Εμμηνόπαυση: 5 συμπτώματα που δεν περίμενες ότι συνδέονταν με το νέο κεφάλαιο στη ζωή σου

Οι εξάψεις και οι άστατες περίοδοι είναι τα προφανή σημάδια. Ποια άλλα συμπτώματα πρέπει να προσέξεις.

εμμηνόπαυση istock

Πριν η εμμηνόπαυση δηλώσει παρουσία για τα καλά, υπάρχει μία περίοδος προσαρμογής, που σε προετοιμάζει σωματικά και ψυχολογικά για την υποδεχθείς. Κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης - όπως ονομάζεται το χρονικό αυτό διάστημα- διάφορα συμπτώματα κάνουν εμφάνιση ως τα σημάδια που προαναγγέλουν τη μεγάλη αλλαγή που θα γίνει στη ζωή σου. 

Όπως είναι γνωστό, κατά την εμμηνόπαυση μειώνονται δραματικά τα επίπεδα διάφορων ορμονών - βλ. οιστρογόνα, προγεστερόνη και τεστοστερόνη- με αποτέλεσμα οι αλλαγές να είναι ορατές. Ωστόσο, αν και τα πιο γνωστά συμπτώματα είναι οι εξάψεις, οι άστατες περίοδοι και οι συναισθηματικές μεταπτώσεις, υπάρχουν πολλά ακόμη που δεν περίμενες ότι συνδέονταν με την εμμηνόπαυση.

Διαβάστε Επίσης

5 απρόσμενα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης

Θαμπά και αδύναμα μαλλιά

Δεν είναι καθόλου περίεργο κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης να έχεις τα πιο φανταστικά μαλλιά, δεδομένου ότι οι ορμόνες σου βρίσκονται στο πικ, ενώ παράλληλα λαμβάνεις συμπληρώματα ώστε ο οργανισμός σου να είναι απόλυτα υγιής για το μωρό σου. Όμως, όσο τα επίπεδα των ορμονών αυτών μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση, είναι επόμενο να μειώνονται και τα μαλλιά σου. Σύμφωνα με τους ειδικούς, πέρα από την αδυναμία που μπορεί να προσέξεις, ενδέχεται να παρατηρήσεις αλλαγή και στην υφή.

Ακμή

Κι αν νόμιζες πως ξεμπέρδεψες με την ακμή στην εφηβεία σου, δυστυχώς μπορεί να τη συναντήσεις ξανά στην περιεμμηνόπαυση. Δεδομένου ότι θα υπάρξουν διακυμάνσεις στις ορμόνες σου, το φαινόμενο αυτό θα "ξεσπάσει" στο δέρμα σου μέσω ακμής, παρά το γεγονός πως έχεις ήδη παρατηρήσει τις πρώτες σου ρυτίδες. 

Σεξ

Έχεις ακούσει πως το σεξ μετά την εμμηνόπαυση αλλάζει, καθώς μαζί με την κακή διάθεση και την πτώση των ορμονών, ενδέχεται να παρατηρήσεις επίσης μειωμένη λίμπιντο. Όμως, αυτό που ίσως δυσκολέψει ακόμα πιο πολύ τη διαδικασία είναι οι πιθανοί πόνοι που μπορεί να βιώσεις, εξαιτίας της ξηρασίας της κολπικής περιοχής, που είναι επίσης ένα από τα συμπτώματα της μεγάλης αλλαγής. 

Διαβάστε Επίσης

Αϋπνία

Ο ύπνος είναι ιδιαίτερα σημαντικός για την υγεία σου και τη λειτουργία του οργανισμού σου, η ποιότητα του οποίου θα επηρεάσει την καθημερινότητά και την αποδοτικότητά σου σε αυτή. Οι γυναίκες κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης δυσκολεύονται να κοιμηθούν εξαιτίας του άγχους και των συναισθηματικών μεταπτώσεων, όσο και των εξάψεων που βιώνουν. Μάλιστα, μία έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από λίγα χρόνια, διαπίστωσε πως η πλειοψηφία των γυναικών ανέφεραν προβλήματα στον ύπνο κατά τη διάρκεια της προσαρμογής τους στη νέα κατάσταση. 

Σύγχυση στον εγκέφαλο

Έχεις προσέξει πως κατά τη διάρκεια της περιόδου σου μπορεί να βιώνεις το λεγόμενο "brain fog" , νιώθοντας πως δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς και να κατανοήσεις πολλές φορές ορισμένα πράγματα. Κάτι παρόμοιο μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, ως αποτέλεσμα της αλλαγής στα επίπεδα των ορμονών. Σύγχυση και αφηρημάδα είναι κάποια από τα σημάδια, που οφείλονται στην πρώτη των οιστρογόνων που είναι νευροπροστατευτικά για τον εγκέφαλο, ο οποίος είναι πιο ευάλωτος σε γνωστικές βλάβες, σύμφωνα με μία έρευνα.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i