Υπογεννητικότητα: Πώς μπορεί να βοηθήσει η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή;

μωρό ζευγάρι υπογονιμότητα Ridofranz

Από τον Βασίλη Σαράφη, χειρουργό γυναικολόγο μαιευτήρα, εξειδικευμένο στην 
Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, επιστημονικό σύμβουλο-υπεύθυνο Τμήματος Υπερήχων Fertilia By Genesis.

  πτώση της γεννητικότητας στην Ελλάδα αγγίζει τις ημέρες μας το 30% σε σύγκριση με τη δεκαετία του ’90. Οι λόγοι γι’ αυτό είναι πολλοί, όπως, για παράδειγμα, οι πρακτικές δυσκολίες οι οποίες σχετίζονται με τον συνδυασμό καριέρας και οικογένειας αλλά και οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες. Ως αποτέλεσμα πολλά ζευγάρια επιλέγουν να δημιουργήσουν οικογένεια σε αρκετά μεγαλύτερη ηλικία. Γνωρίζουμε, επίσης, από την επιστήμη ότι η γονιμότητα της γυναίκας είναι διαφορετική στις ηλικίες μεταξύ 20-30 ετών απ’ ό,τι αυτή στις ηλικίες μεταξύ των 31-40 ετών και ότι ο μέσος όρος χρόνου επίτευξης εγκυμοσύνης ανάλογα και με την αναπαραγωγική ικανότητα του συντρόφου είναι σημαντικά αυξημένος όταν η γυναίκα περνά τα 35 και συνεχίζει να αυξάνεται με τα χρόνια. 

Διαβάστε Επίσης

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην υπογονιμότητα

Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με τη μορφή της σπερματέγχυσης, είτε στον φυσικό κύκλο της γυναίκας είτε σε κύκλο με πρόκληση ωρίμανσης περισσότερων του ενός ωαρίων, αλλά και η εξωσωματική γονιμοποίηση βοηθούν στην επίσπευση της σύλληψης. Είναι, επίσης, πολύ συχνό φαινόμενο, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπογονιμότητας να επιλύονται προβλήματα και κατά τη διάρκεια θεραπείας, να επιτυγχάνεται η σύλληψη με φυσικό τρόπο. Σήμερα η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή προσφέρει σε γυναίκες προχωρημένης αναπαραγωγικής ηλικίας τη δυνατότητα δημιουργίας οικογένειας μέσω του προγράμματος της δωρεάς ωαρίων. Παρατηρείται ότι στις περιπτώσεις κατά τις οποίες χρησιμοποιούνται ωάρια από νέες δότριες οι πιθανότητες επιτυχίας μιας προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης αγγίζει το 70%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για γυναίκες άνω των 40 ετών δεν ξεπερνά το 20%. Στις σπάνιες περιπτώσεις που υπάρχει πρόβλημα κυοφορίας μιας γυναίκας, είτε λόγω σοβαρών προβλημάτων στη μήτρα είτε λόγω άλλων παθήσεων που δε συνάδουν με εγκυμοσύνη, υπάρχει η λύση της παρένθετης μητρότητας, όπου ωάρια και σπερματοζωάρια από το ζευγάρι χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία εμβρύων στο εργαστήριο, τα οποία τοποθετούνται στη συνέχεια στη μήτρα της γυναίκας που έχει αναλάβει τον ρόλο της κυοφορίας και μόνο.

Σε γυναίκες που δε θέλουν να συλλάβουν στο άμεσο μέλλον και είναι σε προχωρημένη ηλικία ή έχουν χαμηλό απόθεμα ωαρίων στις ωοθήκες τους υπάρχει η δυνατότητα της κρυοσυντήρησης, μιας διαδικασίας που έχει πλέον τελειοποιηθεί σε τέτοιον βαθμό ώστε να αποτελεί μια εύκολη επιλογή για κάθε γυναίκα που θέλει να "παγώσει" τον χρόνο. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i