Ο αναπάντεχος τρόπος για υγιές ανοσοποιητικό σύστημα

Όταν γυμνάζεσαι, η αναπνοή σου μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά από οφέλη για το ανοσοποιητικό σου σύστημα και όσο καλύτερη είναι η καρδιοαναπνευστική σου ικανότητα τόσο πιο προστατευμένη είσαι.

γυναίκα αναπνοή ανάσα istock

Πάρε μια βαθιά ανάσα και γέμισε τους πνεύμονές σου: μια απλή κίνηση που μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα. Οι πνεύμονες και η καρδιά συνδέονται με πολλούς τρόπους και τροφοδοτούν πολλαπλά μονοπάτια στον δρόμο προς την ανοσία, γι’ αυτό και ο τρόπος που αναπνέεις αλλά και η συνολική σου καρδιοαναπνευστική ικανότητα είναι βασικά.

Διαβάστε Επίσης

Καλή υγεία και άσκηση 

Κατά τη διάρκεια της άσκησης ενεργοποιούνται δύο από τα πιο σημαντικά όργανα του σώματος: η καρδιά και οι πνεύμονες. Οι πνεύμονες φέρνουν οξυγόνο στο σώμα για να του δώσουν ενέργεια και να απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα. Η καρδιά διοχετεύει το οξυγόνο στους μυς που κάνουν την άσκηση. Όταν ασκείσαι και οι μύες σου λειτουργούν πιο έντονα, το σώμα χρησιμοποιεί περισσότερο οξυγόνο και παράγει περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα. Για να αντεπεξέλθει σε αυτή την επιπλέον ζήτηση, η αναπνοή σου χρειάζεται να αυξηθεί από περίπου 15 φορές το λεπτό όταν είσαι σε κατάσταση ηρεμίας και έως και 40-60 φορές το λεπτό κατά τη διάρκεια της άσκησης. Η κυκλοφορία του αίματος επιταχύνεται και αυτή για να μεταφέρει το οξυγόνο στους μυς ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να κινούνται.

Αργές και βαθιές ανάσες

Ο Γιόχαν Κρόιφ, ένας από τους πιο ταλαντούχους ποδοσφαιριστές όλων των εποχών, όταν προπονούσε την ολλανδική ομάδα Άγιαξ, έφερνε έναν τραγουδιστή όπερας που ειδικευόταν στις τεχνικές αναπνοής για να βοηθήσει τους παίκτες να πάρουν τη μέγιστη απόδοση σε κάθε εισπνοή και εκπνοή. Αυτό το θεωρούσε πολύ σημαντικό, καθώς η πιο αργή και βαθιά αναπνοή βελτιώνει την αρτηριακή οξυγόνωση, την απόδοση της καρδιάς και άλλα όργανα που είναι σημαντικά όχι μόνο για αποδοτικότερη άσκηση, αλλά και για γενικότερη καλή υγεία. Όταν έχεις υγιείς πνεύμονες, έχεις και μεγάλο αναπνευστικό απόθεμα.

Εισπνοή, εκπνοή, χαλάρωση

Η αναπνοή ελέγχεται ακούσια από το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Αποτελείται από δύο "ανταγωνιστικά" μεταξύ τους τμήματα, τα οποία αντενεργούν προκειμένου να διατηρούν μια ισορροπία: το συμπαθητικό και το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα. Το συμπαθητικό νευρικό σύστημα είναι φτιαγμένο για να παρέχει ταχεία αντίδραση σε περιπτώσεις απειλών προς τη ζωή και μας προετοιμάζει για την αντίδραση "μάχη ή φυγή". Το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα παρέχει τη δυνατότητα ξεκούρασης και προσαρμόζει το σύστημα όταν ο κίνδυνος έχει περάσει. Όταν εισπνέουμε και εκπνέουμε βαθιά, ενεργοποιούμε το παρασυμπαθητικό μας σύστημα. "Πρόκειται για το "κλειδί” της ηρεμίας του νευρικού μας συστήματος" τονίζει η Susan Blum, MD, συγγραφέας του βιβλίου The Immune System Recovery Plan. Στην αντίθετη περίπτωση ενεργοποιούνται οι ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη.

Η άσκηση προπύργιο υγείας

Η άσκηση δίνει ώθηση στην κυκλοφορία των κυττάρων του ανοσοποιητικού. Όταν είμαστε σε ηρεμία, τα κύτταρα αυτά είναι σε αναμονή, όπως οι στρατιώτες πριν από τη μάχη. "Όταν αναπνέουμε βαθύτερα και πιο γρήγορα λόγω της άσκησης και ο καρδιακός μας ρυθμός επιταχύνεται, δίνεται το σήμα σε αυτά τα ισχυρά κύτταρα του ανοσοποιητικού να κυκλοφορούν και να περιπολούν το σώμα για παθογόνους παράγοντες μέχρι και 3 ώρες μετά το τέλος της" τονίζει ο David Nieman, καθηγητής στο Appalachian State University στη Βόρεια Καρολίνα. 

2 ασκήσεις για δυνατούς πνεύμονες

1. Τεχνικές βαθιών αναπνοών: Εισπνέουμε και εκπνέουμε 12-15 φορές το λεπτό όσο βρισκόμαστε σε κατάσταση ανάπαυσης. Χαλάρωσε το πρόσωπό σου, πάρε βαθιά εισπνοή από τη μύτη και εκπνοή από το στόμα. Οι βαθιές αναπνοές ανοίγουν την κοιλότητα του στήθους σου και επιτρέπουν στους πνεύμονες να μοιράσουν ομοιόμορφα το οξυγόνο σε όλο το σώμα και να απομακρύνουν το διοξείδιο του άνθρακα. Πάρε μερικές βαθιές αναπνοές αφού σηκωθείς από το κρεβάτι το πρωί ή πριν κοιμηθείς.
2. Περπάτημα 20 λεπτών: Το περπάτημα γυμνάζει την καρδιά και χτίζει τους μυς των ποδιών. Περπάτα κρατώντας το κεφάλι ίσια μπροστά, τους ώμους πίσω και πάτα τα πόδια σου πρώτα από τη φτέρνα και στη συνέχεια προς τα δάχτυλα. Μπορείς να κάνεις την άσκηση πιο αερόβια αυξομειώνοντας τον ρυθμό.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i