4 παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα

Αν θέλεις να μείνεις έγκυος εύκολα όταν θα το θελήσεις, είναι σημαντικό να διαφυλάξεις τη γονιμότητά σου. Μάθε ποιοι είναι οι παράγοντες που την επηρεάζουν.

shutterstock_67992274

Πριν από όχι και τόσο πολλά χρόνια, η μέση γυναίκα αποκτούσε παιδί σε ηλικία 25 ετών. Σήμερα, οι περισσότερες γυναίκες δεν αρχίζουν καν να προσπαθούν πριν φτάσουν τα 30. Για όσες σκόπιμα καθυστερούν να γίνουν μητέρες αυτή η καθυστέρηση συνδέεται στην αντίληψή τους με περισσότερη οικονομική δύναμη, περισσότερες πιθανότητες ευτυχίας στο γάμο και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Μάλιστα, υπάρχουν έρευνες στις οποίες υποστηρίζεται ότι οι γυναίκες που γεννούν στα 34 ζουν περισσότερο, έχουν λιγότερα προβλήματα υγείας και κάνουν παιδιά που σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις στο σχολείο. Ωστσόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ποιοι είνα οι παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα, για να είσαι σίγουρη πως μπορέσεις να γίνεις μανούλα σε όποια ηλικία κι αν το θελήσεις.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα

Υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες που αποδεδειγμένα βοηθούν ή παρεμποδίζουν το ρυθμό με τον οποίο χτυπά το βιολογικό σου ρολόι. Μερικοί από τους πιο σημαντικούς είναι:

Η ηλικία που μπήκε η μητέρα σου στην εμμηνόπαυση. Εάν ήταν πολύ νέα ή πολύ μεγάλη όταν μπήκε στην εμμηνόπαυση, το ίδιο μπορεί να συμβεί και σ' εσένα, καθώς οι ερευνητές θεωρούν ότι υπάρχει ένας γενετικός κρίκος.

Τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπιλ Λέτζερ, επικεφαλής αναπαραγωγικής υγείας στο Πανεπιστήμιο Sheffield, αν τα χλαμύδια δεν θεραπευτούν, ενδέχεται να οδηγήσουν σε φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, που με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε φραγμένες ωαγωγούς, σάλπιγγες και προβλήματα σύλληψης. Το 12% των γυναικών χάνουν τη γονιμότητά τους μετά την πρώτη μόλυνση από χλαμύδια, ενώ μια δεύτερη μόλυνση αυξάνει τον κίνδυνο υπογονιμότητας κατά 40%. Η θεραπεία είναι μια απλή αγωγή αντιβιοτικών.

Η ομαλότητα της περιόδου. Εάν η περίοδός σου είναι ομαλή, τότε έχεις περισσότερες πιθανότητες να παράγεις τις σωστές ορμόνες στις σωστές ποσότητες για να μείνεις έγκυος. Εάν η περίοδός σου δεν είναι ομαλή –ή αν έχεις σταματήσει να έχεις εμμηνόρροια–, ίσως έχεις σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, που εμποδίζει την ομαλή ωορρηξία.

Το σωματικό βάρος. Εάν είσαι υπέρβαρη ή λιποβαρής, δηλαδή ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) είναι πάνω από 25 ή κάτω από 19 ενδέχεται να αντιμετωπίσεις προβλήματα υπογονιμότητας. Οι λιποβαρείς γυναίκες συχνά δεν έχουν περίοδο, ενώ οι υπέρβαρες μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα ωορρηξίας ή εμμηνόρροιας.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i