Η εξομολόγηση της Δέσποινας Καμπούρη για την επιλόχειο κατάθλιψη

Η Δέσποινα Καμπούρη μίλησε σε συνέντευξή της για την επιλόχειο κατάθλιψη που πέρασε μετά τη γέννηση του πρώτου της παιδιού.

Δέσποινα Καμπούρη yupiii

Η Δέσποινα Καμπούρη έδωσε συνέντευξη στο περιοδικό ΟΚ! και μίλησε για την επιλόχειο κατάθλιψη που πέρασε μετά την γέννηση του πρώτου της παιδιού. "Στην αρχή είχα μια τρομερή άρνηση να συνειδητοποιήσω αυτό που μου είχε συμβεί. Ευτυχώς, βρισκόμουν σε ένα περιβάλλον με πολλή αγάπη και υποστήριξη. Με παρακίνησαν να συμβουλευτώ έναν ειδικό και να πάρω αγωγή. Ήταν μια περίοδος δύσκολη, που σε μένα κράτησε 9 μήνες. Αν σκεφτείς, όσο καιρό ήμουν έγκυος, άλλο τόσο μου πήρε να συνέλθω. Δεν συμβαίνει σε όλες τις γυναίκες και δεν πρέπει να φοβούνται να γίνουν μαμάδες μην τυχόν και τους συμβεί. Ακόμη όμως και αν συμβεί, πρέπει να ξέρουν ότι είναι αντιμετωπίσιμο. Εγώ το έζησα, το ξεπέρασα και έκανα και δεύτερο παιδάκι", δήλωσε η Δέσποινα.

Διαβάστε Επίσης

Μετά τον τοκετό: Το ορμονικό και συναισθηματικό "τρενάκι"

Εάν η εγκυμοσύνη είναι μια συναισθηματική περιπέτεια, τότε η περίοδος μετά τον τοκετό είναι ένας συναισθηματικός ανεμοστρόβιλος, συχνά γεμάτος με περισσότερες εναλλαγές της διάθεσης, ξεσπάσματα και ευερεθιστότητα. Με τη γέννα δεν προκαλούνται απλώς στο το σώμα μεγάλες ορμονικές αλλαγές, αλλά υπάρχει και ένας εντελώς νέος άνθρωπος στο σπίτι και τη ζωή της γυναίκας.

Όλη αυτή η αναταραχή μπορεί αρχικά να οδηγήσει σε συναισθήματα θλίψης και άγχους παρά τη χαρά και τον ενθουσιασμό που ίσως η νέα μαμά περίμενε. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν αυτά τα συναισθήματα μετά τον τοκετό, αλλά συνήθως μετά από 1-2 εβδομάδες εξαφανίζονται.

Ωστόσο, οι νέες μητέρες που εξακολουθούν να τα βιώνουν και μετά το πέρας των 2 εβδομάδων μπορεί να έχουν επιλόχειο κατάθλιψη, η οποία χαρακτηρίζεται από πιο σοβαρά συμπτώματα που διαρκούν πολύ περισσότερο. Η κατάθλιψη λοχείας μπορεί να κρατήσει για μήνες ή ακόμη και χρόνια εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Τι είναι η επιλόχειος κατάθλιψη;

Η κατάθλιψη μετά τον τοκετό είναι μια μορφή κλινικής κατάθλιψης που ξεκινά μετά τη γέννηση του μωρού. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν:

 • απώλεια όρεξης
 • υπερβολικό κλάμα ή κόπωση
 • δυσκολία σύνδεσης με το μωρό
 • ανησυχία και αϋπνία
 • άγχος και κρίσεις πανικού
 • συναισθήματα θυμού, απελπισίας, ντροπής

Κανείς δεν ξέρει με βεβαιότητα τι την προκαλεί, αλλά όπως κάθε άλλο είδος κατάθλιψης, οφείλεται πιθανώς σε πολλούς διαφορετικούς παράγοντες.

Η περίοδος μετά τον τοκετό είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για τη γυναίκα, κατά την οποία πολλές από τις κοινές αιτίες της κλινικής κατάθλιψης, όπως οι βιολογικές αλλαγές, το ακραίο άγχος και οι σημαντικές αλλαγές στη ζωή, συμβαίνουν όλα ταυτόχρονα.

Για παράδειγμα, ενδέχεται να συμβούν τα ακόλουθα μετά τον τοκετό:

 • έλλειψη ύπνου
 • το σώμα να αντιμετωπίζει μεγάλες διακυμάνσεις ορμονών
 • ανάρρωση από το φυσικό γεγονός του τοκετού, το οποίο μπορεί να περιλαμβάνει ιατρικές παρεμβάσεις ή χειρουργική επέμβαση
 • νέες και απαιτητικές ευθύνες
 • πιθανή απογοήτευση με τις ωδίνες του τοκετού
 • πιθανά συναισθήματα απομόνωσης, μοναχικότητας και σύγχυσης

Διαβάστε Επίσης

Κατάθλιψη μετά τον τοκετό: Όχι μόνο για γυναίκες με μωρά

Το "μετά τον τοκετό" ουσιαστικά σημαίνει την επιστροφή μιας γυναίκας στο να μην είναι έγκυος. Έτσι, και όσες είχαν αποβολή ή άμβλωση μπορούν επίσης να βιώσουν πολλές από τις ψυχικές και σωματικές επιπτώσεις της κατάθλιψης μετά τον τοκετό.

Επιπλέον, και οι άνδρες σύντροφοι μπορούν να διαγνωστούν με αυτό. Παρόλο που δεν περνούν τις φυσικές αλλαγές που προκαλούνται από τον τοκετό, βιώνουν πολλές από αυτές του τρόπου ζωής.

Πότε ξεκινά η επιλόχειος κατάθλιψη;

Μπορεί να ξεκινήσει μετά τη γέννα, αλλά πιθανότατα η νέα μητέρα δεν θα το συνειδητοποιήσει αμέσως αφού θεωρείται φυσιολογικό να αισθάνεται λυπημένη και εξαντλημένη τις πρώτες ημέρες μετά την άφιξη του μωρού. Ίσως μόνο αφού περάσει ένα  χρονικό διάστημα, να συνειδητοποιήσει ότι συμβαίνει κάτι πιο σοβαρό.

Η "περίοδος μετά τον τοκετό" περιλαμβάνει γενικά τις πρώτες 4-6 εβδομάδες μετά τη γέννα και πολλές περιπτώσεις επιλοχείου κατάθλιψης ξεκινούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Μπορεί επίσης να αναπτυχθεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και έως και 1 έτος μετά τον τοκετό.

Πόσο διαρκεί συνήθως;

Δεν υπάρχει μέσος χρόνος διάρκειας, ωστόσο πολλές μελέτες αναφέρουν ότι τα συμπτώματά της βελτιώνονται με την πάροδο του χρόνου, με πολλές περιπτώσεις κατάθλιψης να υποχωρούν 3 έως 6 μήνες μετά την έναρξη τους. Δεν είναι λίγες οι γυναίκες όμως που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν συμπτώματα και πολύ μετά από αυτό το 6μηνο.

Γιατί μπορεί να διαρκέσει περισσότερο για μία μητέρα

Το χρονοδιάγραμμα της κατάθλιψης λοχείας είναι διαφορετικό για όλους. Εάν μια γυναίκα έχει ορισμένους παράγοντες κινδύνου, μπορεί σε αυτή να διαρκέσει περισσότερο ακόμη και με τη θεραπεία. Η σοβαρότητα των συμπτωμάτων καθώς και το πόσος καιρός πέρασε από την εμφάνιση των συμπτωμάτων μέχρι την έναρξη της θεραπείας, μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια της κατάθλιψης λοχείας.

Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

 • ιστορικό κατάθλιψης ή άλλων ψυχικών ασθενειών
 • δυσκολίες θηλασμού
 • μια περίπλοκη εγκυμοσύνη ή γέννα
 • έλλειψη υποστήριξης από τον σύντροφο ή τα μέλη της οικογένειας και τους φίλους
 • άλλες σημαντικές αλλαγές στη ζωή που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια του τοκετού, όπως μια μετακόμιση ή απόλυση
 • ιστορικό κατάθλιψης μετά από προηγούμενη εγκυμοσύνη

Δεν υπάρχει κάποιος κανόνας που να καθορίζει ποια θα περάσει επιλόχειο κατάθλιψη, ποια όχι και πόσο θα διαρκέσει. Αλλά με τη σωστή θεραπεία, ειδικά όταν λαμβάνεται νωρίς, υπάρχει σίγουρα ανακούφιση.

Πώς η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει τη ζωή μιας γυναίκας

Το να ζητήσει βοήθεια είναι καλό τόσο για την ίδια όσο και για τις σχέσεις της, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με:

 • τον σύντροφό της
 • την οικογένεια και τους φίλους της
 • το παιδί της / τα παιδιά της

Η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσει την σχέση της με το μωρό, πέρα από τον τρόπο με τον οποίο φροντίζει φυσικά το μωρό της. Ειδικότερα, μπορεί να επηρεάσει τη διαδικασία σύνδεσης μητέρας-μωρού μετά τη γέννα, αλλά και να προκαλέσει προβλήματα στις υπάρχουσες σχέσεις με τα μεγαλύτερα παιδιά, αν υπάρχουν.

Μακροπρόθεσμες επιπτώσεις

Μία έρευνα που διαβάζουμε στο jamanetwork.com, του 2018, ισχυρίζεται ότι η επιλόχειος κατάθλιψη έχει επιπτώσεις και στην κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά των μητέρων που είχαν κατάθλιψη λοχείας, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα συμπεριφοράς ως μικρά παιδιά και κατάθλιψη ως έφηβοι.

Επικοινωνία με τον γιατρό

Εάν μια γυναίκα δεν αισθάνεται καλύτερα 2 εβδομάδες μετά τον τοκετό, καλό είναι να επικοινωνήσει με τον γιατρό της. Αν και θα υποβληθεί σε έλεγχο για επιλόχειο κατάθλιψη στο καθιερωμένο ραντεβού 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, δεν χρειάζεται να χάσει χρόνο, αφού κάτι τέτοιο μπορεί να καθυστερήσει τη θεραπεία της κατάθλιψης.

Παρόλο που είναι δύσκολο να μιλήσει ανοιχτά για τα αρνητικά συναισθήματα που σχετίζονται με τη μητρότητα, πρέπει να είναι ειλικρινής. Όσο περισσότερα αποκαλύψει για αυτά που βιώνει, τόσο καλύτερα - και ταχύτερα - ο γιατρός θα είναι σε θέση να τη βοηθήσει.

Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνά ότι δεν ευθύνεται για την επιλόχειο και ο γιατρός της δεν θα τη θεωρήσει "κακή" μαμά: Χρειάζεται δύναμη για να φτάσει να ζητήσει βοήθεια - είναι μια πράξη αγάπης για την ίδια και την οικογένειά της.

Θεραπεία

Η θεραπεία της επιλοχείου κατάθλιψης δεν μπορεί να γίνει χωρίς βοήθεια από κάποιον ειδικό φυσικής και ψυχικής υγείας. Η άμεση έναρξη θεραπείας θα επιτρέψει στη νέα μητέρα να φροντίζει το μωρό της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Υπάρχουν πολλές επιλογές για τη θεραπεία και ίσως χρειαστούν περισσότερες από μία, ενώ μερικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορεί να επισπεύσουν την ανάκαμψη. Η αντιμετώπιση της κατάθλιψης λοχείας είναι δυνατή με τις σωστές παρεμβάσεις και την εύρεση του σωστού συνδυασμού θεραπειών για κάθε γυναίκα.

Αντικαταθλιπτικά. Ο γιατρός ενδεχομένως να συνταγογραφήσει έναν επιλεκτικό αναστολέα επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) για τη θεραπεία της κατάθλιψης. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα, οπότε ο γιατρός θα συνεργαστεί με την ασθενή για να βρει ένα που αντιμετωπίζει καλύτερα τα συμπτώματά της, με τις λιγότερες παρενέργειες. Πολλά SSRI είναι συμβατά με τον θηλασμό.

Συμβουλευτική. Η γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία είναι μια στρατηγική πρώτης γραμμής για τη θεραπεία της κατάθλιψης, συμπεριλαμβανομένων των συμπτωμάτων της επιλοχείου.

Ομαδική θεραπεία. Μία γυναίκα ενδεχομένως να βοηθηθεί αν μοιραστεί τις εμπειρίες της με άλλους γονείς που είχαν επίσης κατάθλιψη λοχείας. Η εύρεση μιας ομάδας υποστήριξης, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω διαδικτύου, μπορεί να είναι μια πολύτιμη γραμμή ζωής.

Συμπερασματικά

Οι περισσότερες περιπτώσεις κατάθλιψης λοχείας διαρκούν αρκετούς μήνες. Η κατάθλιψη επηρεάζει ολόκληρο το σώμα - όχι μόνο τον εγκέφαλο - και χρειάζεται χρόνος για να ξαναβρεί η ασθενής τον εαυτό της.

Η επικοινωνία του προβλήματος στον σύντροφό της, ένα αξιόπιστο μέλος της οικογένειας, έναν φίλο ή έναν γιατρό εάν πιστεύει ότι η κατάθλιψη επηρεάζει την ποιότητα ζωής της ή την ικανότητά της να φροντίζει μωρό, είναι σημαντική. Όσο πιο γρήγορα λάβει βοήθεια, τόσο πιο γρήγορα θα νιώσει καλύτερα.

Διάβασε επίσης: Πότε επιστρέφει η περίοδος μετά τον τοκετό και τι πρέπει να περιμένεις το πρώτο διάστημα;

Διάβασε επίσης: Έγινε viral: Ένας άντρας αποθεώνει τη γυναίκα του και το σώμα μετά τον τοκετό

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i