Όσα πρέπει να γνωρίζεις για το το baby swimming

Τι κερδίζουν τα μωρά -και οι γονείς- από το baby swimming ή βρεφική κολύμβηση;

happy-child-playing-with-water-splashes-in-pool-picture-id473665920 Bicho_raro

Συνεργάστηκε η Αγγελική Καραπατάκη, αργυρή Ολυμπιονίκης υδατοσφαίρισης και  ιδιοκτήτρια του κέντρου εκμάθησης κολύμβησης και baby swimming Αστερίες (www.asteries.gr).

Πριν περπατήσουν, κολυμπάνε! Και είναι τρισχαριτωμένα με τα φουσκωτά μαγιό τους και τα  βρεγμένα κεφαλάκια. Α! Και είναι υγιέστατα – κάτι που σε σημαντικό βαθμό οφείλεται στη βρεφική κολύμβηση (baby swimming). Τι είναι όμως το baby swimming;

«Το baby swimming είναι ένας καλός τρόπος για να εδραιωθεί για πάντα η καλή σχέση του παιδιού με το νερό. Πιο συγκεκριμένα, η φιλοσοφία της τεχνικής birthlight είναι να αγαπήσει το παιδί το νερό μέσα από το ασφαλές κράτημα του γονιού, κολυμπώντας μαζί του και  γενικότερα υιοθετώντας μεθόδους και τεχνικές που δεν πιέζουν το παιδί να κάνει κάτι για το οποίο δεν είναι έτοιμο» εξηγεί η Αγγελική Καραπατάκη, αργυρή Ολυμπιονίκης στην υδατοσφαίριση και ιδιοκτήτρια του κέντρου εκμάθησης κολύμβησης και baby swimming Αστερίες.

Ασκήσεις Kegel – γιατί πρέπει να τις κάνεις είτε έχεις γεννήσει είτε όχι

11 διαχρονικά μυστικά ομορφιάς (από τις μαμάδες) για να δείχνεις πάντα νέα

«Έρευνες έχουν δείξει ότι μέσω του παιχνιδιού, της εξερεύνησης και της ενθάρρυνσης το παιδί μπορεί να μάθει βασικές κινήσεις κολύμβησης και να αναπτύξει δεξιότητες που συμβάλλουν στην ασφάλεια μέσα στο νερό, ενώ παράλληλα ενδυναμώνεται ο συναισθηματικός δεσμός μεταξύ γονιού και παιδιού» συμπληρώνει.

Πώς είναι ένα μάθημα baby swimming;

«Στο μάθημα συμμετέχουν μωρά από 3 μηνών. Διαρκεί περίπου 30 λεπτά και στηρίζεται πολύ στη μίμηση. Θέλουμε να δει το βρέφος τον μπαμπά ή τη μαμά του να βάζει το κεφάλι μέσα στο νερό» μας λέει η Αγγελική Καραπατάκη. «Το μωρό μιμείται την κίνηση αυτή, χωρίς πίεση, αφού βασικό στοιχείο της μεθόδου είναι να αποφασίσει το ίδιο το μωρό πότε και για πόσο θα βάλει το προσωπάκι του μέσα στο νερό. Υπάρχει περίπτωση το μωρό να μας δείξει με τη γλώσσα του σώματος ότι δε θέλει να κάνει βουτιά. Εκεί πρέπει ο γονιός να αποδεχτεί την άρνηση του μωρού. Με την κίνηση αυτή έχει μπει ένα πολύ δυνατό λιθαράκι στα θεμέλια της σχέσης γονιού-παιδιού».

Είναι ασφαλές το baby swimming;

‣ Το μωρό, είτε είναι 3 είτε 36 μηνών, θα μπει στην πισίνα μαζί με το συνοδό του, τη μαμά ή τον μπαμπά συνήθως. Για λόγους υγιεινής, ο συνοδός θα πρέπει να έχει κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις υγείας (δερματολογικές και γυναικολογικές για τις μαμάδες).

‣ Στην πισίνα βρίσκεται μαζί ο εκπαιδευτής, που πρέπει να έχει ειδική πιστοποίηση.

‣ Οι πισίνες για μωρά θα πρέπει να τηρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας, όπως να απολυμαίνονται με όζον ή με χλώριο στη σωστή αναλογία. Επίσης, θα πρέπει να έχουν σκέπαστρο και να μη μεσολαβεί από την πισίνα μέχρι τα αποδυτήρια διάδρομος εκτεθειμένος στις καιρικές συνθήκες.

Όσο για το φόβο μην πνιγεί, που είναι λογικό να έχουμε όλοι οι γονείς όταν σκεφτόμαστε το λίγων μηνών μωρό μας μέσα στην πισίνα, η ειδικός μάς εξήγησε ότι είναι απόλυτα ασφαλής μέθοδος. Μόλις το κεφάλι του μωρού μπει στο νερό, ενεργοποιείται ένα φυσικό αντανακλαστικό, το ίδιο που επιτρέπει στο μωρό να θηλάζει χωρίς να πνίγεται.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i