5 προληπτικές εξετάσεις στο γυναικολόγο που πρέπει να κάνεις

Οι τακτικές προληπτικές εξετάσεις στο γυναικολόγο μπορούν να διαγνώσουν εγκαίρως πολλά και διαφορετικά νοσήματα, επιτρέποντας την ταχύτερη και καλύτερη αντιμετώπισή τους.

φίλες γυναίκες filadendron

Από τον Δημήτρη Μπιλάλη, MBBCH, MMedSci, FRCOG-CCST, μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο, επιστημονιό διευθυντή womenshealthclinic.gr (www.bilalisgynaikologos.gr).

Στο ετήσιο τσεκ απ, υπάρχουν κάποιες βασικές προληπτικές εξετάσεις στο γυναικολόγο σου. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται ορισμένες οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν σωτήριες για τη γονιμότητα αλλά και την υγεία σου. Να ποιες είναι.

Οι βασικές προληπτικές εξετάσεις στο γυναικολόγο για κάθε γυναίκα

Τεστ Παπ και HPV DNA τεστ

Σχεδόν όλοι οι καρκίνοι του τραχήλου της μήτρας προκαλούνται από μόλυνση με κάποιο υψηλού κινδύνου (ή ογκογόνο) στέλεχος του ιού HPV. Ο ιός αυτός έχει εκατοντάδες στελέχη, αλλά μόνο τα 12 είναι υψηλού κινδύνου για καρκίνο και από αυτά δύο συγκεκριμένα (τα HPV16 και HPV18) προκαλούν πάνω από το 70% των κρουσμάτων καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας. Ωστόσο δεν ενοχοποιούνται μόνο γι’ αυτή την κακοήθη νόσο, αλλά και για άλλες μορφές της που σχετίζονται με το σεξ (π.χ. καρκίνοι του πρωκτού, του κόλπου, του αιδοίου, του στόματος κ.λπ.). Επιπλέον, τα ίδια στελέχη μπορεί να προκαλέσουν και καρκίνο του πέους, επομένως ο προληπτικός έλεγχος της γυναίκας είναι απαραίτητος και για την υγεία του ερωτικού συντρόφου της.

Οι λοιμώξεις από τον ιό HPV είναι πάρα πολύ συνηθισμένες, αλλά στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων ο ανθρώπινος οργανισμός κατορθώνει μέσα σε 1-2 χρόνια να τις καταπολεμήσει χωρίς θεραπεία. Μερικές φορές όμως η λοίμωξη από αυτόν επιμένει, με συνέπεια να αναπτύσσονται αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου οι οποίες δίχως θεραπεία μπορεί να γίνουν προκαρκινικές και τελικά καρκινικές. Συνήθως απαιτούνται 10-20 χρόνια επίμονης λοίμωξης για να αναπτυχθεί ο καρκίνος, επομένως με τις κατάλληλες εξετάσεις σχεδόν όλες οι γυναίκες μπορούν να αποφύγουν τη νόσο.

Οι εξετάσεις που συνιστώνται είναι το HPV DNA τεστ και το τεστ Παπανικολάου. Και στις δύο περιπτώσεις, η λήψη του τραχηλικού επιχρίσματος γίνεται με τον ίδιο τρόπο, αλλά η διαφορά έγκειται στον τρόπο του ελέγχου του. Έτσι, το HPV DNA τεστ αναζητά στα κύτταρα του τραχήλου το γενετικό υλικό (το DNA) των ογκογόνων στελεχών του ιού HPV, ενώ το τεστ Παπ εντοπίζει τα μη φυσιολογικά τραχηλικά κύτταρα. Τη συχνότητα αυτών των τεστ καθορίζει ο γυναικολόγος ιατρός ανά περίπτωση.

Πυελική εξέταση και καλλιέργεια κολπικού επιχρίσματος

Κατά την πυελική εξέταση, ο γυναικολόγος αξιολογεί τα εξωτερικά και εσωτερικά γεννητικά όργανα, αναζητώντας τυχόν ύποπτες ενδείξεις. Με την εξέταση αυτή, λ.χ., μπορεί να εντοπίσει ενδείξεις ύποπτες για κύστεις στις ωοθήκες, για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, για ινομυώματα μήτρας και για αρχόμενο καρκίνο. Όταν η γυναίκα έχει και ύποπτα συμπτώματα (π.χ. πόνο στην πύελο, ασυνήθιστη αιμορραγία από τον κόλπο, ασυνήθιστα κολπικά εκκρίματα, ουρολογικά προβλήματα), η πυελική εξέταση συμβάλλει στη διάγνωση της αιτίας του.

Κατά την πυελική εξέταση λαμβάνονται συνήθως τα δείγματα για τεστ Παπ και HPV DNA τεστ, αλλά και κολπικό επίχρισμα για καλλιέργεια, δηλαδή δείγμα βλέννας και κυττάρχων από τον κόλπο και το έξω τραχηλικό στόμιο (είναι το άνοιγμα που οδηγεί στον τράχηλο της μήτρας).

Η καλλιέργεια του κολπικού επιχρίσματος μπορεί να καταδείξει την παρουσία παθολογικών μικροβίων που μεταδίδονται με την σεξουαλική επαφή, όπως ο έρπης των γεννητικών οργάνων, η βλεννόρροια, τα χλαμύδια, το μυκόπλασμα, το ουρεόπλασμα κ.λπ. Ο έγκαιρος εντοπισμός αυτών των μικροβίων έχει ζωτική σημασία, διότι μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται η υπογονιμότητα.

Έλεγχος γονιμότητας

Στις μέρες μας, πολλές νεαρές γυναίκες αγωνίζονται να βρουν την ισορροπία ανάμεσα στις επαγγελματικές φιλοδοξίες και τα προσωπικά τους όνειρα, και συχνά αναβάλλουν για το μέλλον την απόκτηση παιδιών. Ανάμεσα στις προληπτικές εξετάσεις στο γυναικολόγο, για κάθε ενδεχόμενο, καλό είναι να υποβάλλονται σε εκτίμηση του κινδύνου πρόωρης γήρανσης ή ανεπάρκειας των ωοθηκών, η συχνότητα της οποίας αυξάνεται διαρκώς.

Υπολογίζεται ότι μία στις δέκα γυναίκες παρουσιάζει πρόωρη γήρανση των ωοθηκών με συνέπεια να μειώνεται η γονιμότητά της σε μια ηλικία όπου φυσιολογικά δεν θα είχε κανένα πρόβλημα.

Για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος, η γυναίκα μπορεί να υποβληθεί μέχρι την ηλικία των 30-35 ετών στο καινοτόμο πρόγραμμα My Future Fertility® το οποίο αξιολογεί την παρούσα αναπαραγωγική ικανότητά της και πόσο πιθανό είναι να παρουσιάσει πρόωρη γήρανση των ωοθηκών. Αυτό είναι σημαντικό διότι η έγκαιρη ανίχνευση του προβλήματος σημαίνει περισσότερες αναπαραγωγικές επιλογές, οι οποίες είναι πιο αποτελεσματικές και λιγότερο δαπανηρές από τις εκτεταμένες θεραπείες υπογονιμότητας που μπορεί να χρειασθούν στο μέλλον. Το πρόγραμμα συνίσταται σε μια σειρά από εξετάσεις, που αφορούν το ορμονικό προφίλ της γυναίκας, την ωορρηξία κ.λπ.

Μίλα με τον γιατρό σου

Ακρογωνιαίος λίθος της σωστής διάγνωσης και παρακολούθησης της γυναίκας είναι να μην διστάζει να συζητά με τον γιατρό της οποιοδήποτε πρόβλημα την απασχολεί. Επομένως, ενημέρωσέ τον αναλυτικά για τις παθήσεις λ.χ. από τις οποίες έπασχαν οι συγγενείς σου (γονείς, παππούδες, γιαγιδάδες, αδέλφια, θείες κ.λπ.), παράθεσε του το ιατρικό ιστορικό σου (ακόμα και τα νοσήματα της παιδικής ηλικίας που είχες κάποτε εκδηλώσει) και μίλησέ του για κάθε ουρογεννητικό σύμπτωμα που μπορεί να έχεις - ακόμα και για τυχόν αλλαγές στην ούρηση, στην αφόδευση ή ενοχλήματα στη διάρκεια του σεξ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i