Ευαισθησία στα δόντια: Τι την προκαλεί;

Η κακή υγιεινή του στόματος ή μήπως η υπερβολική φροντίδα σχετίζεται με την ευαισθησία στα δόντια;

Teeth iStock

Η ευαισθησία στα δόντια εκτός από ενοχλητική είναι ένα κοινό θέμα που απασχολεί παρά πολύ κόσμο. Η αλήθεια είναι, πως δεν προκαλείται μόνο από κακή υγιεινή του στόματος αλλά και από υπερβολική. Ας δούμε όμως αναλυτικά τί την προκαλεί. 

Πάρα πολύ συχνή χρήση στοματικού διαλύματος

Σε ποιον δεν αρέσει η φρέσκια αναπνοή; Η χρήση ωστόσο ενός στοματικού διαλύματος για γαργάρες πολύ συχνά μέσα στην ημέρα, μπορεί να προκαλέσει πόνο στο στόμα. Αυτό συμβαίνει επειδή ορισμένα προϊόντα έχουν οξέα που κάνουν τα ήδη ευαίσθητα δόντια χειρότερα. Η λύση δεν είναι άλλη από τον περιορισμό του ξεπλύματος σε μία ή δύο φορές την ημέρα. Εάν η ευαισθησία επιμένει, ένας οδοντίατρος μπορεί να παρέχει σχετική ενημέρωση για τα διαλύματα ουδέτερου φθορίου και εκείνα που μειώνουν την ευαισθησία καθώς και για το ποια συστατικά πρέπει να αποφεύγονται.

Διαβάστε Επίσης

Τα όξινα τρόφιμα

Δεν είναι σπάνιο να πονάει κανείς καθώς τρώει τρόφιμα όπως ντομάτες, εσπεριδοειδή, χυμούς φρούτων και άλλα πλούσια σε οξέα τρόφιμα και ροφήματα που θα μπορούσαν να διαβρώσουν την εξωτερική κάλυψη των δοντιών, η οποία ονομάζεται σμάλτο. Αυτό οδηγεί στην έκθεση του τρυφερού στρώματος που βρίσκεται από κάτω και ονομάζεται οδοντίνη. Προκειμένου να μην συνοδεύεται από πόνο η κατανάλωση των τροφών αυτών, μπορεί κανείς να σταματήσει τη δράση των οξέων με ένα κομμάτι τυρί ή ένα ποτήρι γάλα μετά το φαγητό.

Λευκαντικά δοντιών και μερικές οδοντόκρεμες

Σχεδόν όλοι θέλουν ένα πιο φωτεινό χαμόγελο, αλλά τα λευκαντικά δοντιών και οι οδοντόκρεμες με διαλύματα λεύκανσης με βάση το υπεροξείδιο μπορούν να οδηγήσουν σε πιο ευαίσθητα δόντια. Αυτό ωστόσο συχνά σταματά με την παύση χρήσης του προϊόντος. 

Πρόβλημα στα ούλα

Οι ρίζες των δοντιών έχουν χιλιάδες μικροσκοπικούς σωλήνες που μεταφέρουν την αίσθηση (ζεστή, κρύα, γλυκιά) σε ένα νευρωνικό κέντρο γνωστό ως πολτό. Συνήθως οι ρίζες καλύπτονται από ιστό ούλων. Αλλά αν κάποιος έχει περιοδοντική νόσο, αυτό το στρώμα μπορεί να απομακρυνθεί από τα δόντια, εκθέτοντας την εξαιρετικά ευαίσθητη ρίζα. Τα υποχωρητικά ούλα χρειάζονται τη βοήθεια ενός οδοντιάτρου.

Πάρα πολύ σκληρό βούρτσισμα των δοντιών 

Το πολύ δυνατό βούρτσισμα ή η χρήση μη μαλακής οδοντόβουρτσας μπορεί να κάνουν τα ούλα να απομακρυνθούν από τις ρίζες των δοντιών. Αυτό μπορεί επίσης να φθείρει το σμάλτο και να εκθέσει την οδοντίνη. Οι τρύπες στην οδοντίνη είναι οι μικροσκοπικοί σωλήνες που επιτρέπουν στις ζεστές, κρύες και γλυκές τροφές να επηρεάσουν τα νεύρα των δοντιών.

Πρόσφατες οδοντιατρικές εργασίες

Παρόλο που φαίνεται περίεργο, η διατήρηση των δοντιών λευκών και σε καλή κατάσταση με τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο μπορεί να λειτουργήσει εναντίον κάποιου, οδηγώντας σε κάποια βραχυπρόθεσμη ευαισθησία των δοντιών.

Ραγισμένα δόντια

Δραστηριότητες όπως το μάσημα πάγου ή τα μεγάλα σφραγίσματα μπορεί να οδηγήσουν σε σπασμένα δόντια. Μόλις σπάσει ένα δόντι, ο πλούσιος σε νεύρα πολτός που κρύβεται βαθιά μέσα του μπορεί να ερεθιστεί κατά το μάσημα. Μια ρωγμή μπορεί επίσης να γεμίσει με βακτήρια, οδηγώντας σε φλεγμονή, η οποία είναι πιθανό να προκαλέσει περισσότερο πόνο.

Τρίξιμο των δοντιών 

Το σμάλτο των δοντιών είναι το ισχυρότερο υλικό στο σώμα, αλλά με την πάροδο του χρόνου, με το υπερβολικό σφίξιμο ή τρίξιμο των δοντιών μπορεί το φθείρει, αφήνοντας τα νεύρα εκτεθειμένα. Οι αλλαγές στον τρόπο ζωής και στη διατροφή μπορούν να βοηθήσουν να σταματήσει η φθορά.

Τερηδόνα

Η αποσύνθεση, όπως αυτή που προκαλεί η τερηδόνα, εκθέτει τη ρίζα του δοντιού σε μια σειρά παραγόντων: ζεστό νερό, κρύο νερό, ακόμη και στον αέρα. Οι καλύτεροι τρόποι για να καταπολεμήσει κανείς την αποσύνθεση και να διατηρήσει τα δόντια του σε άριστη φόρμα είναι να εφαρμόζει καλή στοματική υγιεινή, να τρώει σωστά και να βλέπει τακτικά τον οδοντίατρό του.

Τέλος, ρώτησε πώς θα φροντίζεις σωστά τα δόντια σου 

Ο οδοντίατρος θα σου μάθει τι κρύβεται πίσω από τα ευαίσθητα δόντια. Για την ενίσχυση του λευκού τους χρώματος και της βέλτιστης υγιεινής τους, ίσως χρειαστεί να γίνουν μερικές ακόμη αλλαγές στη ρουτίνα στοματικής φροντίδας. Θα μπορούσε για παράδειγμα να βοηθήσει η μετάβαση σε μια πιο μαλακή βούρτσα, η χρήση οδοντόκρεμας για ευαίσθητα δόντια ή ένα διάλυμα στόματος με φθόριο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i