#ShapePeople: Η Βίκυ Αθανασιάδου είναι yogi και RA Warrior! (τι άλλαξε στη ζωή της όταν έμαθε ότι έχει ρευματοειδή αρθρίτιδα;)

Μια νέα στήλη αφιερωμένη σε πραγματικούς ανθρώπους που μας εμπνέουν.

5

Shape Girl είσαι εσύ που τρέφεσαι υγιεινά, αλλά θα φας μερικές φορές burger ή σοκολάτα (ή και τα δύο), χωρίς τύψεις, αλλά κι εσύ που αγαπάς την άσκηση, αλλά δε νιώθεις ενοχές αν κάποιες μέρες δεν είσαι σε mood γυμναστικής. Με λίγα λόγια, είσαι εσύ που αγαπάς τον εαυτό σου, «ακούς» τις ανάγκες του και «δουλεύεις» καθημερινά για να αναδείξεις την καλύτερη και υγιέστερη εκδοχή του.

Αυτό που σκεφτήκαμε είναι ότι θέλουμε να μεταδώσουμε τη Shape φιλοσοφία δημιουργώντας αυτή τη στήλη, η οποία θα σε συστήνει σε πραγματικούς ανθρώπους που μας εμπνέουν - ανεξάρτητα από τους followers τους στο Instagram :-)

Who is Who

Βίκυ Αθανασιάδου, διαιτολόγος, δασκάλα yoga. 

Ακολούθησέ τη στα social media:

Instagram: @vicky_ath

#ShapePeople: Η Βίκυ Αθανασιάδου είναι yogi και RA Warrior! (τι άλλαξε στη ζωή της όταν έμαθε ότι έχει ρευματοειδή αρθρίτιδα;) - εικόνα 1

Ακόμα μια ξεχωριστή ιστορία είναι εκείνη της 29χρονης Βίκυς Αθανασιάδου, η οποία γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε στη Θεσσαλονίκη, αποφοιτώντας από το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙΘ. Το 2012, στα 24 της, έγινε «ερωτική μετανάστης», για χάρη του τωρινού συζύγου της, και μετακόμισε στη Νάξο.  Μάλιστα, τα τελευταία 2 χρόνια ο σύζυγός της διατηρεί ένα εστιατόριο στη Νάξο, όπου εργάζεται και εκείνη εκεί τους καλοκαιρινούς μήνες. Το χειμώνα απασχολείται ως διαιτολόγος και φέτος ξεκίνησε το εκπαιδευτικό της ως δασκάλα yoga.

Εκτός από το mentality της που αντικατοπτρίζει τη Shape φιλοσοφία, η Βίκυ ανήκει στους #ShapePeople για ακόμα έναν σημαντικό λόγο: Είναι μία "RA Warrior". Με άλλα λόγια, έχει διαγνωστεί με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Αν δεν έχεις εσύ ή κάποιο κοντινό σου πρόσωπο, ίσως, δεν έχεις ιδέα τι μπορεί να σημαίνει. Παρακάτω θα μάθεις τα πάντα από τη Βίκυ, η οποία δε... ντρέπεται να τοποθετηθεί ανοιχτά και να ευαισθητοποιήσει γι'αυτό το αυτοάνοσο νόσημα.

Τι συμβαίνει σε μια συνηθισμένη μέρα σου;

  • Γενικά λόγω της φύσης της δουλειάς μας, το καθημερινό μου πρόγραμμα εξαρτάται πάρα πολύ από την εποχή του χρόνου. Τα καλοκαίρια το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας το περνώ στο εστιατόριο, ενώ λόγω της έντασης της δουλειάς, τις υπόλοιπες ώρες θα φροντίσω να ξεκουραστώ, είτε πηγαίνοντας στη θάλασσα, είτε κάνοντας γιόγκα ή βόλτα με φίλους.
  • Ο χειμώνας μου περιλαμβάνει περισσότερες δραστηριότητες, αλλά λιγότερες υποχρεώσεις. Έτσι, το πρωί θα σηκωθώ, θα φτιάξω πρωινό με την ησυχία μου και έπειτα θα κάτσω να πιω τον καφέ μου, να ακούσω μουσική, να δω τι συμβαίνει στα social media. Αργότερα είτε θα γυμναστώ, είτε θα κάνω εξωτερικές δουλειές.
  • Το μεσημέρι πάντα θα με βρει στην κουζίνα να μαγειρεύω. Νωρίς το απόγευμα βόλτα με τα σκυλιά, είτε στο κοντινό μας πάρκο, είτε σε κάποια παραλία ή βουνό. Τα ραντεβού ή την υπόλοιπη δουλειά μου τα κάνω στο σπίτι, συνήθως τις απογευματινές ώρες. Εάν το πρωί δεν έχω κάνει γυμναστική, τότε θα την κάνω αργά το απόγευμα, γύρω στις 7. Προσπαθώ να γυμνάζομαι 5-6 φορές την εβδομάδα, από 30-90 λεπτά ανάλογα με το χρόνο και την ενέργεια που έχω.
  • Γυμνάζομαι μόνη μου στο σπίτι και το πρόγραμμά μου περιλαμβάνει είτε αεροβική, HIIT ή ασκήσεις ενδυνάμωσης πάντα σε συνδυασμό με λίγη yoga στο τέλος, ή αποκλειστικά Ashtanga Yoga. Γενικά, αλλάζω το πρόγραμμα μου ώστε να προσαρμόζεται στις ανάγκες και τη διάθεσή μου και να μη βαριέμαι.
  • Βραδινό στο σπίτι, ακόμα μία βόλτα με τα σκυλιά και έπειτα κάποια ταινία/σειρά στον καναπέ ή μία χαλαρή έξοδος με φίλους ή οικογένεια.
  • Το τελευταίο διάστημα, λόγω εγκυμοσύνης που ξεκίνησε με κάποια προβλήματα, αναγκαστικά δεν είμαι τόσο δραστήρια όσο συνήθως, μετά από συμβουλές της γιατρού μου. Οπότε προσπαθώ να εκμεταλλευτώ όλη αυτή την αναγκαστική «ξεκούραση» για να μαζέψω μπαταρίες, να χαλαρώσω και να διαβάσω για το εκπαιδευτικό της yoga.
#ShapePeople: Η Βίκυ Αθανασιάδου είναι yogi και RA Warrior! (τι άλλαξε στη ζωή της όταν έμαθε ότι έχει ρευματοειδή αρθρίτιδα;) - εικόνα 2

Ποιες ήταν οι πρώτες διαφορές που παρατήρησες όταν μετακόμισες από τη Θεσσαλονίκη στη Νάξο; Τι σου άρεσε περισσότερο και τι λιγότερο;

Μετακόμισα εδώ τον Οκτώβριο, όπου πλέον η καλοκαιρινή σεζόν είχε τελειώσει, κάτι που με βοήθησε να δω από την αρχή πως είναι πραγματικά η ζωή σε μια τόσο μικρή πόλη, χωρίς να επηρεαστώ από τον τουρισμό. Ερχόμενη από μία πολύ ζωντανή πόλη, όπως η Θεσσαλονίκη, με άπειρα μαγαζιά, νυχτερινή ζωή, πολυκοσμία, σίγουρα οι διαφορές ήταν μεγάλες και οι πρώτοι μήνες δύσκολοι.

Επειδή, όμως, μου αρέσει να βρίσκω πάντα τα θετικά σε όλες τις καταστάσεις, έτσι και τότε προσπάθησα να εκτιμήσω την ησυχία, την άμεση επαφή με τη φύση, είτε αυτή ήταν η θάλασσα είτε το βουνό, και πάνω απ’όλα την ηρεμία που σου προσφέρει ένα τέτοιο μέρος, αφού το στρες της καθημερινότητας είναι πραγματικό ελάχιστο.

Φυσικά τα καλοκαίρια εδώ είναι πολύ διαφορετικά: Το νησί σφύζει από ζωή και ακόμα και ως ντόπιος μπορείς να νιώσεις ότι πήγες διακοπές κατά κάποιο τρόπο, αφού υπάρχουν παραλίες κυριολεκτικά παντού, πολλά μαγαζιά για να βγεις και να διασκεδάσεις και νέος κόσμος για να γνωρίσεις.

Από παιδί λάτρευα τη θάλασσα, μιας και πάντα περνούσαμε τα καλοκαίρια μας στο παραθαλάσσιο σπίτι της γιαγιάς μου, οπότε αυτό που μου αρέσει περισσότερο εδώ, είναι πως οποιαδήποτε στιγμή το θελήσω σε 5 λεπτά μπορώ να βρεθώ εκεί για μια δροσιστική βουτιά, μια βόλτα με τα σκυλιά μου, ή μισή ώρα χαλάρωσης χαζεύοντας το ηλιοβασίλεμα.

Αυτό που μου αρέσει λιγότερο είναι πως σε αρκετά πράγματα το νησί είναι πολύ πίσω (π.χ .ιατρική περίθαλψη, μετακινήσεις από και προς τη Νάξο) και πως η νοοτροπία μεγάλης μερίδας των κατοίκων είναι αρκετά διαφορετική από αυτή που έχω συνηθίσει στη Θεσσαλονίκη, με αποτέλεσμα να νιώθω πολλές φορές πως δεν μπορώ να ταιριάξω ανάμεσα τους.

#ShapePeople: Η Βίκυ Αθανασιάδου είναι yogi και RA Warrior! (τι άλλαξε στη ζωή της όταν έμαθε ότι έχει ρευματοειδή αρθρίτιδα;) - εικόνα 3

Η μέρα σου στο πιάτο: Τι τρως ενδεικτικά κάθε μέρα;

  • Η μέρα μου περιλαμβάνει πάντα 5-6 γεύματα, 3 κυρίως και 3-4 σνακ, ανάλογα με το πρόγραμμα και τις ανάγκες μου, τα οποία φροντίζω να μην απέχουν πάνω από 3 ώρες μεταξύ τους.
  • Ξεκινάει πάντα με ένα δυνατό πρωινό, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει κάτι απλό αν δεν έχω αρκετό χρόνο, όπως ένα φλιτζάνι γάλα με δημητριακά και κάποιο φρούτο, ή κάτι που απαιτεί μία μεγαλύτερη προετοιμασία, όπως κάποια υγιεινή έκδοση των pancakes με μέλι, φρούτα και ξηρούς καρπούς.
  • Για το δεκατιανό μου επιλέγω κάποιο φρούτο, χυμό ή smoothie το οποίο θα συνδυάσω με ξηρούς καρπούς ή κάποιο χειροποίητο κέικ ή μπισκότο (π.χ. κέικ μπανάνας ή μπισκότα βρώμης). Αντίστοιχη είναι και τα υπόλοιπα σνακ της ημέρας.
  • Είμαι λάτρης της ελληνικής κουζίνας και της μαγειρικής γενικά, οπότε το μεσημεριανό μου περιλαμβάνει υλικά όσο το δυνατόν πιο ποιοτικά, όπως φρέσκο κρέας, δικά μας λαχανικά, καλό ελαιόλαδο, παραδοσιακά προϊόντα, με τα οποία δημιουργώ ό,τι συνταγή βάλει το μυαλό μου. Γενικά, προσπαθώ η κάθε εβδομάδα να έχει μία ισορροπία, με όσπρια, λαχανικά, κρέας και ψάρι, κάνοντας συνδυασμούς που θα προσφέρουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
  • Το βράδυ οι επιλογές είναι και πάλι αρκετές, με τις αγαπημένες μου να είναι κάποια συνταγή με αυγά (π.χ. ομελέτα, αυγά ποσέ πάνω σε ψωμί με αβοκάντο), τορτίγια με τυρί, γαλοπούλα και λαχανικά ή γιαούρτι με μέλι και ξηρούς καρπούς, αν θέλω κάτι γλυκό.
  • Φυσικά δεν τρέφομαι πάντα τόσο τέλεια και ισορροπημένα αλλά ποτέ δε θα στερηθώ κάτι, ούτε και θα τιμωρήσω τον εαυτό μου για μία παρασπονδία, από τη στιγμή που ξέρω πως αυτό δεν αποτελεί τον τρόπο ζωής μου, αλλά μία εξαίρεση.

Τι θα έτρωγες ακόμα και από το πάτωμα;

Αν τα σκυλιά μου άφηναν οτιδήποτε έπεφτε στο πάτωμα, αυτό που θα έτρωγα  είναι το παγωτό! Το λατρεύω σε όλες του τις μορφές και τις γεύσεις και πραγματικά δεν μπορώ να αντισταθώ με τίποτα.

#ShapePeople: Η Βίκυ Αθανασιάδου είναι yogi και RA Warrior! (τι άλλαξε στη ζωή της όταν έμαθε ότι έχει ρευματοειδή αρθρίτιδα;) - εικόνα 4

Στο bio σου γράφεις πως είσαι "RA Warrior". Μιας και δε γνωρίζουν όλοι, πρακτικά τι σημαίνει να έχεις ρευματοειδή αρθρίτιδα; Πώς το ανακάλυψες και πόσο έχει αλλάξει η ζωή σου από τότε;

Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου κάνεις αυτή την ερώτηση και μου δίνεται το βήμα μέσα από το Shape να μιλήσω για κάτι τόσο σημαντικό.

  • Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι ένα χρόνιο φλεγμονώδες αυτοάνοσο νόσημα που προσβάλει κυρίως τις αρθρώσεις. Η ακριβής αιτιολογία της νόσου δεν είναι ακόμα γνωστή και προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία που να απαλλάσσει τον ασθενή από αυτήν, παρά μόνο θεραπευτικά σχήματα που μπορεί να προσφέρουν ύφεση ή χαμηλή δραστηριότητα της νόσου.
  • Τα κυριότερα συμπτώματα της είναι: πόνος, διόγκωση και ευαισθησία των αρθρώσεων καθώς και πρωινή δυσκαμψία (δηλαδή δυσκολία κινήσεων των αρθρώσεων όταν το πρωί σηκωθείς από το κρεβάτι).

Το 2009 και για διάστημα 3 ετών εμφάνιζα περίεργα συμπτώματα στα οποία κανείς γιατρός δεν μπορούσε να δώσει κάποια διάγνωση. Μέχρι που ξεκίνησαν τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Ένιωθα διαρκώς ένα αίσθημα κόπωσης, πόνο, δυσκαμψία. Δεν ήξερα τι πάει στραβά, μέχρι που τυχαία παρακολούθησα μία εκπομπή στην τηλεόραση με θέμα τα αυτοάνοσα νοσήματα. Όταν ο γιατρός περιέγραψε τη ΡΑ ένιωσα ότι μιλούσε ακριβώς για όσα ένιωθα εκείνη τη στιγμή. Έτσι αποφάσισα να επισκεφτώ άμεσα έναν ρευματολόγο, που μετά από λεπτομερή κλινική εξέταση και αιματολογικές εξετάσεις επιβεβαίωσε πως πάσχω από ΡΑ.

Η ζωή μου άλλαξε πολύ όταν έμαθα τη διάγνωση, καθώς ήξερα πως ήταν κάτι που θα με ακολουθεί για όλη μου τη ζωή. Η ψυχολογία μου έπεσε αρκετά, καθώς η νόσος ήταν σε έξαρση, και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα απ’όσα ήθελα. Σταμάτησα κάθε είδους φυσική δραστηριότητα, ενώ ήμουν πάντα πολύ ενεργή, και λίγο αργότερα μετακόμισα στο νησί και κλείστηκα πολύ στον εαυτό μου.

Αυτό κράτησε για περίπου 2 χρόνια με τα συμπτώματα μου να χειροτερεύουν συνεχώς και να χρειάζεται να παίρνω όλο και περισσότερα φάρμακα, μέχρι που αποφάσισα ότι δεν ήθελα να ζω έτσι. Σιγά σιγά ξεκίνησα και πάλι να ασκούμαι, ψάχνοντας να βρω το είδος άσκησης που ταίριαζε στο σώμα μου και με έκανε να νιώθω καλά. Αυτό, μετά από διάφορους πειραματισμούς, ήταν η γιόγκα, την οποία ξανα-αγάπησα από την αρχή. Από εκεί ξεκίνησε η πραγματική μου αλλαγή προς το καλύτερο, με τα συμπτώματα να υποχωρούν ολοένα και περισσότερο και την ψυχολογία μου να ανεβαίνει καθημερινά. Ίσως φανεί υπερβολικό, αλλά εγώ νιώθω ότι η γιόγκα με έσωσε, τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά. Από το 2016 άρχισα να μειώνω τη φαρμακευτική αγωγή που έπαιρνα, φτάνοντας στο σημείο να μην παίρνω πλέον τίποτα.

Φυσικά η ασθένεια δεν εξαφανίζεται ποτέ απόλυτα και περνάω τουλάχιστον 2 φάσεις έξαρσης το χρόνο, οι οποίες όμως διαρκούν 1-2 μήνες και τις αντιμετωπίζω με φαρμακευτική αγωγή και όσο το δυνατόν περισσότερη ξεκούραση.

Πρόληψη για τη ΡΑ, όπως και για όλα τα αυτοάνοσα δεν υπάρχει, αφού είναι κάτι που μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή στον καθένα, όμως πολύ σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση της παίζει η έγκαιρη διάγνωση. Δυστυχώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει ενημέρωση του κοινού (το 87% του πληθυσμού δεν γνωρίζει καν τι είναι οι ρευματικές παθήσεις), έτσι το μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών αργούν δραματικά να επισκεφτούν ρευματολόγο, ή ακόμα δεν το κάνουν ποτέ, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα ανεπανόρθωτες βλάβες στις αρθρώσεις.

Περισσότερα για τις ρευματικές νόσους μπορείς να διαβάσεις εδώ και εδώ.

#ShapePeople: Η Βίκυ Αθανασιάδου είναι yogi και RA Warrior! (τι άλλαξε στη ζωή της όταν έμαθε ότι έχει ρευματοειδή αρθρίτιδα;) - εικόνα 5

Ποιο είναι το motto σου;

Πως όλα γίνονται για κάποιο λόγο.

Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που κάνεις μόλις ξυπνήσεις;

Ετοιμάζω πρωινό!

Και το τελευταίο πριν κοιμηθείς;

Ένα φιλί στον άντρα μου.

Ποια είναι η άσκηση που θα κάνεις ακόμα κι αν δεν έχεις χρόνο για ένα ολοκληρωμένο workout;

10 χαιρετισμούς στον ήλιο, ή 10 λεπτά ασκήσεις για κοιλιακούς. Επίσης κάνω τις καθημερινές μου μετακινήσεις σχεδόν αποκλειστικά με ποδήλατο, οπότε ξέρω πως ακόμα και αν δεν είχα καθόλου χρόνο για γυμναστική κάποια μέρα, έκανα έστω και λίγα λεπτά ποδήλατο!

Τι σου δίνει χαρά; Πες μου το πρώτο πράγμα που σου έρχεται στο μυαλό.

Η οικογένεια μου.

Τι θα συμβούλευες τώρα τον έφηβο εαυτό σου;

Νομίζω ότι η έφηβη Βίκυ τα κατάφερε αρκετά καλά, αλλά αν γυρνούσα πίσω θα τη συμβούλευα να μην φοβάται να ανοιχτεί λίγο παραπάνω.

Ποια είναι η γνώμη σου για όλο αυτό το yoga movement με τις yogis που μοιράζονται βίντεο και φωτογραφίες; Πιστεύεις ότι χάνεται το πραγματικό νόημα της yoga, στην προσπάθεια να «ανεβάσουν» την τέλεια φωτογραφία;

Ξεκίνησα να μοιράζομαι φωτογραφίες και βίντεο με θέμα τη yoga στο Instagram πριν από 2,5 χρόνια. Αρχικά το έκανα για να παρακολουθώ την πρόοδό μου και μετέπειτα ξεκίνησα να συμμετέχω σε πολλά yoga challenges.

Μέσα από όλο αυτό γνώρισα πολλούς ανθρώπους, με κάποιους έγινα φίλη και στην πραγματική ζωή, είδα ότι υπάρχουν και άλλοι με την ίδια ασθένεια με εμένα που έκαναν yoga, πολλοί ρευματοπαθείς επικοινώνησαν μαζί μου λέγοντας μου πως τα post μου τους έδωσαν δύναμη ή το έναυσμα να ξεκινήσουν και εκείνοι να ασκούνται, κέρδισα δώρα στα οποία διαφορετικά δε θα είχα ποτέ πρόσβαση, συνεργάστηκα με εταιρείες μικρές και μεγάλες, καθώς επίσης βελτίωσα πολύ και τις ικανότητές μου στη φωτογραφία, κάτι που αγαπώ εξίσου. Όλα αυτά, λοιπόν, μόνο θετικά θα τα χαρακτήριζα και σίγουρα δεν είμαι η μόνη που έχω μία αντίστοιχη εμπειρία.

Ναι, σίγουρα πολλοί μπορεί να χάνουν το νόημα. Αυτό που πιστεύω ότι ο καθένας πρέπει να καταλαβαίνει, είναι πως η πλειοψηφία του υλικού που ανεβαίνει εκεί δεν αποτελεί την πραγματική πρακτική της yoga των ανθρώπων αυτών. Είναι στιγμές είτε μετά το τέλος της πρακτικής μας, για να καταγράψουμε π.χ. την πρόοδο μας σε μία asana, είτε στιγμές εντελώς άσχετες με την πρακτική μας, μέρος μιας κανονικής φωτογράφισης που γίνεται για αισθητικούς λόγους.

Η αληθινή πρακτική δεν έχει τίποτα το γκλαμουράτο και αστραφτερό - έχει ιδρώτα, λαχάνιασμα, κούραση, πιάσιμο, πόνο, τραυματισμούς και πάνω απ’όλα πολύ εσωτερική δουλειά που κάνει ο καθένας μόνος του. Όλα αυτά, συνήθως, δε φαίνονται στα social media, αλλά δε σημαίνει πως δε συμβαίνουν πίσω από τις κάμερες.

Τα social media έχουν επηρεάσει τη σχέση που έχεις με το σώμα σου; Θα ασχοληθείς με το «πώς» φαίνεται το σώμα σου πριν ανεβάσεις μια φωτογραφία;

Και ναι και όχι.. ποτέ δεν είχα ένα ιδιαίτερα αδύνατο σώμα και από νωρίς αποδέχτηκα πως δεν πρόκειται να το αποκτήσω. Σίγουρα υπήρξαν στιγμές που σκέφτηκα πριν ανεβάσω μια φωτογραφία «ωχ εδώ φαίνεται κυτταρίτιδα» ή «εδώ η κοιλιά μου κάνει τρεις δίπλες», αλλά επειδή στη yoga το σώμα πολλές φορές παίρνει τέτοιες θέσεις που κάποια πράγματα γίνονται πιο ορατά και έντονα, αποφάσισα πως δε θα δίνω σημασία..

Επίσης παρατήρησα πως σε όσα ποστ μου ανέφερα πως ένιωθα μία ανασφάλεια να τα ανεβάσω λόγω του πως φαινόταν το σώμα μου, αλλά το έκανα παρ’ολ’αυτά, έλαβα τόσα θετικά σχόλια από γυναίκες που είδα ότι οι σκέψεις μου ήταν ασήμαντες.

Τι θα ήθελες να ευχηθείς σε κάθε Shape girl που σε διαβάζει τώρα;

Να μη φοβάται να είναι ο εαυτός της και να αφιερώνει πάντα χρόνο σε εκείνη.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i