Γιατί κάποιες γυναίκες έχουν περίοδο κάθε μέρα; Τι την προκαλεί;

Κάποιες γυναίκες έχουν περίοδο κάθε μέρα. Ορίστε τι πρέπει να γνωρίζεις για αυτή την κατάσταση και για το τι προκαλεί στην υγεία σου.

periodos-kathe-mera

Περίοδος κάθε μέρα; Φαντάσου να είχες περίοδο κάθε ημέρα της ζωής σου.

Δυστυχώς αυτό αποτελεί μία πραγματικότητα για μία μικρή ομάδα γυναικών, οι οποίες ξοδεύουν εβδομάδες, ακόμα και μήνες μέσα σε ένα χρόνο για να ασχολούνται με τις εξουθενωτικές παρενέργειες της περιόδου. Και αυτό δεν είναι το χειρότερο κομμάτι της ατυχούς τους κατάστασης. Δεν πρόκειται για ένα μόνο πράγμα που το προκαλεί. Και το να βρεθείς στη ρίζα του προβλήματος μπορεί να είναι το ίδιο συναισθηματικά και σωματικά επίπονο όσο και η ίδια η κατάσταση.

Η Ailsa Frank, μία 48χρονη συγγραφέας και υπνοθεραπεύτρια έχει αντιμετωπίσει το πρόβλημα για περισσότερα από 20 χρόνια. Αν και πάντοτε είχε δύσκολες, μακριές περιόδους από όταν ξεκίνησαν, σε ηλικία 13 ετών, το πρόβλημα δεν είχε γίνει μόνιμο μέχρι που απέκτησε το πρώτο της παιδάκι στα 24 της χρόνια.

«Είχα μεγάλη αιμορραγία τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννα και δεν σταμάτησε ποτέ. Μέχρι τη στιγμή που έφτασα τις 12 βδομάδες, αιμορραγούσα συνεχώς. Ρώτησα τον γυναικολόγο μου αν αυτό ήταν φυσιολογικό και μου απάντησε όχι.

Άρχισα να παίρνω πάλι αντισυλληπτικά χάπια και οι περίοδοί μου έγιναν σποραδικές και βαριές. Όχι μόνο αυτό αλλά η υγεία μου πήρε την κάτω βόλτα και υπέφερα από φοβερή κούραση», αναφέρει στη Daily Mail.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τι μπορεί να σημαίνει λίγο αίμα στη μέση του κύκλου

Ο γυναικολόγος της Frank της είπε ότι οι αιμορραγίες οφείλονταν στις ορμόνες της που έχασαν την ισορροπία τους και της χορήγησε κάποια φάρμακα τα οποία συχνά χορηγούνται σε εμμηνοπαυσιακές γυναίκες. Αν και αυτό βοήθησε με τον πόνο, σταμάτησε εντελώς και τις περιόδους της. Τελικά έκανε υστερεκτομή σε ηλικία 42 ετών, επειδή δεν μπορούσε άλλο να διαχειριστεί όλα όσα χρειάζονταν για να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα.

Αν και η περίπτωση της Frank μπορεί να ήταν ορμονική, δεν είναι μόνο αυτό το πράγμα που προκαλεί συχνές περιόδους σε κάποιες γυναίκες.

Η Penelope Law, σύμβουλος μαιευτήρας και γυναικολόγος στο Νοσοκομείο Πόρτλαντ στο Λονδίνο, αναφέρει ότι το κλειδί στη θεραπεία είναι να βρεις από πού προέρχεται η αιμορραγία.

«Μπορεί να προέρχεται από τον τράχηλο ή να οφείλεται σε κάποια μόλυνση ή και σπάνια σε καρκίνο. Ή μπορεί να προέρχεται από το ενδομήτριο, λόγω των ανισορροπιών μεταξύ των οιστρογόνων και της προγεστερόνης ή επειδή υπάρχει ένας μικρός πολύποδας ή ινομύωμα στην εσοχή της κοιλότητας της μήτρας και εμποδίζει την ομαλή διαδικασία της συστολής των αιμοφόρων αγγείων που συμβαίνει στο τέλος της περιόδου σου».

 

Μία μέθοδος θεραπείας που συχνά εφαρμόζεται για να μειωθεί η υπερβολική αιμορραγία είναι η χρήση σπιράλ (ενδομήτριο σπείραμα IUD) Mirena.

Απελευθερώνει ορμόνες που κρατούν την επένδυση της μήτρας λεπτή, ώστε η αιμορραγία να γίνεται λιγότερο έντονη.

Ωστόσο, πολλές γυναίκες που πάσχουν από αυτή την κατάσταση καταλήγουν να λαμβάνουν άχρηστες θεραπείες, επειδή τα συμπτώματά τους δεν αναγνωρίζονται από τους γιατρούς.

Η αντιμετώπιση τέτοιων αιμορραγιών είναι εξαιρετικά σημαντική γιατί αφορά το σύνολο της ζωής των ασθενών.

Μερικές φορές μπορεί οι αιμορραγίες να είναι τόσο βαριές που οι γυναίκες να καταλήξουν αναιμικές ή να έχουν μεγάλες επιδράσεις στη διάθεσή τους και τα επίπεδα ενέργειάς τους.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Τι αποκαλύπτει για την υγεία, η περίοδός σου

Εκτός αυτού, η συνεχής αιμορραγία και ο πόνος εμποδίζει και την καλή σεξουαλική ζωή των γυναικών, ενώ δημιουργεί εμπόδια στη σύλληψη ενός παιδιού.

Ενώ, η χρήση σπιράλ μπορεί να βοηθήσει κάποιες γυναίκες που ζουν με την συνεχή έμμηνο ρύση, άλλες περιπτώσεις είναι τόσο σοβαρές, ώστε η μόνη απάντηση είναι η πλήρης υστερεκτομή.

Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταστροφικό, ειδικά αν η γυναίκα είναι νέα και θέλει ακόμα να αποκτήσει παιδιά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i