5 λόγοι για να επισκεφθείς τον ουρολόγο σου

Η υγεία του ουροποιητικού είναι πολύ σημαντική για να αφήνεις συμπτώματα χωρίς διερεύνηση.

γυναίκα istock

Γράφει ο Αθανάσιος E. Δελλής, Αναπληρωτής Καθηγητής Ουρολογίας, Β' Χειρουργική Κλινική Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών,  Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας

Ουρολογία είναι η ειδικότητα που αποσκοπεί στην διάγνωση και αντιμετώπιση των παθήσεων του ουροποιογεννητικού συστήματος σε άνδρες και γυναίκες. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί από την αρχή, πως ο Ουρολόγος είναι ο γιατρός στον οποίο πρέπει να απευθύνονται οι γυναίκες για τις παθήσεις του ουροποιητικού τους και όχι ο γυναικολόγος τους. Και ποιές είναι αυτές οι παθήσεις; 

Ουρολοιμώξεις

Η συχνότερη ουρολοίμωξη στην γυναίκα είναι η κυστίτιδα, δηλαδή η ύπαρξη μικροβίων στην ουροδόχο κύστη, ενώ η πυελονεφρίτιδα, είναι η λοίμωξη που προσβάλλει τους νεφρούς. 
Η κυστίτιδα συνήθως εμφανίζει ήπια αλλά ενοχλητικά συμπτώματα στην ούρηση (τσούξιμο, συχνουρία) και σπανιότερα αιματουρία (παρουσία αίματος στα ούρα). Η πυελονεφρίτιδα είναι πιο σπάνια και σοβαρή λοίμωξη και χαρακτηρίζεται επιπλέον από την εμφάνιση πυρετού (συνήθως με ρίγος) και πόνο στη θέση του νεφρού που πάσχει. Η διάγνωση και στις δύο περιπτώσεις γίνεται με την καλλιέργεια ούρων που δείχνει την ύπαρξη μικροβίων στα ούρα και το υπερηχογράφημα νεφρών και ουροδόχου κύστης. 
Όσον αφορά στην αντιμετώπιση, η απλή κυστίτιδα αντιμετωπίζεται με καλή ενυδάτωση, καλές συνθήκες ούρησης (δεν πρέπει να αναβάλλουμε την ούρηση και επίσης είναι σημαντικό η ουροδόχος κύστη να αδειάζει τελείως κατά την ούρηση), ενώ μπορεί να απαιτηθεί και η λήψη αντιβιοτικών με βάση το αντιβιόγραμμα και όχι εμπειρικά. Η πυελονεφρίτιδα είναι βαρύτερη λοίμωξη και μπορεί να απαιτηθεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.

Σεξουαλική και Αναπαραγωγική Υγεία 

Με δεδομένο πως η σεξουαλική υγεία στο ζευγάρι αφορά και στους δύο, οι γυναίκες έχουν κομβικό ρόλο. Παροτρύνοντας τους συντρόφους τους να ξεπεράσουν την αμηχανία και ίσως την ντροπή και να αναζητήσουν τη γνώμη του Ουρολόγου, οι γυναίκες πετυχαίνουν έναν διπλό στόχο: από τη μία, αναδεικνύουν τη σημασία της συντροφικότητας στο ζευγάρι και από την άλλη – βοηθώντας στην λύση του όποιου προβλήματος – απολαμβάνουν το σεξ, απολαμβάνουν την ζωή!
Αντίστοιχα, όσον αφορά στην υπογονιμότητα, πρέπει να είναι ξεκάθαρο πως ο ανδρικός παράγοντας διερευνάται και αντιμετωπίζεται μόνον από τον Ουρολόγο και όχι από τον γυναικολόγο! Και εδώ ο ρόλος της γυναίκας συντρόφου είναι υψίστης σημασίας.

Ακράτεια Ούρων

Δεν είναι ταμπού! Αφορά συνήθως τις γυναίκες άνω των 40 ετών και είναι ένα σύμπτωμα που επηρεάζει όλες πτυχές τις καθημερινής ζωής των πασχόντων. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ακράτειας ούρων, με συχνότερους τους εξής: επιτακτικού τύπου, όπου το άτομο νιώθει έντονη επιθυμία για ούρηση και πολλές φορές δεν προλαβαίνει να επισκεφτεί την τουαλέτα, ακράτεια από προσπάθεια, όπου υπάρχει απώλεια ούρων με τον βήχα, το φτάρνισμα κτλ και η ακράτεια μικτού τύπου. Με απλές αλλαγές στην καθημερινότητα ή φαρμακευτική θεραπεία από τον ειδικό Ουρολόγο που θα αξιολογήσει τα συμπτώματα, η πλειονότητα των περιπτώσεων αποκαθίσταται!  

Λιθίαση

Πρόκειται για τις πέτρες στους νεφρούς, τους ουρητήρες ή και την ουροδόχο κύστη. Συνήθως προκαλούν συμπτώματα κατά την μετακίνησή τους, τους λεγόμενους κωλικούς, ενώ μπορεί να προκαλέσουν αιματουρία ή και πυρετό. 
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αντιμετωπίζονται έγκαιρα  από τον Ουρολόγο, όχι μόνο για να επιτευχθεί η ανακούφιση από τον πόνο, αλλά και για να αποφευχθούν οι πολύ δυσάρεστες περαιτέρω επιπλοκές. 
Τί μπορεί να κάνει κανείς για να προλάβει την εμφάνισή τους; Η καλή ενυδάτωση είναι κι εδώ ο σύμμαχός μας. Επίσης, οι φυσικοί χυμοί φρούτων περιέχουν ουσίες που εμποδίζουν την δημιουργία λίθων.

Κακοήθειες

Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης (τα λεγόμενα θηλώματα), είναι πολύποδες στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης. Εκδηλώνονται συνήθως με αιματουρία και εμφανίζονται συνηθέστερα στους καπνιστές. Επομένως, κάθε περίπτωση αιματουρίας θέλει διερεύνηση! 
Ο καρκίνος νεφρού είναι επίσης μια κακοήθεια που εμφανίζεται συχνότερα σε καπνιστές, συνήθως δεν δίνει κανένα απολύτως σύμπτωμα και ανιχνεύεται τυχαία. Στα αρχικά του στάδια είναι απόλυτα αντιμετωπίσιμος και θεραπεύσιμος.
Η αποφυγή ή η διακοπή του καπνίσματος επομένως είναι μείζονος σημασίας. Επίσης, ο τακτικός έλεγχος με υπερηχογράφημα, που είναι μια απλή και ανώδυνη εξέταση, είναι σημαντικός για την έγκαιρη διάγνωση.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i