Είναι η βιταμίνη C ο ΜΟΝΟΣ τρόπος να αυξήσεις την παραγωγή κολλαγόνου;

Η βιταμίνη C ανήκει στις υδατοδιαλυτές βιταμίνες και πολλές φορές τη συναντάμε και με την ονομασία ασκορβικό οξύ.

06.01.2019

Γράφει: Επιστημονικός Συνεργάτης Shape

εχεις διαβασει

Είναι η βιταμίνη C ο ΜΟΝΟΣ τρόπος να αυξήσεις την παραγωγή κολλαγόνου;

Υπάρχει σε υψηλές συγκεντρώσεις σε πολλά φρούτα και λαχανικά και μερικές από τις «δράσεις» της είναι η αντιοξειδωτική της ικανότητα, η συμβολή της στην αύξηση της απορρόφησης του σιδήρου από τον οργανισμό, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η μείωση του κινδύνου σκλήρυνσης των αρτηριών.

Η ανεπαρκής πρόσληψη βιταμίνης C οδηγεί στη νόσο σκορβούτο.

Εκτός, λοιπόν, των παραπάνω δράσεών της, η βιταμίνη C βοηθά στη σύνθεση κολλαγόνου.

Ο ανθρώπινος οργανισμός παράγει το κολλαγόνο που του είναι απαραίτητο, χωρίς να χρειάζεται να λαμβάνουμε από το στόμα, αφού αυτό έτσι και αλλιώς δεν απορροφάται.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ: Ασκορβικό οξύ: Ποιες τροφές έχουν βιταμίνη C, πώς ενισχύει το ανοσοποιητικό και πώς θα απορροφήσεις περισσότερη

Γιατί είναι απαραίτητο;

Το κολλαγόνο συμβάλλει στην υγεία του δέρματος, των μαλλιών και των νυχιών. Επομένως, εκτός από το νερό που είναι το νούμερο 1Ε στοιχείο για ενυδάτωση και υγεία του οργανισμού, υπάρχει και το κολλαγόνο να βοηθήσει σε όλα τα παραπάνω.

Άρα, ας μην ξεχνάμε να καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα έστω και μία τροφή πλούσια σε βιταμίνη C, όπως είναι το πορτοκάλι, οι πιπεριές, το μανταρίνι, το λεμόνι, το ακτινίδιο, το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών.

Από τη διαιτολόγο – διατροφολόγο Διονυσία Αγαλιώτη, BSc, Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Διονυσία Αγαλιώτη

Editor's Picks

Περισσότερα από Υγεία

Best of network

#shapegreece