Κολπίτιδα και μυκητίαση: Οι φυσικοί τρόποι για τις κρατήσουμε μακριά

Η κολπίτιδα και η μυκητίαση είναι δύο από τις πιο συχνές γυναικολογικές ενοχλήσεις. Υπάρχουν όμως φυσικοί τρόποι για να τις προλάβουμε και να τις αντιμετωπίσουμε.

Χαρούμενη γυναίκα με εσώρουχα - καλή γυναικολογική υγεία χωρίς κυστίτιδα και μυκητίαση

Συνεργάστηκε ο Δημήτρης Μπιλάλης, MBBCH, MMedSci, FRCOG-CCST, μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος, μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του Μαιευτηρίου "Λητώ" (www.bilalisgynaikologos.gr).

Κολπίτιδα και μυκητίαση, ένα "ζευγάρι" που θέλουμε να αποφύγουμε! Γίνεται χωρίς φάρμακα; Ναι γίνεται: Τα καλά βακτήρια -ναι, τα ίδια που έχουμε στο έντερο- είναι πολύ σημαντικά για την υγεία των γεννητικών μας οργάνων. Το πώς και το γιατί ακολουθούν...

Πώς συμβάλουν τα βακτήρια στη γυναικολογική μας υγεία;

Είναι μικροσκοπικά αλλά παντοδύναμα. Τα βακτήρια συμβάλλουν στην καλή υγεία σε όλο σου το σώμα, ακόμα και... κάτω από τη ζώνη! "Ο κόλπος κάθε γυναίκας έχει το δικό του φυσικό μικροβίωμα που είναι παρόμοιο μ’ εκείνο του εντέρου" εξηγεί ο γιατρός. Στο μικροβίωμα αυτό συμπεριλαμβάνονται "καλά" βακτήρια, που βοηθούν όλα τα συστήματα να λειτουργούν ομαλά, και "κακά" βακτήρια, που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα όπως μυκητιάσεις και βακτηριακή κολπίτιδα. Και όπως ακριβώς συμβαίνει με τα βακτήρια στον πεπτικό σου σωλήνα, κάποια φάρμακα που μπορεί να παίρνεις ή/και οι συνθήκες της καθημερινότητας ενδέχεται να διαταράξουν την ισορροπία τους. Το αποτέλεσμα είναι πως τα καλά βακτήρια απενεργοποιούνται και αυξάνεται ο κίνδυνος για λοιμώξεις ή ερεθισμούς. Για να μη συμβεί αυτό, κράτησε τα καλά σου βακτήρια –και τον κόλπο σου– υγιή με αυτές τις τέσσερις, επιστημονικά αποδεδειγμένες, στρατηγικές.

Διαβάστε Επίσης

Μην το παρακάνεις με την "καθαριότητα"

Οι περισσότερες από εμάς γνωρίζουμε πως οι κολπικές πλύσεις δεν είναι καλή ιδέα. Πρόσφατα, όμως, έπεσε στην προσοχή μας μια πρακτική που ονομάζεται καθαρισμός κόλπου με ατμό (κάθεσαι πάνω από ένα δοχείο με φαρμακευτικά βότανα και βραστό νερό). Οι οπαδοί της ισχυρίζονται πως, μεταξύ άλλων, με τον τρόπο αυτό "καθαρίζει" η μήτρα και εξισορροπούνται τα επίπεδα των ορμονών. "Οι πλύσεις ή ο ατμός μπορεί να εξολοθρεύσουν τα καλά βακτήρια" προειδοποιεί ο Δημήτρης Μπιλάλης. Αν ανησυχείς για τις μυρωδιές, μπορείς να χρησιμοποιείς περιστασιακά μαντιλάκια μετά την άσκηση ή κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτίμησε όμως τα μη αρωματικά και μην το παρακάνεις: μία φορά τη μέρα είναι αρκετή. Ο γυναικολόγος συμβουλεύει, επίσης, να διακόψεις αμέσως τη χρήση τους σε περίπτωση ερεθισμού ή αίσθησης καύσου.

Πάρε ένα προβιοτικό

Διάλεξε ένα που να περιέχει τουλάχιστον δύο στελέχη lactobacillus, τα οποία μπορεί να αυξήσουν το επίπεδο των καλών βακτηρίων στον κόλπο. Αντίστοιχη δράση έχει το φυσικό γιαούρτι. "Μπορείς να το φας, αλλά καλύτερα να αποφύγεις την πρακτική που συστήνεται να βάζεις γιαούρτι απευθείας στον κόλπο. Έχω δει πολλά προβλήματα με αυτή την πρακτική. Αν μια γυναίκα έχει μυκητίαση και παίρνει θεραπεία από στόματος, συνιστώ κυρίως τα προβιοτικά" εξηγεί ο ειδικός. Στην αγορά θα βρεις και προβιοτικά υπόθετα κόλπου που αποκαθιστούν άμεσα και προλαμβάνουν αποτελεσματικά τις διαταραχές της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου και της ευαίσθητης περιοχής, που μπορεί να οφείλονται σε οποιαδήποτε αιτία, όπως κολπίτιδα, μυκητίαση, λήψη αντιβιοτικών ή άλλων σκευασμάτων, το στρες κ.ά.

Άλλαξε εσώρουχο

Αν μετά τη γυμναστική τρέχεις με εξωτερικές δουλειές αντί να πας σπίτι και να κάνεις ντους, μάλλον η πρακτική αυτή δε σε βοηθάει, αντίθετα αυξάνει τις πιθανότητες για κολπίτιδα και μυκητίαση. "Όταν μένεις με τα ιδρωμένα εσώρουχα και κολάν μετά την άσκηση, δημιουργείται ένα θερμό υγρό περιβάλλον, που ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων" σχολιάζει ο ειδικός. Αν σε κυνηγάει ο χρόνος και δεν μπορείς να μπεις κατευθείαν στο ντους, άλλαξε τουλάχιστον εσώρουχο πριν φύγεις από το γυμναστήριο. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, προτίμησε τα εσώρουχα με βαμβακερό καβάλο – αυτά "αναπνέουν", οπότε θα μείνει η περιοχή πιο στεγνή δυσκολεύοντας την ανάπτυξη των μυκήτων και "κακών" βακτηρίων.

Διάλεξε προσεκτικά λιπαντικό

Η συμβουλή των ειδικών είναι να αποφεύγεις αυτά που περιέχουν γλυκερίνη. Είναι ένα συχνό συστατικό, διασπάται όμως σε σάκχαρα τα οποία μπορεί να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη βακτηρίων ή μυκήτων. Προτίμησε ένα χωρίς αυτό το συστατικό και επίσης ποτέ μη χρησιμοποιείς βαζελίνη. Σε έρευνα στην επιθεώρηση Obstetrics & Gynecology τονίζεται ότι οι γυναίκες που το έκαναν είχαν 2,2 φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν βακτηριακή κολπίτιδα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i