"Στα 42 μου μπήκα σε πρόωρη εμμηνόπαυση κάνοντας υστερεκτομή"

Η Αθανασία Παππά μοιράζεται μαζί μας την προσωπική της ιστορία για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, την πρόωρη εμμηνόπαυση και την υστερεκτομή που έπρεπε να κάνει.

γυναίκα εμμηνόπαυση istock

Οι περισσότερες γυναίκες οδεύουν προς την εμμηνόπαυση λίγο πριν ή λίγο μετά τα 50, υπάρχουν όμως περιπτώσεις που η πρόωρη εμμηνόπαυση μας χτυπά την πόρτα. Έτσι συνέβη στην Αθανασία Παππά, ασθενή με ρευματοειδή αρθρίτιδα, η οποία δραστηριοποιείται έντονα για την εγρήγορση όλων μας σχετικά με τα αυτοάνοσα νοσήματα και την εμμηνόπαυση. 

"Στα 42 μου μπήκα σε πρόωρη εμμηνόπαυση"

Ήταν το 2019 και ήμουν μόλις 42 ετών όταν περπατούσαμε με το σύντροφο μου χαλαρά στο βουνό που είχαμε πάει εκδρομή. Ήταν φθινόπωρο και η θερμοκρασία ήταν κανονική για την εποχή θα έλεγα, περίπου 20οC. Ξαφνικά από το πουθενά ζεστάθηκα πολύ, άρχισα να κοκκινίζω, να ιδρώνω, ένιωσα μια ταχυκαρδία και το πρόσωπο μου πήρε την απόχρωση του παντζαριού.

Στην αρχή πανικοβλήθηκα.

Το ίδιο και ο σύντροφος μου που έδειξε να ανησυχεί. Ήταν η πρώτη φορά που ένιωσα ότι δεν μπορώ να το κρύψω και αυτό με έκανε να νιώσω άβολα. Με ρώτησε αν αυτό μου συμβαίνει συχνά και του απάντησα ότι αυτά τα συμπτώματα τα έχω τουλάχιστον 5-6 μήνες που τα βιώνω, όπως και διάφορα άλλα. Του εξήγησα ότι ντρέπομαι για ότι μου συμβαίνει και ότι δεν ήθελα να το συζητήσω αλλά πλέον δεν μπορώ να το κρύβω άλλο. Καθώς μιλούσαμε του ανέφερα ότι ο ύπνος μου είναι ανύπαρκτος, ότι σηκώνομαι από το κρεβάτι πολύ κουρασμένη, ότι νιώθω σύγχυση στην σκέψη μου και εκνευρισμό, πολλές φορές χωρίς κανένα λόγο. Όταν με έπαιρνε ο ύπνος ξαφνικά ξυπνούσα μες στον ιδρώτα και ακόμα και αν είχε ψύχρα έπρεπε να ανοίξω τα παράθυρα για να τα κλείσω μετά από λίγο και να τα ανοίξω και πάλι μετά από λίγα λεπτά.    

"Από 7 ετών είχα διαγνωστεί με ρευματοειδή αρθρίτιδα"

Είχα διαγνωστεί από την ηλικία των 7 ετών με ρευματοειδή αρθρίτιδα (ΡΑ) και ήδη μετρούσα 35 χρόνια συμβίωσης με το νόσημα. Αυτό με έκανε να μπερδέψω τα συμπτώματα και έτσι να μην καταλάβω έγκαιρα ότι πρόκειται για πρόωρη εμμηνόπαυση και ίσως και για κάποιο γυναικολογικό πρόβλημα που μπορεί να κρύβεται. Πολλές φορές η ΡΑ με κάνει να χάνω την αίσθηση της κανονικότητας με το σώμα μου, και η καθημερινότητα μου να αλλοιώνεται. Ωστόσο, κοιτάζοντας πίσω όλα τα χρόνια και τις επαφές που είχα με τους γιατρούς συνειδητοποίησα ότι έπρεπε το συντομότερο δυνατό να επισκεφτώ τον γυναικολόγο μου.

Η ιατρική απόφαση για υστερεκτομή

Η επίσκεψη με τον γυναικολόγο δεν ήταν και τόσο ευχάριστη. Η ανησυχία μου έντονη αλλά προσπαθούσα να είμαι ψύχραιμη και να κρύβω την αγωνία μου, έτσι όπως έχω μάθει να κάνω τόσα χρόνια ζώντας με ένα αυτοάνοσο νόσημα. 

Αφού έγινε ο έλεγχος, ο κλινικός και ο εργαστηριακός, ο γιατρός με ενημέρωσε ότι έπρεπε να προβούμε στην υστερεκτομή. Αν και συνηθισμένη σε επεμβάσεις αφού είχα ήδη βιώσει άλλα 7 χειρουργεία στο παρελθόν, ξαφνιάστηκα. Ένιωσα να αλλάζουν όλα τα δεδομένα μου και να ξεκινάει η μέρα μου με γκολ από τα αποδυτήρια.

Ήθελα να μάθω τα πάντα - ή μήπως όχι; 

Δεν ήξερα εκείνη την στιγμή τι ακριβώς ήθελα. Ένιωσα να γερνάω απότομα και να μην μπορώ να το διαχειριστώ. Δεν ήξερα τι έπρεπε να ρωτήσω και αν θα έπρεπε να το μοιραστώ με κάποιον και με ποιόν άραγε. Ο γιατρός μου κατάλαβε όλα τα συναισθήματα που με πλημμύρισαν εκείνη την ώρα και με προθυμία με ευγένεια και κατανόηση άρχισε να εξηγεί βήμα βήμα όλη την διαδικασία και με περισσότερη υπομονή μου εξήγησε το μετά της επέμβασης. 

Προσπαθούσε να με καθησυχάσει λέγοντας μου ότι θα σταματήσω να έχω ενοχλήσεις, ότι θα σταματήσω να πονάω, ότι θα νιώσω πιο άνετα και τι θα πρέπει να προσέχω. Τον ρώτησα αν όλο αυτό είχε κάποια σχέση με την ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μερικές φορές, μου ανέφερε, η πρώιμη έναρξη της ΡΑ μπορεί να οδηγήσει σε πρώιμη εμμηνόπαυση ή λόγω των πολλών θεραπειών να υπάρξουν κάποια προβλήματα στην έμμηνο ρύση, γι αυτό το λόγω οτιδήποτε μας συμβαίνει το ελέγχουμε αμέσως. Έμεινα στην θέση μου για λίγο ακόμα περιμένοντας με αγωνία την έκβαση, με το πρόσωπο στραμμένο προς το παράθυρο που ζήτησα ευγενικά αν θα μπορούσα να το ανοίξω για να νιώσω λίγο τον αέρα. Ένιωθα και πάλι να φουντώνω που μπορεί εκείνη την ώρα να προερχόταν και από μια αδικαιολόγητη ντροπή που ένιωσα. Άλλωστε δεν είχα ακόμα συνηθίσει τη σπασμωδική συμπεριφορά του εσωτερικού θερμοστάτη μου.

Η επέμβαση έγινε άμεσα και ο γιατρός όπως και ο σύντροφος μου ήταν στον πλάι μου. Ο φόβος μου για να αν θα συνεχίσω να φαίνομαι το ίδιο θηλυκή στα μάτια του συντρόφου μου μετά, εξατμίστηκε αμέσως. Ο άνθρωπος μου συνεχίζει να με κοιτάει με το ίδιο γλυκό βλέμμα εκτίμησης που μου φτιάχνει την ημέρα. Με τα παιδιά μου είμαι πιο ήρεμη και υπομονετική και όσο βλέπω τις κόρες μου να περπατούν καμαρωτές και ξέγνοιαστες ζώντας την έφηβη ζωή τους, για κάποιο λόγο η εποχή εκείνη δεν μου φαίνεται τόσο μακρινή.  Οι εξάψεις μου ελαττώθηκαν, είμαι πολύ πιο χαλαρή, έχω χρόνο για τον εαυτό μου, προσέχω περισσότερο την διατροφή, περπατάω πολύ και καθημερινά και μοιράζομαι τις εμπειρίες με άλλες γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση ή στην προ-εμμηνοπαυσιακή περίοδο της ζωής τους, που βιώνουν είτε φυσιολογικά είτε τεχνητά, μέσω της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης που ιδρύθηκε το 2019 από μια ομάδα γυναικών". 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i