8 πράγματα που μπορούν να βλάψουν το συκώτι σου (και δε μιλάμε μόνο για το αλκοόλ)!

Δεν είναι μόνο το αλκοόλ ο μεγάλος εχθρός για το συκώτι. Υπάρχουν κι άλλα συμπληρώματα και τροφές που βλέπτουν χωρίς να το γνωρίζεις.

06.07.2016

εχεις διαβασει

Ιδού όσα μπορούν να βλάψουν το συκώτι σου – και πιθανότατα δεν το ήξερες.

Η ζάχαρη

Η πολλή ζάχαρη δεν κάνει κακό μόνο στα δόντια σου. Μπορεί να βλάψει και το συκώτι σου. Το όργανο αυτό χρησιμοποιεί ένα είδος ζάχαρης, τη φρουκτόζη, για να δημιουργήσει λίπος. Η πολλή επεξεργασμένη ζάχαρη και το σιρόπι καλαμποκιού με μεγάλη περιεκτικότητα σε φρουκτόζη προκαλούν συσσώρευση λίπους που μπορεί να οδηγήσει σε νόσους του ήπατος.

Κάποιες μελέτες δείχνουν πως η ζάχαρη μπορεί να είναι εξίσου καταστροφική για το συκώτι όσο το αλκοόλ, ακόμη κι αν δεν είσαι υπέρβαρη. Τώρα έχεις έναν ακόμη λόγο να περιορίσεις τροφές με πρόσθετα σάκχαρα όπως τα αναψυκτικά και τα γλυκά.

Φυτικά συμπληρώματα

Ακόμη κι αν η ετικέτα γράφει «φυσικό», αυτό δεν σημαίνει πως είναι ΟΚ για σένα. Για παράδειγμα, ορισμένοι άνθρωποι παίρνουν για να χαλαρώσουν ή για να ανακουφιστούν από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ένα βότανο που ονομάζεται kava kava. Μελέτες όμως δείχνουν πως αυτό μπορεί να εμποδίζει τη σωστή λειτουργία του συκωτιού και μπορεί να οδηγήσει σε ηπατίτιδα και ηπατική ανεπάρκεια. Γενικότερα, ιδανικά θα πρέπει να συμβουλεύεσαι πάντα το γιατρό σου πριν πάρεις οποιοδήποτε φυτικό ή μη συμπλήρωμα.

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

#shapegreece