνέπεια η άρθρωση να χάνει τη σταθερότητά της, την κινητικότητά της, να σε πονάει και τελικά να καταστρέφεται.

Ποια είναι τα συμπτώματα

‣ Πόνος στις αρθρώσεις με θερμότητα και οίδημα, ιδιαίτερα στις μικρές αρθρώσεις των χεριών, των καρπών και των ποδιών.

‣ Πόνος σε περισσότερες από μία αρθρώσεις ταυτόχρονα.

‣ Αίσθημα κόπωσης.

‣ Πρωινή δυσκαμψία που διαρκεί μία ώρα ή περισσότερο.

‣ Περιορισμένη κίνηση ή λειτουργία των αρθρώσεων.

‣ Ανώδυνα οζίδια κάτω από το δέρμα των αγκώνων και των χεριών.

‣ Πυρετός.

‣ Αδυναμία.

Αν διαπιστώσεις ότι παρουσιάζεις δύο ή περισσότερα από τα παραπάνω συμπτώματα, καλό είναι να επισκεφθείς ρευματολόγο.

Τα καλά νέα για τη θεραπεία της νόσου

Η έγκριση της θεραπείας με upadacitinib (με τη μορφή ενός χαπιού την ημέρα) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ασθενείς με μέτρια έως σοβαρή ρευματοειδή αρθρίτιδα είναι ένα από τα τελευταία "καλά νέα" της χρονιάς για ασθενείς με τη συγκεκριμένη νόσο. "Σχεδόν 3 εκατομμύρια άνθρωποι στην Ευρώπη ζουν με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η πλειονότητα των οποίων δεν επιτυγχάνει ύφεση και ενδέχεται να υποφέρει από πόνο, κόπωση, πρωινή δυσκαμψία στις αρθρώσεις και εξάρσεις", δήλωσε ο Καθηγητής Ronald van Vollenhoven, M.D., Ph.D., Κέντρο Ρευματολογίας και Ανοσολογίας του Άμστερνταμ στις Κάτω Χώρες. "Όπως διαπιστώνεται στο μεγάλο αυτό πρόγραμμα κλινικών μελετών Φάσης 3 στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, το upadacitinib έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει σημαντικά τα σημεία και τα συμπτώματα της νόσου και να βοηθήσει περισσότερους ασθενείς να πετύχουν ύφεση ή χαμηλή ενεργότητα της νόσου".

Η ανακοίνωση της σημαντικής αυτής έγκρισης έγινε από τη βιοφαρμακευτική εταιρεία AbbVie. Σύμφωνα με αυτήν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το upadacitinib για τη θεραπεία ενηλίκων ασθενών με μέτρια έως σοβαρή ενεργή ρευματοειδή αρθρίτιδα οι οποίοι δεν έχουν ανταποκριθεί επαρκώς, ή παρουσιάζουν δυσανεξία, σε ένα ή περισσότερα φάρμακα που χρησιμοποιούνται σήμερα για τη νόσο. Το upadacitinib χορηγείται μία φορά τη μέρα σε μορφή χαπιού και οι ειδικοί το χαρακτηρίζουν ως επιλεκτικό και αναστρέψιμο αναστολέα της JAK. Μπορεί να χορηγηθεί ως μοναδική θεραπεία ή σε συνδυασμό με μεθοτρεξάτη.

Διάβασε επίσης: #ShapePeople: Η Βίκυ Αθανασιάδου είναι yogi και RA Warrior! (τι άλλαξε στη ζωή της όταν έμαθε ότι έχει ρευματοειδή αρθρίτιδα;)

Διάβασε επίσης: Πρόβλημα στη σπονδυλική στήλη και πόνος στην πλάτη; Κάνεις 5 λάθη λέει ο ορθοπαιδικός!

Με πληροφορίες από Ελληνική Ρευματολογική Εταιρεία & Επαγγελματική Ένωση Ρευματολόγων Ελλάδος, Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογίας, Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.)

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i