Καρκίνος του μαστού: Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για την πρώτη μαστογραφία

Μία σημαντική σύσταση για το πότε πρέπει να κάνουμε μαστογραφία που στοχεύει να σώσει εκατομμύρια ζωές γυναικών.

η γιατρός κάνει μαστογραφία σε ασθενή πριν τη βιοψία μαστών iStock

Είναι δεδομένο πλέον ότι η μαστογραφία είναι μια εξέταση που μπορεί να σώσει τη ζωή χιλιάδων γυναικών εντοπίζοντας έγκαιρα τον καρκίνο του μαστού. Μία νέα οδηγία στις ΗΠΑ στοχεύει στο να ανοίξει τη "βεντάλια" των γυναικών που εξετάζονται, με στόχο περισσότερες πρώιμες διαγνώσεις. Έτσι, η αμερικανική Ειδική Ομάδα Προληπτικών Υπηρεσιών έθεσε τη σύσταση όλες οι γυναίκες με μέτριο κίνδυνο καρκίνου του μαστού, να κάνουν κάθε χρόνο μαστογραφία, ξεκινώντας από την ηλικία των 40.

Διαβάστε Επίσης

Πρόκειται για μια σημαντική σύσταση που σκοπεύει να σώσει περισσότερες γυναικείες ζωές, δεδομένου ότι ο καρκίνος του μαστού αποτελεί το δεύτερο πιο συχνό είδος καρκίνου αλλά και τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο για τις γυναίκες στις ΗΠΑ. Ωστόσο, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ακτινολογίας, τα καλά νέα είναι ότι οι μαστογραφίες φαίνεται πως έχουν μειώσει τον ρυθμό του θανάτου από καρκίνο του μαστού κατά 40% από το 1990. 

Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα, ενθαρρύνοντας τις γυναίκες να ξεκινήσουν με την τακτική τους εξέταση από την ηλικία των 40, ώστε να μειώσουν ακόμη περισσότερο το ποσοστό των θανάτων, χάρη στην έγκαιρη διάγνωση. Μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία η αλλαγή αυτή μπορεί να αυξήσει κατά 19% το ποσοστό των γυναικών που θα σωθούν. Αρχικά, η πρώτη μαστογραφία στην ηλικία των 40 ήταν συνιστώμενη σε γυναίκες με ιστορικό καρκίνου, όμως μία γενική αύξηση στις διαγνώσεις σε γυναίκες μικρότερης ηλικίας και μαύρες γυναίκες επέκτεινε το πλαίσιο για όλες εκείνες που δεν είχαν σκεφτεί πως θα μπορούσαν να βρίσκονται σε κίνδυνο.

"Οι γυναίκες στην ηλικία των 40 αντιπροσωπεύουν το 20% των περιπτώσεων όλων των καρκίνων του μαστού. Η έγκαιρη διάγνωση με ετήσιες μαστογραφίες έχει μεγάλο αντίκτυπο για αυτό το ηλικιακό γκρουπ, δεδομένου ότι ο όγκος τείνει να είναι περισσότερο επιθετικός και εκείνες έχουν τα περισσότερα πιθανά χρόνια ζωής", εξήγησε η γιατρός Harriet Barofsky, διευθύντρια της απεικόνισης μαστού στα κέντρα Hackensack Meridian Riverview και Bayshore Medical Centers στο Νιου Τζέρσεϋ. Mάλιστα, συμπλήρωσε πως "τα οφέλη της εξέτασης, όπως το να κάνεις παύση της φυσικής εξέλιξης του καρκίνου, το να αυξάνεις τις επιλογές θεραπείας που είναι καλύτερα ανεκτές και σώζουν ζωές υπερτερούν κατά πολύ από τον κίνδυνο ενός λανθασμένου θετικού αποτελέσματος, που μπορεί να εξακριβωθεί από πρόσθετη απεικόνιση και βιοψίες". Όπως εξηγεί η ειδικός, οι μαύρες γυναίκες έχουν 40% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρκίνο του μαστού από τις λευκές γυναίκες, δεδομένου ότι συχνότερα εμφανίζουν θανατηφόρους καρκίνους σε μικρότερες ηλικίες. Από την άλλη, η Toma Omofoye, ακτινολόγος μαστού και βοηθός καθηγητή στο τμήμα απεικόνισης μαστού του Πανεπιστημίου του Τέξας, εξηγεί πως "ο ρατσισμός και οι φυλετικές ανισότητες οδηγούν σε τοξικά περιβάλλοντα και στρες που αυξάνει όχι μόνο τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου, αλλά ανάπτυξης πιο επιθετικών τύπων όγκου". 

Πέρα όμως από τον φυλετικό παράγοντα, περισσότερες έρευνες πρέπει να ασχοληθούν επίσης και με το αν οι γυναίκες με πυκνότερο μαστό οφείλουν να προχωρήσουν σε πρόσθετες εξετάσεις, όπως υπερηχογράφημα ή κάποια μαγνητική, για τις οποίες επίσης ίσχυε η σύσταση της μαστογραφίας από την ηλικία των 40. 

Στη χώρα μας, ο μαστολόγος ή ο γυναικολόγος μπορεί να συνταγογραφήσει τη μαστογραφία σε γυναίκες ανάλογα με την κρίση του, ανεξάρτητα από την ηλικία, ενώ είναι σε εφαρμογή το Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη του Καρκίνου του Μαστού Φώφη Γεννηματά, με το οποίο κάθε γυναίκα μεταξύ 50-69 ετών μπορεί να κάνει δωρεάν ψηφιακή μαστογραφία.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i