Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τον πόνο στη μέση «πιάνουν» μόνο 1 στους 6 ασθενείς

Ερευνητές σημειώνουν ότι τα αντιφλεγμονώδη για τους πόνους στη μέση δεν κάνουν σε όλους το ίδιο καλό.

πόνοι στη μέση

Ο πόνος στη «μέση» (οσφυαλγία) είναι ένα από τα πιο συχνά συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει κανείς και μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι τα αντιφλεγονώδη χάπια προσφέρουν άμεση και ουσιασατική ανακούφιση. Μια νέα έρευνα όμως έρχεται να ανατρέψει τη γνώση μας αυτή.

Τα ευρέως χρησιμοποιούμενα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τους πόνους στη μέση, όπως η ασπιρίνη και το «ιμπουπροφέν», «πιάνουν» λίγο μόνο περισσότερο από ό,τι τα εικονικά φάρμακα (πλασίμπο), σύμφωνα με μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη συμπέρανε ότι τα εν λόγω φάρμακα (ΜΣΑΦ) έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα πραγματικά σε έναν μόνο ασθενή στους έξι, ενώ οι ασθενείς που τα παίρνουν, έχουν δυόμιση φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να υποφέρουν από γαστρεντερικές παρενέργειες, όπως έλκος και αιμορραγία στο στομάχι τους.

Τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα για τον πόνο στη μέση «πιάνουν» μόνο 1 στους 6 ασθενείς - εικόνα 1

Οι ερευνητές του Ιντιτούτου George για την Παγκόσμια Υγεία της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια Μανουέλα Φερέϊρα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για ρευματικές παθήσεις "Annals of Rheumatic Diseases", αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) 35 κλινικές δοκιμές ΜΣΑΦ, που αφορούσαν συνολικά 6.065 ασθενείς με πόνους στη μέση. Το συμπέρασμα ήταν ότι τα εν λόγω φάρμακα παρείχαν ελάχιστα έως καθόλου οφέλη.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι τα φάρμακα αυτά παρέχουν πολύ περιορισμένη βραχυπρόθεσμη ανακούφιση από τον πόνο. Όντως μειώνουν το επίπεδο του πόνου, όμως πολύ ελαφρά και σε βαθμό που δεν έχει κλινική σημασία», δήλωσε η Φερέιρα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i