Πέτρες στη χολή: Υπάρχουν συμπτώματα που θα με προειδοποιήσουν;

Η χολολιθίαση όπως ονομάζεται επιστημονικά είναι μια από τις πιο κοινές παθήσεις στο δυτικό κόσμο.

χολή iStock

Ευχαριστούμε τον δρα Χαράλαμπο Σπυρόπουλο, γενικό χειρουργό, διευθυντή Γ' Χειρουργικής Κλινικής "Metropolitan General". 

Η παρουσία πετρών στη χολή (χολολιθίαση) αποτελεί μία από τις πιο κοινές παθήσεις στον δυτικό κόσμο, με ποσοστό εμφάνισης που φτάνει το 20% του πληθυσμού της Ευρώπης. Δεδομένα για την πάθηση, που προέρχονται από διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες, αποδεικνύουν τη σχέση της με τις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού. Παρότι η κατάσταση μπορεί να μην επηρεάσει καθόλου την καθημερινότητα και την υγεία των ασθενών και πολλές φορές δεν προκαλεί πόνο ούτε κανένα άλλο σύμπτωμα, η χολολιθίαση θα πρέπει να παρακολουθείται από ειδικό ιατρό, καθώς μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία του ασθενούς. 

Διαβάστε Επίσης

5 πιθανά συμπτώματα για πέτρα στη χολή

Κοιλιακό άλγος: Ο πόνος στην κοιλιά μπορεί να είναι ένδειξη διάφορων καταστάσεων υγείας. Ο πόνος που προέρχεται από την ύπαρξη χολόλιθων ξεχωρίζει, καθώς εντοπίζεται κυρίως στο άνω δεξί τεταρτημόριο της κοιλιακής χώρας, συχνά είναι ήπιος αρχικά και κλιμακώνεται σε ένταση (έχει τα χαρακτηριστικά του κολικού). Επιπλέον, συχνά εμφανίζεται μετά από κάποιο γεύμα και αντανακλά στον στόμαχο, στη μέση ή στον δεξιό ώμο. 

Ναυτία και έμετος ή τάση προς έμετο: Η αίσθηση ναυτίας και η τάση προς έμετο, όταν εκδηλώνονται μετά από κάποιο λιπαρό γεύμα, μπορεί να υποδεικνύουν την ύπαρξη χολόλιθων. Πρόκειται για συμπτώματα τα οποία επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα της ζωής των ασθενών και τους οδηγούν συχνά στην αναζήτηση της αιτίας και τη διάγνωση της χολολιθίασης. 

Μετεωρισμός/δυσπεψία: Ο μετεωρισμός ή φούσκωμα αποτελεί ένα σύμπτωμα που λόγω της γενικής φύσης του δε συσχετίζεται με τη χολολιθίαση. Εντούτοις, αν ο ασθενής παρατηρήσει πως ο μετεωρισμός και η δυσπεψία ακολουθούν συνήθως ένα λιπαρό γεύμα, είναι πιθανό να υποδηλώνουν την ύπαρξη πετρών στη χολή.

Πυρετός: Ο πυρετός, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται με τον έντονο πόνο που δεν υποχωρεί, είναι ένδειξη μιας επιπλοκής της πάθησης, που ονομάζεται οξεία χολοκυστίτιδα και θα πρέπει να αναφέρεται άμεσα σε γενικό χειρουργό. 

Ίκτερος: Πρόκειται για ισχυρή ένδειξη όχι απλώς χολολιθίασης, αλλά χοληδοχολιθίασης, κατάστασης κατά την οποία οι χολόλιθοι εισέρχονται στα σωληνάκια της χολής.

Αυτό το ήξερες;

Η λαπαροσκοπική χολοκυστεκτομή για την αντιμετώπιση της χολολιθίασης αποτελεί την πρώτη γενική χειρουργική επέμβαση ελάχιστης επεμβατικότητας που διενεργήθηκε (1987). Σήμερα έχουμε τη δυνατότητα να μιλάμε για ακόμα πιο σύγχρονες χειρουργικές μεθόδους, με τη ρομποτική χειρουργική τεχνική να επισφραγίζει και να επαυξάνει τα πλεονεκτήματα όλων των προγενέστερων χειρουργικών μεθόδων. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i