11 πράγματα που δεν ήξερες για την αποβολή

Μερικά πράγματα που χρειάζεται να ξέρεις για να ελαχιστοποιήσεις τον κίνδυνο να συμβεί αλλά και πώς να προχωρήσεις εάν κάτι τέτοιο προκύψει.

shutterstock_116384260

Είναι πολλές οι γυναίκες που γνωρίζεις, διάσημες ή "κοινές θνητές”, που έχουν βιώσει την εμπειρία της αποβολής. "Επειδή η αποβολή είναι τόσο συνηθισμένη, πρέπει να γνωρίζεις ότι θα μπορούσε να συμβεί και σε σένα”, λέει η Τeresa Berg, M.D., διευθύντρια Μητρικής-Εμβρυακής Ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα στην Όμαχα. "Και απλά επειδή έχει συμβεί μία φορά, αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να συμβεί ξανά ή ότι θα συμβεί σίγουρα”.

Μια αποβολή συμβαίνει πιο συχνά απ' όσο νομίζεις

Σύμφωνα με τα στοιχεία, περίπου το 15% των κυήσεων καταλήγουν σε αποβολή η οποία αποκαλείται επίσης "αυτόματη έκτρωση”. Όμως με τα σημερινά σούπερ ευαίσθητα τεστ εγκυμοσύνης που γίνονται από τις πρώτες εβδομάδες, αυτός ο αριθμός μπορεί να αφορά έως και το 30% όλων των κυήσεων, λέει η Dr. Berg.

Η αποβολή συμβαίνει συνήθως νωρίς στην εγκυμοσύνη

Ο ορισμός της αποβολής είναι μία εγκυμοσύνη που διακόπηκε πριν την 20ή εβδομάδα, όμως σχεδόν όλες οι αποβολές συμβαίνουν πριν το ορόσημο της 12ης εβδομάδας, λέει η Dr. Berg. (Γι' αυτό οι γυναικολόγοι συμβουλεύουν συνήθως τους μέλλοντες γονείς να περιμένουν μέχρι το δεύτερο τρίμηνο προτού αρχίζουν να ανακοινώνουν τα νέα.) Ο τερματισμός της εγκυμοσύνης μετά την 20η εβδομάδα αναφέρεται συνήθως ως θνησιγένεια.

Μπορεί να μην το ξέρεις ότι έχεις αποβάλει

"Μπορεί να αποβάλεις μέσα στις 10 πρώτες μέρες της σύλληψης και να μην γνωρίζεις καν ότι ήσουν έγκυος”, λέει η Dr. Berg. "Μπορεί να νομίζεις πως είναι απλά η περίοδός σου”. Η αιμορραγία είναι συνηθισμένο σύμπτωμα μιας αποβολής, το ίδιο και οι έντονες κράμπες. Αν έχεις κάποιο από αυτά τα δύο συμπτώματα και ξέρεις ότι είσαι έγκυος ενημέρωσε το γιατρό σου ή πήγαινε στα επείγοντα περιστατικά για να αποφύγεις δύο πιθανές επιπλοκές της αποβολής: την αιμορραγία και τη μόλυνση.

Δεν φταίει η μητέρα

Οι περισσότερες αποβολές συμβαίνουν εξαιτίας γενετικών ανωμαλιών στο έμβρυο, λέει η Dr. Berg. Πραγματικά δεν υπάρχει κανένας τρόπος να τις προλάβεις ή να τις αποτρέψεις. Απλά συμβαίνουν.

Οι μεγαλύτερες γυναίκες είναι πιο πιθανό να αποβάλουν

Οι αποβολές γίνονται ακόμη πιο συχνές όσο μεγαλώνουν οι μέλλουσες μητέρες. Αυτό συμβαίνει επειδή όσο "γερνούν” τα ωάρια, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες γενετικών ανωμαλιών.

Οι θεραπείες γονιμότητας μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο

Αν όμως το κάνουν, πιθανότατα η αύξηση είναι μικρή και μπορεί να είναι δύσκολο να προσδιοριστεί αν οφείλεται στις θεραπείες ή σε άλλους παράγοντες – πολλές γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας είναι μεγαλύτερης ηλικίας ή έχουν άλλα προβλήματα υγείας που επηρεάζουν τη γονιμότητα.

Το βάρος σου έχει σημασία

Αν είσαι υπερβολικά αδύνατη ή υπέρβαρη, και στις δύο περιπτώσεις αυξάνεται ο κίνδυνος μιας αποβολής, λέει η Dr. Berg. Ο διαβήτης, μια συνηθισμένη επιπλοκή της παχυσαρκίας, μπορεί επίσης να αυξήσει τις πιθανότητες αλλά μόνο αν δεν είναι ελεγχόμενος. "Οι γυναίκες που μετράνε τις τιμές του σακχάρου στο αίμα τους και τις διατηρούν σε φυσιολογικά επίπεδα δεν έχουν περισσότερες πιθανότητες αποβολής συγκριτικά με τις γυναίκες που δεν έχουν διαβήτη”, λέει.

Το κάπνισμα είναι ένας γνωστός παράγοντας κινδύνου

Οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες αποβολής, οπότε πρόσθεσέ το κι αυτό στον μακρύ κατάλογο των λόγων που έχεις για να κόψεις το τσιγάρο – είτε είσαι έγκυος είτε όχι. Δες εδώ μερικούς εναλλακτικούς τρόπους να κόψεις το κάπνισμα!

Το σεξ δεν προκαλεί αποβολή

Μπορεί να έχεις ακούσει ιστορίες ότι η ερωτική επαφή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο να χάσεις ένα μωρό. Λοιπόν, δεν το κάνει. Ούτε και η άσκηση ούτε το να συνεχίσεις να εργάζεσαι, λέει η Dr. Berg.

Μία αποβολή δεν σημαίνει πως θα έχεις κι άλλες

Πολλές, πάρα πολλές γυναίκες που είχαν μια αποβολή αποκτούν ένα ή περισσότερα παιδιά. Για την ακρίβεια, οι γιατροί συνήθως δεν ερευνούν τυχόν υποκείμενους λόγους για την αποβολή εκτός κι αν είχες δύο ή περισσότερες, εξηγεί η ειδικός

Είναι φυσιολογικό να πενθείς μετά από μια αποβολή

Συναισθήματα απώλειας είναι συνηθισμένα μετά από μια αποβολή, ακόμη κι αν αυτή συμβεί πολύ νωρίς. "Οι γυναίκες μπορεί να αισθανθούν συναισθηματικό δεσμό με την εγκυμοσύνη τους ακόμη και δεν έχουν δει τίποτε στον υπέρηχο και δεν έχουν νιώσει τις κινήσεις του μωρού”, λέει η Dr. Berg. "Υπάρχει μια διαδικασία θλίψης”. Κάποιες γυναίκες έχουν σοβαρή κατάθλιψη και συμπτώματα παρόμοια με της κατάθλιψης ενώ οι μπαμπάδες μπορεί κι αυτοί να πενθούν.

11 πράγματα που δεν ήξερες για την αποβολή - εικόνα 1

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i