HPV: 9 ερωτήσεις και απαντήσεις για το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου

Αναρωτιέσαι αν πρέπει να κάνεις το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου; Ο πλέον ειδικός, απαντά.

HPV εμβόλιο ιός chrupka

Συνεργάστηκε ο Θεόδωρος Αγοραστός, καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, πρόεδρος Ελληνικής HPV Εταιρείας

Να κάνεις ή όχι το εμβόλιο για τον καρκίνο του τραχήλου; Πρέπει να το κάνει η κόρη σου; Επειδή δεν είσαι η μόνη που έχεις -ακόμη- απορίες, συγκεντρώσαμε τα πιο συχνά

ερωτήματα και ζητήσαμε από τον ειδικό να τα απαντήσει, ακόμα κι αυτά που

θεωρούμε «παραφιλολογία».

«Σε ποιους απευθύνεται το εμβόλιο;»

Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) προσβάλλει μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις νεαρές ηλικίες, και σε ένα μικρό ποσοστό μπορεί να οδηγήσει σε προκαρκινικές και καρκινικές αλλοιώσεις συνήθως στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας. Όλα τα κορίτσια και οι νεαρές γυναίκες στην ηλικία των 11 ετών μπορούν και πρέπει να εμβολιαστούν. Ο εμβολιασμός είναι πιο αποτελεσματικός πριν από την έναρξη των σεξουαλικών επαφών, ωστόσο μπορεί και πρέπει να γίνει και αργότερα.

«Ποιοι μπορούν να εμβολιαστούν δωρεάν έναντι του HPV;»

Ο εμβολιασμός έναντι του HPV αποζημιώνεται πλήρως για τα κορίτσια ηλικίας 11 έως 18 ετών, ειδικές ομάδες ατόμων 18 έως 26 ετών, γυναίκες με χρόνια νοσήματα, άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες.

«Με προστατεύει 100% από τον καρκίνο του τραχήλου;»

Όλα τα επιστημονικά δεδομένα των κλινικών μελετών δείχνουν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου προσεγγίζει το 100%. Ακόμα και αν μία γυναίκα έχει μολυνθεί με τον ιό HPV και μάλιστα με ογκογόνο στέλεχος, θα προστατευτεί από τα υπόλοιπα ογκογόνα στελέχη του ιού, άρα ωφελείται σημαντικά με τον εμβολιασμό. Ο ιός HPV υπολογίζεται ότι είναι υπεύθυνος για το 5,2% του συνόλου των καρκίνων παγκοσμίως. Έχει επίσης αποδειχθεί ότι, εκτός από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας και τις προκαρκινικές τραχηλικές αλλοιώσεις, ο HPV σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με καρκίνο και προκαρκινικές αλλοιώσεις στον πρωκτό, στον κόλπο και στο αιδοίο, νοσήματα όπου το εμβόλιο έχει δείξει αποτελεσματικότητα.

«Συνιστάται από το υπουργείο Υγείας;»

Ναι, στη χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι του HPV έχει ενταχθεί επίσημα στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του υπουργείου Υγείας και παρέχεται από τα ασφαλιστικά ταμεία μόνο για κορίτσια 11-18 ετών.

«Για την κόρη μου να συμβουλευτώ τον παιδίατρο ή το γυναικολόγο;»

Για ένα παιδί στην ηλικία των 11-16 ετών θα ερωτηθεί ο παιδίατρος που το παρακολουθεί πρώτα και συνδυαστικά ένας γυναικολόγος. Μια μεγαλύτερη κοπέλα, η οποία έχει ήδη ή δεν έχει σεξουαλική σχέση, θα απευθυνθεί στο γυναικολόγο της.

«Γιατί δεν το κάνουν και τα αγόρια;»

Το εμβόλιο ενδείκνυται γενικά για άτομα και των δύο φύλων, άνω των 9 ετών χωρίς ανώτερο όριο ηλικίας. Σήμερα το εμβόλιο γίνεται δωρεάν σε όλα τα κορίτσια, αλλά μόνο στους ομοφυλόφιλους άνδρες κάτω των 26 ετών. Πρόθεση της Ελληνικής HPV Εταιρείας είναι αυτή η ένταξη να διευρυνθεί και στα έφηβα αγόρια, αφού ο ιός ΗPV και οι επιπτώσεις του δεν αφορούν μόνο το γυναικείο πληθυσμό, αλλά και τον ανδρικό, καθώς νοσήματα σχετιζόμενα με τον HPV εμφανίζονται και στους άνδρες, π.χ. γεννητικά κονδυλώματα, καρκίνος του πέους, καρκίνος του πρωκτού, αλλά και ορισμένες μορφές του καρκίνου του στοματοφάρυγγα, της στοματικής κοιλότητας και λάρυγγα, που έχουν υπερδιπλάσια συχνότητα στους άνδρες.

«Υπάρχουν πιθανές παρενέργειες;»

Οι κλινικές δοκιμές έδειξαν ότι το HPV εμβόλιο είναι πολύ ασφαλές. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι ελάχιστες και σχετίζονται κυρίως με τον πόνο στο σημείο της ένεσης ή με συμπτώματα που εμφανίζονται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα αποκρίνεται στο εμβόλιο, π.χ. οίδημα, αίσθηση βάρους στο χέρι, πονοκέφαλος, ζαλάδες, εξάνθημα, μυαλγίες.

«Αφού δεν το κάνουν όλοι, γιατί να το κάνω εγώ;»

Για να προστατευτείς από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, έναν από τους πιο συχνά εμφανιζόμενους καρκίνους, αλλά και για να βοηθήσεις να αυξηθεί το ποσοστό ανοσίας αγέλης, χάρη στο οποίο θα είναι δύσκολο για μια μόλυνση να εξαπλωθεί σε άλλα άτομα. Για να φτάσουμε σε ένα επίπεδο που θεωρείται καλό για τη δημόσια υγεία από επιδημιολογική άποψη, τα ποσοστά θα πρέπει να είναι κοντά στο 80%, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Όταν εμβολιάζονται και άνδρες, προστατεύονται οι ίδιοι από άλλους καρκίνους που σχετίζονται με τον HPV και τα κονδυλώματα των γεννητικών οργάνων και μειώνεται ταυτόχρονα η συνολική επίπτωση του καρκίνου του τραχήλου στις γυναίκες.

«Πόσα χρόνια γίνεται;»

Το εμβόλιο παρέχεται δωρεάν από το 2008. Οι περισσότερες από 1,7 εκατ. δόσεις που έχουν χορηγηθεί μέχρι σήμερα αποδεικνύουν την ασφάλειά του.

Διάβασε επίσης: Από τι προκαλείται ο καρκίνος, συμπτώματα και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Διάβασε επίσης: 3 βασικές συμβουλές για την πρόληψη του καρκίνου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i