Η γιατρός μας λέει πώς θα υποδεχτούμε υγιείς το χειμώνα

Πώς μπορούμε να φροντίσουμε την υγεία μας τους χειμερινούς μήνες του χρόνου; Η γιατρός μας συστήνει τις απαραίτητες προληπτικές εξετάσεις.

γυναίκα χειμώνας istock

Από τη Γιούλη Αργυρακοπούλου, MD, MSc, PhD, Παθολόγο-διαβητολόγο, διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθύντρια Διαβητολογικής Μονάδας, Μονάδας Παχυσαρκίας και Ιατρείου Διαβητικών Εγκύων Ιατρικού Κέντρου Αθηνών

Έχοντας μπει για τα καλά στο χειμώνα, είναι χρήσιμο να υποβληθούμε σε μια σειρά προληπτικών εξετάσεων. Η ανάγκη αυτή είναι ακόμα μεγαλύτερη αν έχουμε σκοπό να υιοθετήσουμε νέες, πιο υγιεινές συνήθειες ζωής, όπως η άσκηση. 

Στον προληπτικό έλεγχο περιλαμβάνεται η κλινική εξέταση από τον παθολόγο. Να επισημάνουμε ότι η κλινική εξέταση από τον γιατρό είναι κεφαλαιώδους σημασίας και δεν υποκαθίσταται από τις εργαστηριακές εξετάσεις αίματος και τις απεικονιστικές εξετάσεις. 

Διαβάστε Επίσης

Οι βασικοί έλεγχοι για καλή υγεία

•    Ξεκινώντας από τον έλεγχο του καρδιαγγειακού συστήματος, συνιστάται η κλινική εξέταση από τον καρδιολόγο, στην οποία συνήθως περιλαμβάνεται η μέτρηση της αρτηριακής πίεσης, η διενέργεια ηλεκτροκαρδιογραφήματος και ο υπέρηχος καρδιάς. Με αυτό τον τρόπο εξασφαλίζουμε ότι είμαστε υγιείς ώστε να ασκηθούμε. 
•    Για την πληρέστερη εικόνα συνήθως χρειάζεται ένας βασικός εργαστηριακός έλεγχος, όπως η γενική αίματος, ο βασικός βιοχημικός έλεγχος με έλεγχο του σακχάρου αίματος, των λιπιδίων (τριγλυκερίδια, ολική χοληστερόλη και κλάσματα HDL, LDL) και λοιπών βασικών βιοχημικών παραμέτρων (ηλεκτρολύτες, ουρικό οξύ, νεφρική και ηπατική λειτουργία) και ορισμένων βιταμινών, όπως και ορμονικών παραμέτρων (έλεγχος θυρεοειδικών ορμονών). Η εξέταση των ούρων (γενική ούρων) συμπεριλαμβάνεται και αυτή στις χρήσιμες εξετάσεις, καθώς μας δίνει και αυτή σημαντικές πληροφορίες για την υγεία μας.
• Καλό θα ήταν να μην αμελούμε τον υπολογισμό του δείκτη μάζας σώματος, ο οποίος υπολογίζεται με τη μέτρηση του ύψους και βάρους (σ.σ. Θα βρεις το ανάλογο tool στο Shape.gr), καθώς κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών συχνά δυσκολευόμαστε να διατηρήσουμε τη ρουτίνα της υγιεινής διατροφής και της συστηματικής άσκησης. Στο φυσιολογικό εύρος ανήκουν τιμές μεταξύ 18,5-24,9 kg/m2. 
• Τέλος, σημαντική είναι η κλινική εξέταση στον δερματολόγο με την ολόσωμη δερματοσκόπηση και την ανίχνευση άτυπων δερματικών βλαβών, που έχουν προκληθεί από την ηλιακή ακτινοβολία, όπου θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση, μεταξύ άλλων, σε ύποπτους σπίλους.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i