Μητρικός θηλασμός: Οι νέες επίσημες συστάσεις του Υπουργείου Υγείας

Στους Παγκόσμιους Στόχους του οργανισμού Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας έχει μπει ο μητρικός θηλασμός. Δες όλες τις νεότερες οδηγίες.

μωρό θηλασμός μητρικός θηλασμός NataliaDeriabina

Παρότι στο 66% των βρεφών ο μητρικός θηλασμός είναι η βασική τους διατροφή στο ξεκίνημα της ζωής τους, σχεδόν όλα τα μωρά έχουν διακόψει το θηλασμό στους έξι μήνες της ζωής τους. Με ψήφισμά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προσπαθεί να παροτρύνει τις νέες μαμάδες να θηλάζουν τα μωρά τους. Τις οδηγίες αυτές ενσωμάτωσε στις αναθεωρημένες επίσημες συστάσεις για τη διατροφή του μωρού που μόλις εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας. (Εδώ θα βρεις την πλήρη έκθεση με τις επίσημες συστάσεις για τη διατροφή του μωρού και του μικρού παιδιού.)

Το ήξερες ότι το 66% των βρεφών θηλάζουν αποκλειστικά τις πρώτες 24 ώρες της ζωής τους;

Ένας από τους Παγκόσμιους Στόχους του ΠΟΥ είναι η αύξηση του αριθμού των βρεφών που θηλάζουν αποκλειστικά τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, σε ποσοστό τουλάχιστον 50% έως το 2025.

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα

Δυστυχώς, η χώρα μας δεν πιάνει (ακόμα!) το στόχο, παρότι ξεκινάμε με τις καλύτερες προθέσεις. Σύμφωνα με την «Εθνική Μελέτη εκτίμησης της συχνότητας και των προσδιοριστικών παραγόντων του Μητρικού Θηλασμού στην Ελλάδα», παρότι το 66% των νεογέννητων μωρών θηλάζουν αποκλειστικά το πρώτο 24ωρο της ζωής τους, συμπληρώνοντας τον 6ο μήνα, το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν μηδενικό (0,8%). Τι μπορεί να φταίει γι' αυτό; Ξεκινάμε από πολύ νωρίς τη διατροφή του μωρού τις στερεές τροφές. Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, η εισαγωγή στερεών/ημιστερεών τροφών που αρχίζει ήδη από τον 3ο συμπληρωμένο μήνα ζωής, ενώ τον 5ο μήνα το 41% των βρεφών έχει ήδη λάβει στερεές/ημιστερεές τροφές ή χυμό φρούτων.

«Ξέρεις πόσος καιρός χωρίζει το «μαμά, κούνιες» από το «μαμά, θα πάω στη Γαλλία»; ΣΤΙΓΜΕΣ.»

Θέλεις να βοηθήσεις το μωρό σου να μπουσουλήσει πιο γρήγορα; Εγώ έκανα αυτό!

Οι συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Στρατηγική για τη Διατροφή του Βρέφους και του Μικρού Παιδιού (2003) του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ), «τα βρέφη πρέπει να θηλάζουν αποκλειστικά για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής τους, για να έχουν την ιδανική αύξηση, ανάπτυξη και υγεία».

Ο αποκλειστικός μητρικός θηλασμός για τους πρώτους 6 μήνες της ζωής έχει πολλά οφέλη για το βρέφος και τη μητέρα του. Το ίδιο ισχύει όμως και για το επόμενο διάστημα της ζωής του μωρού:

Το μητρικό γάλα αποτελεί σημαντική πηγή ενέργειας και θρεπτικών συστατικών για τα παιδιά ηλικίας 6-23 μηνών.

Ο μητρικός θηλασμός μπορεί να καλύψει το μισό ή και περισσότερο των ενεργειακών αναγκών του βρέφους ηλικίας 6-12 μηνών και το ένα τρίτο από τις ενεργειακές ανάγκες στην ηλικία 12-24 μηνών.

Ως αποκλειστικός μητρικός θηλασμός ορίζεται ο θηλασμός κατά τον οποίο το βρέφος λαμβάνει μόνο μητρικό γάλα και καμία άλλη υγρή ή στερεή τροφή, με μόνη εξαίρεση διαλύματα επανυδάτωσης, σταγόνες ή σιρόπια (π.χ. βιταμίνες, ανόργανα στοιχεία, φάρμακα).

Ως συμπληρωματική διατροφή ορίζεται η διαδικασία που ξεκινά όταν το μητρικό γάλα δεν επαρκεί για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των βρεφών και επομένως άλλες τροφές και υγρά απαιτούνται σε συνδυασμό με το μητρικό γάλα.

Η μετάβαση από τον αποκλειστικό μητρικό θηλασμό στη διατροφή που ακολουθεί η οικογένεια –συχνά αναφερόμενη ως συμπληρωματική διατροφή- τυπικά καλύπτει τη χρονική περίοδο από 6 μηνών έως 2 ετών, εντούτοις ο μητρικός θηλασμός μπορεί να συνεχίζεται και μετά την ηλικία των 2 ετών.

Η εισαγωγή στερεών τροφών συνιστάται να γίνεται στο 2ο εξάμηνο της ζωής, δηλαδή με τη συμπλήρωση των 6 μηνών ζωής, ενώ σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται πριν τη συμπλήρωση των 4ων μηνών ζωής. Η σύσταση αυτή ισχύει τόσο για τα βρέφη που θηλάζουν όσο και για εκείνα που πίνουν γάλα σε σκόνη.

Τα σημαντικότερα οφέλη του θηλασμού

Ο μητρικός θηλασμός έως και την ηλικία των 2 ετών είναι κρίσιμος τόσο για τη σωματική και νοητική ανάπτυξη και εξέλιξη των παιδιών, όσο και για τη θωράκισή τους απέναντι σε οξέα (π.χ. λοιμώξεις) και χρόνια νοσήματα, όπως η παχυσαρκία και τα καρδιομεταβολικά νοσήματα, αλλά και οι αλλεργίες και τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

LIFE Σαβ, 30 Μαρ 2024

"Είμαι κι εγώ μη εργαζόμενη μαμά! Να τι έχω μάθει αυτά τα 9 χρόνια που είμαι μαμά στο σπίτι"

Αυτές είναι λοιπόν οι συμβουλές μου για μαμάδες και μπαμπάδες που δεν εργάζονται για να μεγαλώσουν οι ίδιοι τα παιδιά τους.

ΓΡΑΦΕΙ: ΕΛΕΝΗ ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i