Χυμός από τουρσί: Για καλή πέψη, για τους μυικούς πόνους - και με πολλά ακόμη οφέλη για την υγεία

Μήπως την επόμενη φορά να κρατήσεις τον χυμό από το τουρσί που κατανάλωσες; Μάθε πώς το απροσδόκητο αυτό ρόφημα μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη υγεία σου.

πικλες iStock

Λατρεύεις τα τουρσιά και πάντα στην κουζίνα σου θα βρίσκεται ένα βαζάκι, το οποίο είναι μισοτελειωμένο. Έχεις πάντα στο ψυγείο σου αγγουράκι ή πιπεριές ή λάχανο τουρσί (ή κάθε άλλους είδους πίκλα), για σνακ, για τις σαλάτες ή για το φαγητό σου δεδομένου ότι είναι και νηστίσιμα και ταιριάζουν με όλες τις εποχές. Ωστόσο, πιθανολογούμε πως όταν καταναλώσεις το τουρσί, ο χυμός που έχει μείνει καταλήγει στον νεροχύτη σου. Διαβάζοντας αυτό το άρθρο ίσως την επόμενη φορά αλλάξεις γνώμη και τακτική και κρατήσεις τον χυμό ως ρόφημα, χάρη στα οφέλη που προσφέρει στην υγεία σου. Ποια είναι αυτά;

Αρχικά, να αποσαφηνίσουμε τα εξής. Ta τουρσιά χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, σε εκείνα που βρίσκονται μέσα σε χυμό από ξύδι και αλάτι, όπου γίνεται η ζύμωση και σε εκείνα που η διαδικασία και η όξινη γεύση πραγματοποιούνται φυσικά. Να σημειωθεί πως άνθρωποι που έχουν υψηλή πίεση καλύτερα να τα αποφεύγουν, εξαιτίας του υψηλού νατρίου που περιέχουν. Παρόλα αυτά, αν δεν αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα και θα ήθελες να δοκιμάσεις να πίνεις τον χυμό από τουρσί, μάθε τα πλεονεκτήματα που μπορεί να έχει για την υγεία σου. 

Διαβάστε Επίσης

Βοήθεια στην πέψη

Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με το στομάχι σου όπως για παράδειγμα φούσκωμα και δυσκολία στην πέψη, ο χυμός από τουρσί μοιάζει να είναι το "γιατρικό". Ειδικότερα, τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, δηλαδή έχουν αναπτυχθεί σε αυτά φυσικά μικροοργανισμοί, μπορούν να λειτουργήσουν όπως τα προβιοτικά. Δηλαδή, ο χυμός από πίκλες μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία των καλών βακτηρίων στο στομάχι, με αποτέλεσμα να αποφευχθούν τα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως υπέδειξε μία έρευνα από το 2018.

Αποφυγή μυϊκών πόνων

Εσύ γνώριζες πως ο χυμός από τουρσί βοηθά τους αθλητές και όσους γυμνάζονται σκληρά; Πώς γίνεται αυτό; Από τη στιγμή που κατά τη γυμναστική αποβάλλονται πολλά υγρά με τον ιδρώτα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αφυδάτωση και μυϊκούς πόνους που το νερό μόνο του δεν μπορεί να αναπληρώσει. Έτσι, δεδομένου ότι ο χυμός από τουρσί είναι πλούσιος σε νάτριο, κάνει κατακράτηση υγρών και βοηθά το σώμα να κρατήσει το νερό. Μάλιστα, μία έρευνα από το Πανεπιστήμιο Brigham έδειξε πως ο χυμός από τουρσί ήταν περισσότερο βοηθητικός σε ό,τι αφορά στους μυικούς πόνους στους άνδρες σε σχέση με το νερό. 

Ανακούφιση συμπτωμάτων της περιόδου

Ποια γυναίκα δεν ταλαιπωρείται από κράμπες στην κοιλιά λίγο πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου; Όπως λοιπόν ο χυμός από τουρσί μπορεί να ανακουφίσει από τους πόνους και τις κράμπες που οφείλονται στην άσκηση, αρκετές γυναίκες αναφέρουν πως τις βοηθάει στους πόνους περιόδου. Να σημειωθεί, ωστόσο, πως δεν έχει γίνει κάποια έρευνα που να το υποστηρίζει επιστημονικά. Όμως, γιατί να μην το δοκιμάσουμε; Ίσως και να πιάσει. 

Σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου

Όλοι γνωρίζουμε πως το υψηλό σάκχαρο οδηγεί στον διαβήτη τύπου 2 ο οποίος συνοδεύεται από άλλες παθήσεις. Όμως, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ξύδι λέγεται πως μπορεί να μειώσει τα επίπεδα σακχάρου, βελτιώνοντας την αντίδραση του σώματος στην ινσουλίνη. Μην ξεχνάμε πως το ξύδι είναι βασικό συστατικό στο αγγουράκι τουρσί, επομένως ο χυμός του μόνο καλό μπορεί να κάνει. Όπως απέδειξε μία έρευνα που δημοσιεύθηκε πριν από κάποια χρόνια, μία μικρή ποσότητα ξιδιού πριν από ένα γεύμα μπορούσε να σταθεροποιήσει το επίπεδο σακχάρου του ατόμου αφού έτρωγε και ήταν ιδανικό για τους διαβητικούς τύπου 2. 

Μείωση βάρους

Σύμφωνα με μία έρευνα, ο χυμός από τουρσί ίσως είναι ο ιδανικός σύμμαχός σου στη μείωση του βάρους, χάρη σε ένα συστατικό που βρίσκεται στο ξύδι. Ο λόγος για το οξικό οξύ, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες μοιάζει να παρεμβαίνει στην ικανότητα του σώματος να χωνέψει το άμυλο. Με αυτό τον τρόπο λιγότερο άμυλο διασπάται σε θερμίδες που περνάει στο αίμα σου.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i