Τι είναι η ολική υστερεκτομή που έκανε η ηθοποιός Ελένη Καρακάση

Η υστερεκτομή είναι μια επέμβαση που μπορεί να οδηγήσει σε χειρουργική εμμηνόπαυση, εξασφαλίζοντας όμως στη γυναίκα καλή υγεία και πολλά όμορφα χρόνια μπροστά της.

Ελένη Καρακάση

Στην κάμερα της εκπομπής "Πάμε Δανάη” παραχώρησε συνέντευξη η ηθοποιός Ελένη Καρακάση μιλώντας μεταξύ άλλων για την ξαφνική χειρουργική της επέμβαση της ολικής υστερεκτομής στην οποία υποβλήθηκε.

Όπως διαβάζουμε στο Yupiii.gr, εξομολογήθηκε για την περιπέτεια της υγείας της: "Έκανα τον ετήσιο γυναικολογικό μου έλεγχο και είδαμε ότι κάτι που ξέραμε ότι υπήρχε, μέσα σε ένα χρόνο άλλαξε εντελώς μορφή. Οι γιατροί βλέπανε κάτι μεγάλο και έπρεπε να χειρουργηθώ άμεσα, μέσα σε μια εβδομάδα έκανα μαγνητική, βγήκε η βιοψία και μπήκα στο χειρουργείο. Ήταν ολική υστερεκτομή. Ο γιατρός με άγχωσε τόσο ώστε να καταλάβω πως πρέπει να γίνει το χειρουργείο αλλά σε όλα τα άλλα ήταν πολύ ήρεμος και ψύχραιμος. Του είπα 'σε δέκα μέρες έχω συναυλία και σε δέκα μέρες έχω ταξίδι και συναυλία, να τα ακυρώσω;' και πολύ έξυπνα μου είπε 'κάτσε να κάνουμε το χειρουργείο'. Ήταν αυτό που σαν Ελένη ήθελα να ακούσω", διαβάζουμε στο Yupiii.gr.

Ολική υστερεκτομή, μια επέμβαση που γίνεται για πολλούς λόγους

Η υστερεκτομή είναι μια χειρουργική επέμβαση κατά την οποία αφαιρείται η μήτρα. Γίνεται συνήθως σε γυναίκες ηλικίας 40-55 ετών και ανάλογα με το λόγο που οδήγησε στην επέμβαση μπορεί να είναι ολική (με ταυτόχρονη αφαίρεση του τραχήλου ή και των σαλπίγγων και των ωοθηκών) ή μερική όπου αφαιρείται μόνο η μήτρα και μένουν ανέπαφα ο τράχηλος, οι σάλπιγγες και οι ωοθήκες. 

Τα πιθανά αίτια που μπορεί να οδηγήσουν στην επέμβαση για υστερεκτομή μπορεί να είναι μια μορφή καρκίνου, ινομυώματα, ενδομητρίωση, πρόπτωση της μήτρας και σοβαρές ανωμαλίες της περιόδου. Μετά την επέμβαση διακόπτεται η έμμηνος ρύση εάν όμως παραμείνουν οι ωοθήκες μπορεί να μην υπάρχουν συμπτώματα εμμηνόπαυσης. Στην περίπτωση που αφαιρεθούν οι ωοθήκες και η γυναίκα είχε έμμηνο ρύση, τότε μπαίνει σε κατάσταση χειρουργικής εμμηνόπαυσης, μια κατάσταση που δεν διαφέρει από την φυσιολογική εμμηνόπαυση παρά μόνο στο γεγονός ότι τα συμπτώματα ξεκινούν απότομα και όχι σταδιακά. 

Η αφαίρεση της μήτρας μπορεί να γίνει κοιλιακά ή λαπαροσκοπικά και απαιτείται περίπου μία εβδομάδα ανάρρωσης, χωρίς όμως να χρειάζεται νοσηλεία. 

Πρόκειται για μία επέμβαση που μπορεί μεν να αλλάξει σε ένα βαθμό τη ζωή μιας γυναίκας σε αναπαραγωγική ηλικία, μπορεί όμως και να σώσει τη ζωή της, προστατεύοντας την από σοβαρά προβλήματα υγείας και εξασφαλίζοντάς της πολλά και υγιή χρόνια μπροστά της. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i