Κύπελλο περιόδου: Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το προϊόν και όλα εκείνα που ντρέπεσαι να ρωτήσεις

Σκέφτεσαι να δοκιμάσεις το κύπελο περιόδου; Μάθε τα πάντα για το eco-friendy προϊόν που ίσως φέρει την αλλαγή στην καθημερινότητά σου.

κύπελλο περιόδου iStock

Κουράστηκες να αλλάζεις συνεχώς σερβιέτες και ταμπόν κατά τη διάρκεια της περιόδου σου, ενώ παράλληλα θα ήθελες να σταματήσεις να μολύνεις το περιβάλλον με τα απόβλητά σου; Μην ξεχνάμε πως κατά μέσο όρο μια σερβιέτα περιλαμβάνει την ποσότητα του πλαστικού που χρειάζεται ώστε να κατασκευαστούν τέσσερις τουλάχιστον σακούλες του σούπερ μάρκετ, πράγμα που θα λέγαμε πως είναι εγκληματικό σε ό,τι αφορά το περιβάλλον. Εσύ θα δοκίμαζες το κύπελλο περιόδου;

Τι είναι το κύπελλο περιόδου;

Πρόκειται για ένα επαναχρησιμοποιούμενο προϊόν περιόδου, το οποίο είναι κατασκευασμένο από σιλικόνη ή καουτσούκ και μοιάζει σαν ένα χωνί. Στην ουσία, το χρησιμοποιείς όπως το ταμπόν, τοποθετώντας το στον κόλπο σου, ωστόσο το κύπελλο λειτουργεί με διαφορετικό τρόπο. Πιο αναλυτικά, ενώ οι σερβιέτες και ταμπόν απορροφούν το αίμα, το κύπελλο δουλεύει με το να γεμίζει με την ποσότητα του αίματος που αποβάλλεις. 

Πώς το χρησιμοποιείς;

Όπως προαναφέρθηκε, το κύπελλο τοποθετείται στον κόλπο, όπως συμβαίνει με το ταμπόν, προκειμένου να μαζεύει το αίμα. Πριν τη χρήση οφείλεις να έχεις πλύνει καλά τα χέρια σου και να έχεις αποστειρώσει το κύπελλο - ή ό,τι συμβουλεύουν να κάνεις οι οδηγίες του προϊόντος. Στη συνέχεια, θα διπλώσεις το προϊόν ώστε να δημιουργηθεί το λατινικό γράμμα U και θα τοποθετήσεις στον κόλπο σου ώστε το άνοιγμα του κυπέλλου να κοιτάει προς τα πάνω.

κυπελλο περιοδου
iStock

Όπως και στην περίπτωση του ταμπόν, έτσι και στο επαναχρησιμοποιούμενο κύπελλο, για να βοηθήσεις την εισαγωγή του εκάστοτε προϊόντος, μπορείς να πάρεις μία στάση, είτε καθήμενη στην τουαλέτα, όρθια ή κάνοντας squat. Συνήθως, τα κύπελλα μπορούν να μείνουν μέχρι 12 ώρες στον κόλπο σου, ωστόσο καλό θα είναι να ακολουθήσεις τις οδηγίες του κάθε προϊόντος για την ασφαλέστερη οδό. Όταν έχουν περάσει αρκετές ώρες και θέλεις να κάνεις "αλλαγή", αφαιρείς το κύπελλο και αδειάζεις το περιεχόμενο και στη συνέχεια το πλένεις καλά με σαπούνι και νερό για να το ξαναχρησιμοποιήσεις. Όταν τελειώσει η περίοδός σου, θα πρέπει να το αποστειρώσεις, βράζοντάς το με νερό για να το αποθηκεύσεις μέχρι την επόμενη χρήση. 

κυπελλο περιοδου
iStock

Δες πιο αναλυτικά εδώ:

κυπελλο περιόδου
iStock

Τα αρνητικά σενάρια

Όπως και με τις σερβιέτες και τα ταμπόν, έτσι και με το κύπελλο πάντα υπάρχει η πιθανότητα διαρροής. Ωστόσο, στην περίπτωση του κυπέλλου, πέρα από την αυξημένη ροή που μπορεί να οδηγήσει σε διαρροή, σημαίνει πως δεν το έχεις τοποθετήσει σωστά. Ή ότι έχεις πάρει μικρό μέγεθος κυπέλλου, δεδομένου ότι υπάρχει το ιδανικό για κάθε γυναίκα.

Από την άλλη, το κύπελλο ενδέχεται να σφηνώσει στον κόλπο σου. Σε αυτή την περίπτωση, οφείλεις να κάνεις ένα διάλειμμα και να προσπαθήσεις ξανά αργότερα για να το αφαιρέσεις. Στη συνέχεια, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να σκύψεις προς τα κάτω και να βάλεις πίεση στον πυελικό μυ, ώστε να το βοηθήσεις να κατέβει πιο χαμηλά. Αν δεις πως αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, πίεσε το κύπελλο εκεί που είναι το άνοιγμα ώστε να περάσει ο αέρας και στη συνέχεια αφαίρεσέ το με απαλές κινήσεις. Αν και πάλι δεν τα καταφέρεις, επικοινώνησε με τον γυναικολόγο σου, ο οποίος θα σου δώσει τις κατάλληλες συμβουλές. 

Τέλος, δεδομένου ότι το προϊόν είναι κάτι που εισέρχεται στον κόλπο σου, το κύπελλο αλλά και τα χέρια σου πρέπει να είναι καλά αποστειρωμένα, ώστε να αποφύγεις οποιαδήποτε μόλυνση. Ειδικότερα, αν παρατηρήσεις αλλαγή στην οσμή ή στις κολπικές εκκρίσεις, πόνο στον κόλπο και αίσθηση καψίματος, επικοινώνησε το συντομότερο με τον γυναικολόγο σου. 

Τα πλεονεκτήματα του κυπέλλου

Από τη στιγμή που το κύπελλο συλλέγει το αίμα και δεν το απορροφά όπως τα ταμπόν, ο κίνδυνος εμφάνισης του συνδρόμου τοξικού σοκ μειώνεται αρκετά. Σύμφωνα με μία ανάλυση που πραγματοποιήθηκε πάνω σε 43 έρευνες και περιελάμβανε το δείγμα 3.319 γυναικών, προέκυψε πως παρουσιάστηκαν μόνο 5 δηλωμένα περιστατικά συνδρόμου τοξικού σοκ σε άτομα που χρησιμοποίησαν το κύπελλο περιόδου. Να σημειωθεί πως το εν λόγω σύνδρομο αφορά μία σπάνια κατάσταση που προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη και συνδέεται με την κακή χρήση των ταμπόν. Συνεπώς, αμέσως αμέσως τα κύπελλα μοιάζουν να είναι πιο ασφαλής επιλογή. Από την άλλη, τα κύπελλα έχουν μεγαλύτερη χωρητικότητα σε ό,τι αφορά την ποσότητα του αίματος, πράγμα που σημαίνει πως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τις αλλαγές, οι οποίες είναι συνήθως δύο την ημέρα. 

Φυσικά, η προστασία του περιβάλλοντος επίσης θεωρείται ένας από τους λόγους που μπορεί να σε κάνουν να θέλεις να δοκιμάσεις το κύπελλο, καθώς μειώνονται σημαντικά τα απόβλητα, με το να μην χρησιμοποιείς μίας χρήσεως σερβιέτες και ταμπόν. Επιπλέον, θα δεις και διαφορά και στο πορτοφόλι σου, από τη στιγμή που δεν θα σπαταλάς χρήματα για τα εν λόγω μιας χρήσεως προϊόντα.

Πριν αποφασίσεις αν θα δοκιμάσεις το κύπελλο περιόδου, συμβουλεύσου τον/τη γυναικολόγο σου, ο οποίος / η οποία θα σου δώσει τις κατάλληλες οδηγίες σχετικά με το προϊόν αλλά και το τι ταιριάζει στη δική σου περίπτωση. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i