Φρούτο εποχής: Λωτός για σούπερ θρεπτικές ιδιότητες (plus: η συνταγή για σαλάτα!)

Έχει γίνει ένα από τα φρούτα που πλέον αγαπάμε.

shutterstock_357937814

Η Kimberley Hasselbrink, συγγραφεας του Vibrant Food, σου δειχνει πως να τα συνδυασεις το φρέσκο λωτό με τον πιο έξυπνο τρόπο για να ξεχάσεις τα περιττά κιλά.

Να φας λωτό για να έχεις τα εξής οφέλη:

Έχει υψηλά επίπεδα βιταµίνης Α, που συµβάλλει στην καλή όραση και 6 γραµµ. φυτικές ίνες. Ο λωτός  Fuyu είναι σκληρός ακόµη και όταν είναι ώριµος, έχει  γλυκιά γεύση και υφή ανάµεσα σε µήλο και αχλαδόµηλο.

Εξαιρετική πηγή:

  • Φλαβονοειδών που είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά.
  • B-καροτενίου και λυκοπενίου, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση ενάντια στις ελεύθερες ρίζες.
  • Bιταμίνης C η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και δίνει λάμψη στο δέρμα.
  • Bιταμινών της ομάδας Β (κυρίως θειαμίνη, ριβοφλαβίνη, πυριδοξίνη και φολικό οξύ.
  • Ιχνοστοιχείων όπως κάλιο, μαγνήσιο, χαλκό, χολίνη.
  • Φυτικών ινών

Τα 100 γρ φρέσκου λωτού παρέχουν μόλις 70 θερμίδες.

Επιλογή και Συντήρηση για το λωτό

Φύλαξε τους λωτούς σε θερµοκρασία δωµατίου µέχρι να ωριµάσουν και µετά βάλ’ τους στο ψυγείο µέχρι να τους καταναλώσεις. Θα διατηρηθούν για αρκετές εβδοµάδες. Οι λωτοί είναι µια αναπάντεχη, ενδιαφέρουσα γαρνιτούρα για τη βρόµη σου και συνδυάζονται καλά µε το κατσικίσιο τυρί για ένα γρήγορο και απλό ορεκτικό.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σαλάτα με σπανάκι και κινόα σε βαζάκι

lotos-ofeli-salata

Σαλάτα αβοκάντο  µε λωτό και dressing  σουσαµιού και lime

Μερίδες: 4

Χρόνος µαγειρέµατος: 3 λεπτά

Συνολικός χρόνος: 10 λεπτά

Υλικά

• 3 κ.σ. σησαµέλαιο

• 2 κ.σ. χυµός lime φρεσκοστυµµένος

• 1 κ.σ. λευκό ξίδι και 1 κ.σ. µέλι

• 1 κ.σ. σουσάµι

• µία µικρή σκελίδα σκόρδο, πολτοποιηµένη

• 1 κ.σ. λευκό miso (γλυκιά πάστα από φασόλια σόγιας)

• 1/3 φλιτζ. πασατέµπος

• 2 λωτοί Fuyu

• 1 µικρό ώριµο αβοκάντο

• 1 µεγάλο µάτσο σπανάκι

• 1/4 φύλλα κόλιαντρου

• µείγµα µπαχαρικών ή νιφάδες κόκκινης πιπεριάς

Εκτέλεση

1. Σε µικρό µπολ, βάλε το σησαµέλαιο, το χυµό του lime, το ξίδι από καστανό ρύζι, το µέλι, το σουσάµι και το σκόρδο. Λιώσε το miso στο πλαϊνό τοίχωµα του µπολ µε πιρούνι και ανακάτεψε καλά. Άφησε το µείγµα στην άκρη.

2. Σε µικρό, στεγνό τηγάνι, ζέστανε τον πασατέµπο σε µέτρια φωτιά, µέχρι να πάρει χρυσαφί χρώµα. Άσε τους σπόρους στην άκρη να κρυώσουν.

3. Κόψε στη µέση τους λωτούς, βγάλε τυχόν σπόρους και κόψε τη σάρκα σε λεπτές φέτες κατά µήκος. Κόψε το αβοκάντο στη µέση και βγάλε το κουκούτσι. Αφαίρεσε τη φλούδα και κόψε

τη σάρκα σε λεπτές φέτες κατά µήκος.

4. Σε µεγάλο µπολ σαλάτας, ανακάτεψε το σπανάκι, το κόλιαντρο, το αβοκάντο, τους λωτούς και τον πασατέµπο. Πρόσθεσε το dressing. Γαρνίρισε µε µερικές πρέζες από το ιαπωνικό µείγµα µπαχαρικών ή τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς και σερβίρισε.

Θρεπτική αξία ανά µερίδα: 327 θερµίδες, 22 γραµµ. λιπαρά (3,5 γραµµ. κορεσµένα), 33 γραµµ. υδατάνθρακες, 7 γραµµ. πρωτεΐνες, 9 γραµµ. φυτικές ίνες, 218 mg νάτριο

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i