Hangover: Γιατί ξυπνάμε πάντα νωρίς μετά από μια νύχτα κατανάλωσης αλκοόλ;

(+Συμβουλές για καλύτερο ύπνο όταν έχουμε πιει).

woman hangover iStock

Ακόμα και αν το σώμα χρειάζεται ύπνο περισσότερο από ποτέ, υπάρχει περίπτωση να ξυπνήσει κάποιος πολύ νωρίς μετά από μια νύχτα κατανάλωσης αλκοόλ.

Ας δούμε τις επιπτώσεις του αλκοόλ στο σώμα και πώς συνδέονται αυτές με τον ύπνο.

"Το αλκοόλ εισάγει τοξίνες στο σώμα, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες βλάβες", εξηγεί ο John Mansour, φαρμακοποιός και δημιουργός του B4, ενός συμπληρώματος βιταμινών που έχει σχεδιαστεί για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των hangovers. Το σώμα ανταποκρίνεται αραιώνοντας τις τοξίνες και προσπαθώντας να τις βγάλει από το σώμα, αλλά αν κάποιος πίνει συνεχώς για μεγάλο χρονικό διάστημα, το σώμα δεν μπορεί να απαλλαγεί από τις τοξίνες τόσο γρήγορα ή αποτελεσματικά.

Με το πρωινό ξύπνημα, υπάρχουν ορισμένες παρενέργειες. "Οι παρενέργειες περιλαμβάνουν αφυδάτωση, ξηροστομία, κεφαλαλγία, ευαισθησία στο φως και τον ήχο, στομαχικές διαταραχές, λήθαργο, στέρηση ύπνου, ζάλη, μυϊκές κράμπες και γενική κακουχία", λέει ο John Mansour. Αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται επειδή το σώμα χρησιμοποιεί την αποθηκευμένη παροχή βιταμινών, μετάλλων, ηλεκτρολυτών και άλλων βασικών συστατικών, για να βοηθήσει στην καταπολέμηση των τοξινών που έχουν εισέλθει σε αυτό από την κατανάλωση αλκοόλ.

woman
iStock

Η σοβαρή αφυδάτωση και η βαριά κατανάλωση αλκοόλ στην πραγματικότητα προκαλούν προσωρινή συρρίκνωση του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο, προσθέτει. Επιπλέον, με τη συχνή ούρηση αποβάλλεται το νάτριο, το κάλιο και άλλα στοιχεία και μέταλλα που απαιτούνται για τη σωστή λειτουργία των νεύρων, των μυών και των γενικών κυττάρων.

Υπάρχουν μερικοί λόγοι που δεν μπορεί κανείς να κοιμηθεί μέχρι όσο αργά θέλει μετά από την κατανάλωση αλκοόλ. Πρώτον, ο κύκλος ύπνου του απορυθμίζεται.

"Έχετε δύο τύπους ύπνου: μη ταχεία κίνηση των ματιών (NREM) και ταχεία κίνηση των ματιών (REM)", λέει ο Mansour.

Ο ύπνος REM είναι μια ελαφρύτερη, ονειρική κατάσταση, η οποία αναμειγνύεται με τον βαθύτερο ύπνο NREM, ο οποίος αποκαθιστά το μυαλό και το σώμα και επιδιορθώνει τους μυς. Το σώμα περνάει από κύκλους και των δύο τύπων κατά τη διάρκεια της νύχτας.

"Όταν πίνετε, στην πραγματικότητα κοιμάστε γρηγορότερα, αλλά οι διαταραχές στους κύκλους ύπνου καταστρέφουν τη φυσική μετάβαση μεταξύ REM και NREM, και ως αποτέλεσμα, δεν λαμβάνετε αρκετό ύπνο REM. Και, στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι ο διαταραγμένος ύπνος σας κάνει πραγματικά να αισθάνεστε χειρότερα", εξηγεί.

Διαβάστε Επίσης

Ενώ ο νηφάλιος ύπνος μπορεί να διαταραχθεί από μερικούς θορύβους, αυτός μετά το μεθύσι έχει ακόμα περισσότερες πιθανές διακοπές, χάρη στις προσπάθειες του σώματος να επεξεργαστεί το αλκοόλ. Πρώτον, μια χημική διαδικασία που ονομάζεται ριμπάουντ γλουταμίνης μπορεί να διεγείρει το σώμα και να προκαλέσει αφύπνιση. Η γλουταμίνη παίζει ρόλο σε μια ποικιλία σωματικών λειτουργιών, συμπεριλαμβανομένης της εντερικής υγείας, της ανοσολογικής λειτουργίας και της διαχείρισης του στρες. "Μετά τη χειρουργική επέμβαση, για παράδειγμα, η γλουταμίνη χορηγείται για να βελτιώσει τη διαδικασία επούλωσης ενισχύοντας την ανοσολογική λειτουργία και μειώνοντας τη φλεγμονή", λέει ο Mansour.

"Όταν πίνετε, το σώμα σας σταματά να παράγει γλουταμίνη, αλλά δεν σταματά να τη χρησιμοποιεί. Όταν το αλκοόλ απομακρύνεται, το σώμα σας συνειδητοποιεί ότι στερείται γλουταμίνης και ξεκινά να παράγει γρήγορα και να διανέμει γλουταμίνη για να αναπληρώσει την ανισορροπία", τονίζει. Αυτή η βιαστική παραγωγή γλουταμίνης έχει διεγερτικό αποτέλεσμα και μπορεί να προκαλέσει αφύπνιση.

Στη συνέχεια, τον δικό της ρόλο παίζει και η κύστη, η οποία προσπαθεί να αφαιρέσει τις τοξίνες από το σώμα. Έτσι, παρόλο που μπορεί να είναι κανείς αφυδατωμένος, μπορεί να ξυπνήσει αρκετές φορές για να πάει στο μπάνιο κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί.

Ακόμη, το αλκοόλ οδηγεί σε ροχαλητό ή και αναπνευστικά προβλήματα. "Οι ηρεμιστικές ιδιότητες της αιθανόλης προκαλούν χαλάρωση του ανώτερου αεραγωγού, καθιστώντας πιο πιθανό ένα άτομο να ροχαλίζει ή ακόμα και να έχει άπνοια ύπνου. Αυτό μπορεί συχνά να διαταράξει τον ύπνο, ιδιαίτερα τις πρώτες πρωινές ώρες", εξηγεί ο Δρ Jeffrey Ellenbogen, M.D., νευρολόγος και ειδικός σε θέματα.

Όλοι οι τύποι αλκοόλ είναι βασικά φτιαγμένοι από αιθανόλη και το σώμα το διασπά με τον ίδιο τρόπο, ανεξάρτητα από το αν είναι βότκα, μπύρα ή οτιδήποτε άλλο.

Διαβάστε Επίσης

Συμβουλές για καλύτερο ύπνο όταν κάποιος δεν είναι νηφάλιος

Ο καλύτερος τρόπος για μεγαλύτερο, πιο ξεκούραστο ύπνο μετά το ποτό είναι να προετοιμάσει το σώμα του εκ των προτέρων. Αυτό σημαίνει να του παρέχει τις κρίσιμες βιταμίνες, μέταλλα, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά και όλα τα άλλα απαραίτητα για την καταπολέμηση των εισερχόμενων τοξινών. "Αυτό δίνει στο σώμα αυτό που θα χρειαστεί για να επεξεργαστεί και να αφαιρέσει το αλκοόλ από το σύστημά του", όπως εξηγεί ο Mansour.

Έτσι, είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί επαρκής ενυδάτωση ακόμη και με ένα μείγμα νατρίου-καλίου με βάση το άλας ενυδάτωσης ή ένα αθλητικό ποτό ή άλλο ρόφημα ηλεκτρολυτών για να αποθηκευτούν ηλεκτρολύτες για την καταπολέμηση της αφυδάτωσης. Είναι σημαντικό να ενυδατώνεται κανείς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και να στοχεύει σε ένα ποτήρι νερό για κάθε αλκοολούχο ποτό.

Ο στόχος είναι να προετοιμάσει κανείς και να προστατεύσει το σώμα του εκ των προτέρων, ώστε να μπορεί να απολαύσει μερικά ποτά και να ξυπνήσει νιώθοντας καλύτερα το πρωί και με περισσότερο ύπνο. Τέλος, χρήσιμο είναι να αποφεύγεται η κατανάλωση αλκοόλ περίπου δύο ή τρεις ώρες πριν από το κρεβάτι, έτσι ώστε το σώμα να μπορεί να πάρει ένα "προβάδισμα" για να απομακρύνει όλο αυτό το αλκοόλ.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i