Υγιείς φλέβες στην εγκυμοσύνη: Τι να γνωρίζεις, τι να προσέχεις

Η εγκυμοσύνη είναι μια περίοδος που μπορεί να ταλαιπωρήσει λίγο παραπάνω τις φλέβες σου. Διάβασε τα tips για να έχεις υγιείς φλέβες αυτή την περίοδο αλλά και μετά τη γέννηση του μωρού σου. 

μαμά εγκυμοσύνη έγκυος NataliaDeriabina

Eυχαριστούμε τον Αθανάσιο Σιαφάκα αγγειοχειρουργό αγγειολόγο (www.veincenter.gr)

Η εγκυμοσύνη είναι μια φυσιολογική κατάσταση. Είναι όμως μια κατάσταση κατά την οποία το γυναικείο σώμα υφίσταται για εννέα μήνες μεγάλες αλλαγές. Μεγάλη «πρόκληση» αυτή την περίοδο είναι οι υγιείς φλέβες!

Το κυκλοφορικό σύστημα, οι φλέβες και τα αγγεία του σώματος, καλούνται να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις αλλαγές. Η αύξηση του όγκου του αίματος σε συνδυασμό με τις ορμόνες της εγκυμοσύνης συμβάλουν στην προετοιμασία των φλεβών ώστε να δεχτούν αυτόν τον μεγαλύτερο όγκο. Έχουμε όμως ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση των φλεβικών τοιχωμάτων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φλεβικές παθήσεις.

Υγιείς φλέβες και ευρυαγγείες

Η φυσική αυτή χαλάρωση προκαλεί την αύξηση της διαμέτρου των φλεβών σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνονται εμφανείς σε πολλά σημεία του σώματος. Αυτό συμβαίνει ιδιαίτερα στα πόδια, στην κοιλιά και τα γεννητικά όργανα. Οι ευρυαγγείες αυτές συνήθως υποχωρούν μετά την εγκυμοσύνη. Όταν όμως αυτή η διάταση είναι μεγάλη, όταν δηλαδή οι φλέβες προβάλουν εμφανώς πάνω από την επιφάνεια του δέρματος τότε μιλάμε για κιρσούς.

Τα συμπτώματα των κιρσών στην εγκυμοσύνη

Αν και η εμφάνιση φλεβικών παθήσεων είναι κάτι σύνηθες, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν προκαλούνται σε όλες τις εγκύους. Συνήθως οι παθήσεις αυτές σχετίζονται με προδιάθεση ή κληρονομικότητα και η εγκυμοσύνη είναι ένας επιπλέον παράγοντας για να εκδηλωθούν. Πολλές γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης θα εμφανίσουν κάποια συμπτώματα. Η φαγούρα, το πρήξιμο, το αίσθημα βάρους, τα τσιμπήματα και ο πόνος, είναι συμπτώματα που σχετίζονται με τους κιρσούς πέρα από την αντιαισθητική εικόνα που προκαλούν οι φλέβες όταν προβάλουν πάνω από το δέρμα.

Εννοείται όμως πως όλα αυτά δεν πρέπει να σε ανησυχούν. Το κύριο μέλημά σου αυτή την περίοδο είναι να ολοκληρωθεί με ασφάλεια η εγκυμοσύνη σου. Μετά, όλα θα αντιμετωπιστούν με τον σωστό και αποτελεσματικότερο τρόπο! Η μόνη περίπτωση που χρειάζεται άμεση ιατρική συνδρομή είναι η θρόμβωση των κιρσών. Αν δηλαδή ένας κιρσός πονάει έντονα, η περιοχή του δέρματος γύρω από τον κιρσό είναι κόκκινη και θερμή και οι φλέβα που έχει προσβληθεί είναι σκληρή κατά την ψηλάφηση.

Σύνδρομο πυελικής συμφόρησης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ο όγκος και το βάρος της μήτρας μεγαλώνει απότομα σε μεγάλο βαθμό. Η ροή, δε, του αίματος στη μήτρα δεκαπλασιάζεται. Αυτές οι αλλαγές έχουν ως αποτέλεσμα τη σημαντική πίεση της κάτω κοίλης φλέβας που με τη σειρά της συμβάλει στην αύξηση της πίεσης στις φλέβες των κάτω άκρων. Αυτή η κατάσταση ονομάζεται σύνδρομο πυελικής συμφόρησης.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του συνδρόμου πυελικής συμφόρησης:

• Χρόνιος πυελικός πόνος δηλαδή πόνος χαμηλά στην κοιλιά ο οποίος γίνεται εντονότερος στην όρθια στάση, στο τέλος της ημέρας και φτάνει στο μέγιστο της έντασής του 2-3 ημέρες πριν την έναρξη της περιόδου

• Πόνος κατά την περίοδο με ιδιαίτερα έντονο πόνο τις 2 πρώτες ημέρες του κύκλου

• Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή ή και μετά από αυτή

• Πόνος και δυσκολία στην ούρηση ή και συχνουρία

• Κιρσοί στα έξω γεννητικά όργανα, τα κάτω άκρα, τους γλουτούς, το περίνεο

• Υποτροπή των κιρσών των κάτω άκρων

• Κουρασμένα πόδια με αίσθημα βάρους ιδιαίτερα κατά την έναρξη της περιόδου

• Συμπτώματα παρόμοια με αυτά του ευερέθιστου εντέρου

Tips για να έχεις υγιείς φλέβες στην εγκυμοσύνη - και μετά!

• Προσπάθησε να κινείσαι αρκετά. Αν πρέπει να σταθείς όρθια για αρκετή ώρα φρόντισε να μεταφέρεις το βάρος του σώματός σου από το ένα πόδι στο άλλο

• Απόφυγε την ορθοστασία

• Όταν κάθε θυμήσου να μην «σταυρώνεις» τα πόδια σου

• Απόφευγε το μπάνιο με ζεστό νερό, προτίμησε το χλιαρό

• Ναι στη σωματική άσκηση, χωρίς όμως υπερβολές. Ένας περίπατος καθημερινά είναι αρκετός.

• Σημαντικός ο έλεγχος του σωματικού βάρους

• Προτίμησε να φοράς άνετα ρούχα και όχι παπούτσια με τακούνια

• Καλό είναι να μην ξαπλώνεις από τη δεξιά μεριά ώστε να αποφεύγεται η πίεση στην κάτω κοίλη φλέβα

• Προτίμησε ειδικά ελαστικά καλσόν και κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης στην περίπτωση εμφάνισης κιρσών

Η αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων σε σχέση με την εγκυμοσύνη

Γενικά οι φλεβικές παθήσεις, εκτός και αν πρόκειται για κάτι επείγον, αντιμετωπίζονται έξι μήνες μετά το πέρας της εγκυμοσύνης. Σήμερα υπάρχουν πολλές επιστημονικοί μέθοδοι αντιμετώπισης των φλεβικών παθήσεων που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Κύριο μέλημά σου κατά την αναζήτηση του κατάλληλου επιστήμονα αγγειολόγου που θα αναλάβει την θεραπεία θα πρέπει να είναι το κατά πόσο ο ιατρός είναι εξειδικευμένος στην αντιμετώπιση των φλεβικών παθήσεων, η εμπειρία, το πλήθος των επεμβάσεων, η μετεγχειρητική πορεία και οι ικανοποιημένοι ασθενείς.

Μέχρι τότε φρόντισε να απολαμβάνεις την εγκυμοσύνη σου, να μην νοιάζεσαι για μικρής σημασίας αισθητικά ζητήματα και να ακολουθείς τις συμβουλές του γυναικολόγου σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i