Κολπικά υγρά: Πότε πρέπει να ανησυχήσεις;

H Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος Τόνια Λαζαράκη μας εξηγεί ποια κολπικά υγρά είναι φυσιολογικά και ποια όχι.

vagina istock

Με την έναρξη της περιόδου, τα κορίτσια παρατηρούν αύξηση των κολπικών εκκρίσεων. Η μήτρα, ο τράχηλος και ο κόλπος (και οι βαρθολίνειοι αδένες κατά τη σεξουαλική επαφή) παράγουν φυσιολογικά υγρά στα οποία εμπεριέχονται κύτταρα και βακτήρια: τα κολποβακτηρίδια που αποτελούν και την απαραίτητη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου.

Αυτές οι εκκρίσεις βοηθούν στον καθαρισμό και τη λίπανση του κόλπου και αντιμάχονται τον αποικισμό του από βλαβερά βακτήρια και μικροοργανισμούς που προκαλούν λοιμώξεις. Αλλαγές στη συνηθισμένη ποσότητα, υφή, χρώμα και οσμή των υγρών αυτών μπορεί να σημαίνουν φλεγμονή, που στις περισσότερες περιπτώσεις αντιμετωπίζονται φαρμακευτικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποσότητα των υγρών αυτών διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και επηρεάζεται από την φάση του κύκλου της, καθώς και από την εγκυμοσύνη, τη λήψη αντισυλληπτικών, την εμμηνόπαυση,

Ποια θεωρούμε φυσιολογικά κολπικά υγρά;

Τα φυσιολογικά κολπικά υγρά πρέπει να είναι διαυγή ως άσπρα, υδαρή ως βλεννώδη, χωρίς δυσάρεστη οσμή και να μην προκαλούν ερεθισμό στο αιδοίο. Πιο συγκεκριμένα:

ΥΦΗ: Υδαρή ως κολλώδης παχύρρευστη βλέννα. Στις γόνιμες μέρες είναι αυξημένα και μοιάζουν με το ασπράδι ωμού αυγού. Φλεγμονές δημιουργούν αφρώδη, κρεμώδη και σαν κομμένο γάλα ή cottage cheese υγρά.

ΧΡΩΜΑ: Διαυγή, λευκά- ζαχαρί ως ιβουάρ, διαφορετικά στις διάφορες φάσεις του κύκλου. Έντονα κίτρινα, πράσινα, γκρι, καφέ, αιματηρά υγρά υποδεικνύουν πρόβλημα και πρέπει να επισκεφτούμε τον γυναικολόγο μας.

ΟΣΜΗ: μπορεί να έχουν μια ελαφριά οσμή χωρίς να μυρίζουν άσχημα. Αν διαπιστώσουμε μυρωδιά ψαριού και ζυμαριού είναι πολύ πιθανή κολπική μόλυνση

ΠΟΣΟΤΗΤΑ: Δεν είναι ίδια σε όλες τις γυναίκες, επηρεάζεται από τον κύκλο μας. Στην εγκυμοσύνη αυξάνει. Κατά την χρήση αντισυλληπτικών και στην κλιμακτήριο μειώνεται. Στην εμμηνόπαυση ο κόλπος στεγνώνει. Απότομες αλλαγές στην ποσότητα πρέπει να διερευνηθούν.

Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις μόλυνση;

Συνήθως όταν υπάρχει κολπίτιδα παρατηρείται. εκτός από την αλλαγή στις κολπικές εκκρίσεις, ερεθισμός, ερυθρότητα, οίδημα, καύσος, κνησμός στο αιδοίο, τσούξιμο στην ούρηση. Στις τραχηλίτιδες μπορεί να διαπιστωθεί και αίμα μετά την σεξουαλική επαφή και στις φλεγμονές της πυέλου, πόνος χαμηλά στην κοιλιά. Ενδεικτικά:

Κολπικές εκκρίσεις                             Πιθανή αιτία

Οσμή ψαριού                                   Βακτηριακή κολπίτιδα

Πηχτές λευκές                                 Μυκητιασική κολπίτιδα

Πράσινες κίτρινες αφρώδεις             Τριχομονάδα

Με Πόνο στην πύελο ή αίμα              Χλαμύδια ή γονόρροια

Μικρές φουσκάλες ή έλκη στο περίνεο    Έρπης

Πως δημιουργούνται οι φλεγμονές;

Δεν είναι δύσκολο να δημιουργηθούν και όλες οι γυναίκες αντιμετωπίζουν κολπίτιδες. Η σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλακτικό, η έντονη σεξουαλική ζωή και οι πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι, η χρόνια χρήση αντισυλληπτικών, ο διαβήτης, λήψη αντιβιοτικών, η μειωμένη άμυνα του σώματος, η διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου, πισίνες, τζακούζι, αλλεργίες, η μη σωστή χρήση του ταμπόν και του κυπέλου περιόδου, η ατροφία του κόλπου, ο καρκίνος και οι θεραπείες του, αποτελούν τα πιο συνηθισμένα αίτια.

Πώς μπορείς να προστατευτείς

Για να αποφύγεις τις φλεγμονές καλό είναι:

  • Να χρησιμοποιείς προφυλάξεις στις επαφές που εμποδίζουν τη μετάδοση των Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενων Νοσημάτων.
  • Να χρησιμοποιείς ειδικό καθαριστικό για την περιποίηση της ευαίσθητης περιοχής αλλά σε καμία περίπτωση να μην κάνεις χρήση αντισηπτικού.
  • Να αποφεύγεις τις κολπικές πλύσεις γιατί διαταράσσουν τη φυσιολογική κολπική χλωρίδα.
  • Να σκουπίζεις από εμπρός προς τα πίσω μετά την τουαλέτα, ώστε να μην έρχονται μικρόβια από το ορθό στον κόλπο και την ουρήθρα.
  • Να αποφεύγεις τα συνθετικά εσώρουχα, τα στενά παντελόνια, τα σφιχτά κολάν και την παραμονή με το μαγιό για πολλή ώρα.
  • Προσοχή στην χρήση της πισίνας, του τζακούζι, των δημοσίων τουαλετών.
  • Φρόντιζε να κάθεσαι στην πετσέτα σου στην παραλία.
  • Μην ξεχνάς να αλλάζεις τακτικά το ταμπόν, τη σερβιέτα και να καθαρίζεις το κύπελλο περιόδου.
  • Ενυδάτωνε τον κόλπο σου για την επαναφορά της φυσιολογικής χλωρίδας στην εμμηνόπαυση.
  • Ακολούθησε μια υγιεινή διατροφή, αποφεύγοντας τη ζάχαρη και τις επεξεργασμένες τροφές.

Αν νιώσεις ότι κάτι έχει αλλάξει και δεν πάει καλά, καλύτερα να μιλήσεις με τον γυναικολόγο σου.

lazaraki

ΑΝΤΩΝΙΑ ΛΑΖΑΡΑΚΗ Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, με εξειδίκευση στη δυσπλασία τραχήλου, τον γυναικολογικό και μαιευτικό υπέρηχο, την ενδοσκοπική χειρουργική και την αισθητική γυναικολογία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i