Σύνδρομο της άδειας φωλιάς: 10 tips για να νιώσεις καλύτερα

Αν τα παιδιά σου είναι ήδη ενήλικα ή αν διαπιστώνεις ότι μεγαλώνουν εξαιρετικά γρήγορα, τότε το σύνδρομο της άδειας φωλιάς δεν είναι κάτι άγνωστο για σένα.

σύνδρομο άδειας φωλιάς istock

Από τη Σύλβα Σαραφίδου, ψυχολόγο, MSc, AKC, υποψήφια διδάκτωρ, (www.ideaspsychology.com)

Πώς θα διαχειριστείς το σύνδρομο της άδειας φωλιάς τώρα που έχεις ενήλικα παιδιά που έφυγαν ή που ετοιμάζονται να φύγουν από το σπίτι;

Τα παιδιά μετακομίζουν - το σπίτι αδειάζει!

Τι μπορούμε να κάνουμε όταν γνωρίζουμε ότι το παιδί μας θα μετακομίσει (ή έχει μετακομίσει) από το οικογενειακό σπίτι, και νοιώθουμε γεμάτοι αρνητικά συναισθήματα και σκέψεις; Αυτό είναι το λεγόμενο σύνδρομο της άδειας φωλιάς και σίγουρα υπάρχουν θετικοί τρόποι για να το αντιμετωπίσουμε και να δούμε την καλή του όψη: Μεγαλώσαμε τα παιδιά μας με αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίμηση και είναι τώρα έτοιμα να κάνουν το μεγάλο βήμα και να ζήσουν μόνα τους.

10 συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε το σύνδρομο της άδειας φωλιάς

Χρησιμοποίησε τη λογική

Παρότι δεν είναι ευχάριστη κατάσταση για τον γονιό, η μετακόμιση του παιδιού είναι κάτι που όλοι γνωρίζουμε ότι θα συμβεί αργά ή γρήγορα, και είναι μία διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά θετικά στην ζωή του παιδιού.

5 σκέψεις λίγο πριν την εμμηνόπαυση – και 5 σκέψεις για να κρατήσεις στο μυαλό σου

Αναγνώρισε τις αρνητικές σκέψεις

Συχνά οι αρνητικές σκέψεις που κάνουμε (που οδηγούν και σε αρνητικά συναισθήματα) δεν είναι λογικές, όμως επειδή περνούν γρήγορα από το μυαλό δεν προλαβαίνουμε να τις αξιολογήσουμε και απλώς τους επιτρέπουμε να οδηγήσουν στο αντίστοιχο συναίσθημα. Επειδή το παιδί θα μετακομίσει δεν σημαίνει πως θα πάψει να μας αγαπά ή πως ο ρόλος μας ως μητέρα τελείωσε!

Αναγνώρισε τα αρνητικά συναισθήματα

Μπορεί να νιώθουμε πως είναι "ντροπή" να λυπόμαστε που φεύγει το παιδί γιατί θα "έπρεπε" να χαιρόμαστε. Έτσι κρύβουμε τα συναισθήματά μας (όχι μόνο από άλλους μα και από τον ίδιο μας τον εαυτό). Αναγνώρισέ τα - μόνο έτσι θα μπορέσεις να τα διαχειριστείς και να μην τους επιτρέψεις να σε "καταλάβουν" ολοκληρωτικά.

Έκφρασε τα συναισθήματά σου

Μίλα στον σύντροφό σου, στους φίλους σου, ακόμα και σε ειδικό εάν νιώθεις πως όλο με το σύνδρομο της άδειας φωλιάς σε έχει εξαντλήσει. Καμιά φορά μονό το να βγάλεις κάτι από μέσα σου, μπορεί να βοηθήσει πολύ!

Μίλα με το παιδί

Εάν είναι αρκετά μεγάλο ώστε να μετακομίζει από το σπίτι, είναι και αρκετά μεγάλο ώστε να ακούσει τα συναισθήματά σου. Μην φοβάσαι να του εκφράσεις πως θα σου λείψει - κάτι τέτοιο μπορεί να σας φέρει πιο κοντά. 

Ζήτα ό,τι χρειάζεσαι από άλλους

Ζήτα από τον σύντροφό σου στήριξη, ζήτα από τους φίλους να περνάτε περισσότερο χρόνο παρέα, ζήτα από το ίδιο το παιδί να σε παίρνει συχνά τηλέφωνο ή να επισκέπτεται εβδομαδιαία. Μικρές πρακτικές αλλαγές μπορούν να βοηθήσουν!

Γέμισε το πρόγραμμά σου

Τώρα ήρθε η ώρα να κάνεις όλα όσα ήθελες και δεν είχες χρόνο. Θυμάσαι που ήθελες να μάθεις μία ξένη γλώσσα; Ή που ήθελες να πηγαίνεις πρωινούς περιπάτους; Τώρα είναι η στιγμή!

Βρες νέους ρόλους

Μπορείς να εργαστείς, να συμμετέχεις στα κοινά, να γραφτείς σε συλλόγους. Κάνε δραστηριότητες με νόημα που θα σε γεμίσουν ευχαρίστηση.

Κοινωνικοποιήσου

Κάνε νέους φίλους, ή ενδυνάμωσε παλιές φιλίες, πήγαινε ένα ταξίδι με τον σύντροφό σου, μαγείρεψε για αυτόν, πάρε ένα κατοικίδιο.

Μην ξεχνάς πως η αλλαγή αυτή είναι για καλό - τόσο για το παιδί όσο και για εσένα

Μπορεί η προσαρμογή να είναι δύσκολη όμως η πορεία θα σε δικαιώσει. Παρότι μπορεί να αισθάνεσαι πως ο ρόλος σου ως μητέρα μειώνεται, στην ουσία τώρα αρχίζει να γίνεται πιο ουσιαστικός: το παιδί σου τώρα σε έχει ανάγκη, πρέπει να ξέρει πως ακόμα και εάν μετακομίζει, εσύ είσαι ΕΚΕΙ για αυτό, έτοιμη να στηρίξεις πρακτικά και συναισθηματικά τις επιλογές του, και να του δείξεις έμπρακτα πως και πόσο αγαπάς και σέβεσαι τον άνθρωπο που έχει γίνει.

Δες αλλιώς το σύνδρομο της άδειας φωλιάς

Η "φωλιά της οικογένειας" δεν αδειάζει, γιατί την κουβαλούμε μέσα μας όπου και εάν πάμε. Ο ρόλος σου ως μητέρα παιδιού τελείωσε. Ο ρόλος σου ως μητέρα ενήλικα αρχίζει τώρα, και είναι γεμάτος προκλήσεις μα και χαρά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i