Έχεις παιδί στην εφηβεία; Τι σκέφτεται, τι νιώθει ο έφηβος και πώς να συμπεριφερθείς

Το παιδί σου μεγαλώνει; Διάβασε εδώ τα tips του ειδικού για να επιβιώσεις στην εφηβεία του.

έφηβοι εφηβεία εξετάσεις AntonioGuillem

Από τον Γιάννη Αϊβαλιώτη, σύμβουλο ψυχική υγείας και μέλος της Ελληνικής Εταιρίας Συμβουλευτικής (www.therapypath.gr)

Το μικρό σου μεγαλώνει και πριν το καταλάβεις έχει μπει στην προεφηβεία και την εφηβεία. Και παρότι είναι μια φυσιολογική κατάσταση είναι πολύ λογικό να χρειάζεσαι μερικά tips για να επιβιώσεις στην εφηβεία – εσύ όχι το παιδί!

Τι είναι η προεφηβεία

Η προεφηβεία είναι μία φάση εξέλιξης του ατόμου διαφορετική από την παιδική και την ενήλικη. Είναι μία μεταβατική περίοδος που χαρακτηρίζεται από βιολογικές, γνωστικές και ψυχολογικές μεταβολές. Αυτές οι μεταβολές αναστατώνουν την καθημερινότητα του παιδιού σου, το οποίο βρίσκεται σε σύγχυση γιατί νιώθει και αντιμετωπίζεται άλλες φορές ως παιδί και άλλες φορές ως ενήλικος. Το νεαρό άτομο από την εξάρτηση από την οικογένεια, μεταβαίνει σταδιακά στην αυτονομία την ανεξαρτησία και την ωριμότητα.

Πότε ξεκινούν οι αλλαγές;

Αν και κάθε παιδί είναι ξεχωριστό και οι αλλαγές ποικίλουν ηλικιακά θα λέγαμε ότι η προεφηβεία ξεκινάει περίπου στα 10 με 11 έτη και διαρκεί μέχρι τα 14. Το κύριο χαρακτηριστικό της προεφηβείας είναι η ήβη. Πρόκειται για το σύνολο των βιολογικών μεταβολών που συνοδεύουν την πρώτη εκσπερμάτιση στα αγόρια και την πρώτη εμμηνόρροια στα κορίτσια. Αυξάνεται το βάρος, το ύψος και η μυϊκή δύναμη. Η φωνή των αγοριών αλλάζει, στα κορίτσια αναπτύσσεται το στήθος, παρατηρούνται αύξηση της τριχοφυΐας και αλλαγές στα γεννητικά όργανα. Η ηλικία, κατά την οποία αρχίζουν και ολοκληρώνονται οι μεταβολές αυτές, διαφέρει από παιδί σε παιδί. Επίσης διαφέρει και ο ρυθμός  με τον οποίο πραγματοποιούνται οι αλλαγές αυτές. Αυτό είναι πιθανό να οδηγήσει τον έφηβο να αισθάνεται ντροπή, αμηχανία και να νιώθει άβολα για το σώμα του. Να πιστεύει ότι δεν ταιριάζει με τους συνομηλίκους του που αναπτύσσονται με διαφορετικό ρυθμό.

Διάβασε επίσης: Τι είναι το σύνδρομο της άδειας φωλιάς και πώς το βιώνουν οι γονείς με ενήλικα παιδιά;

Διάβασε επίσης: Πόσα χρήματα πρέπει να παίρνει το παιδί ως χαρτζιλίκι σε κάθε ηλικία (δημοτικό, γυμνάσιο, εφηβεία); Η ψυχολόγος προτείνει

Τι συμβαίνει στον έφηβο, τι σκέφτεται και πώς θα τον κατανοήσεις

Γιατί δεν μου μιλάει τόσο συχνά όσο παλαιότερα;

Στην προεφηβεία τα παιδιά συνήθως δημιουργούν στενές φιλίες με άτομα του ίδιου φύλου, επειδή μαζί τους αισθάνονται ασφάλεια. Οι φιλίες αυτές είναι μέρος της διαδικασίας ανεξαρτητοποίησης του εφήβου από τους γονείς και γενικότερα από το οικογενειακό περιβάλλον. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο έφηβος επικοινωνεί λιγότερο απ' ότι πριν με τους γονείς του.

Τι νιώθει το παιδί μου;

Η συναισθηματική κατάσταση του παιδιού στην εφηβεία και ιδιαίτερα στη προεφηβεία είναι αρκετά έντονη. Ένα από τα κυρίαρχα συναισθήματα που κυριαρχεί στη προεφηβεία είναι η ντροπή. Ο έφηβος αρκετά συχνά νιώθει αμήχανα και άσχημα. Συνεπώς είναι απολύτως κατανοητή η ανάγκη του εφήβου να αναπτύξει μηχανισμούς άμυνας. Αυτοί οι αμυντικοί μηχανισμοί παίζουν αρκετά σημαντικό ρόλο στον τρόπο με τον οποίο τα άτομα στην προεφηβεία αντιδρούν σε τέτοιες καταστάσεις αλλά και στο πώς αλληλεπιδρούν με τους άλλους.

Οι εκρήξεις θυμού αλλά και η θλίψη είναι τα δύο συναισθήματα που βιώνει επίσης αρκετά έντονα ο έφηβος σου. Αν έχεις παρατηρήσει συγκρούεσαι συχνά μαζί του για θέματα αισθητικής, ελέγχου και ορίων. Από την πλευρά του έφηβου είναι συχνό το φαινόμενο της εναλλαγής της διάθεσης, από τη χαρά στη θλίψη, από τον θυμό και την αποξένωση στην ανάγκη για φροντίδα. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που το παιδί σου καλείται να αντιμετωπίσει είναι η ανάγκη του να βρει τη θέση του στη κοινωνία και να αισθανθεί κομμάτι της.

The Mamagers Update 

Η καθημερινότητα μιας μαμάς μέσα από 10 χιουμοριστικά σκίτσα

Έρευνα | Τα παιδιά που κάνουν κάμπινγκ είναι πιο υγιή κι ευτυχισμένα

Τι μπορώ να κάνω;

Υπομονή! Αν είναι η πρώτη φορά που «ζεις» την εφηβεία ως γονιός είναι λογικό να μην γνωρίζεις τι είναι φυσιολογικό και ρεαλιστικό να περιμένεις από το παιδί σου σε αυτή την ηλικία. Για το λόγο αυτό μπορεί να ανησυχείς και να στεναχωριέσαι εξαιτίας συμπεριφορών που όμως είναι αναμενόμενες να συμβαίνουν σε έναν έφηβο. Προβληματίζεσαι επειδή το παιδί σου δεν συζητάει μαζί σου προσωπικά ζητήματα και θέματα που τον απασχολούν. Να θυμάσαι ότι ο έφηβος προσπαθεί να ανεξαρτητοποιηθεί οπότε είναι πιθανό να σου μιλήσει όταν ο ίδιος το αποφασίσει και όχι όταν το επιδιώξεις εσύ. Αν του αφήσεις την πρωτοβουλία να ξεκινήσει τη συζήτηση, είναι αρκετά πιθανό να επιδιώξει να συζητήσει μαζί σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i