Βιταμίνη D: Γιατί είναι τόσο σημαντική;

Η βιταμίνη D είναι μια από τις πιο βασικές βιταμίνες, επειδή αφορά τη συνολική υγεία και ευεξία μας.

μαλλιά iStock

Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στη διάρκεια του ηλεκτρονικού Συμποσίου με θέμα "Νόσος COVID-19 & Παιδιατρική Ενδοκρινολογία", που διοργανώθηκε πρόσφατα από το Ελληνικό Κολέγιο Παιδιάτρων, "αν είχαμε όλοι φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D πιθανώς θα είχαμε τους μισούς θανάτους από τον κορονοϊό!". Αυτό το επιχείρημα αρκεί για να καταλάβει κανείς γιατί είναι τόσο σημαντική η βιταμίνη D για τον οργανισμό!

Μέχρι σχετικά πρόσφατα, οι ειδικοί θεωρούσαν ότι είναι απαραίτητη κυρίως για το σκελετό, καθώς συμβάλλει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Είναι όμως πολύ σημαντική και σε άλλα συστήματα του οργανισμού, όπως οι ιστοί και το αίμα. Νεότερες έρευνες έχουν δείξει ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων ειδών καρκίνου (ανάμεσά τους και του μαστού). Επίσης, συμβάλει στην πρόληψη του διαβήτη, κυρίως σε νεαρά άτομα, των καρδιαγγειακών παθήσεων και της πολλαπλής σκλήρυνσης.

Η βιταμίνη D παράγεται από το ήπαρ, σαν αντίδραση στην έκθεση στις υπέρυθρες ακτίνες του ήλιου. Για να είμαστε σίγουροι ότι παίρνουμε αρκετή, θα πρέπει να μας "βλέπει" ο ήλιος για τουλάχιστον 10-15 λεπτά δύο φορές την ημέρα, έχοντας ακάλυπτα κάποια σημεία του σώματος (χέρια, πόδια, πρόσωπο). Η χρήση αντηλιακού θα πρέπει να αποφεύγεται αυτά τα λεπτά, καθώς εμποδίζει το δέρμα να απορροφήσει την ακτινοβολία. Υπάρχει όμως και σε κάποιες τροφές, όπως το μουρουνέλαιο, τα λιπαρά ψάρια, το αυγό και τα γαλακτοκομικά. Έτσι, μέσα από τη διατροφή και την επαρκή έκθεση στον ήλιο μπορούμε να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη ποσότητα που είναι 600 ΙU για το μέσο ενήλικα. Αποθηκεύεται στο σωματικό λίπος έως ότου ο οργανισμός τη χρειαστεί.

Πώς θα καταλάβεις ότι ενδέχεται να έχεις έλλειψη βιταμίνης D

Παρόλο που ο μόνος σίγουρος τρόπος για να γνωρίζει κανείς εάν έχει τα απαραίτητα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό του είναι μια εξέταση αίματος, υπάρχουν κάποια σημάδια που υποδεικνύουν έλλειψη. Αυτά είναι συνήθως τα εξής:

Νιώθεις συνεχώς κουρασμένη. ΄Όταν δεν έχεις αρκετή βιταμίνη D μπορεί να νιώθεις κόπωση, ακόμα κι αν κοιμάσαι καλά ή η καθημερινότητά σου δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Επιπλέον, η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στον ύπνο -με αποτέλεσμα και πάλι να νιώθεις κουρασμένη.

Δεν έχεις καλή διάθεση: Σύμφωνα με τις έρευνες, υπάρχουν υποδοχείς της βιταμίνης D σε πολλά σημεία του εγκεφάλου, ανάμεσά τους και σε αυτά που σχετίζονται με την κατάθλιψη. Επίσης, έχει διαπιστωθεί ότι όσοι έχουν συμπτώματα κατάθλιψης τείνουν να έχουν χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D. Ωστόσο, δεν έχει διαπιστωθεί επιστημονικά πώς ακριβώς λειτουργεί η σχέση ανάμεσα στη βιταμίνη και τη διάθεση.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i