Γράφει η Δρ. Κωνσταντίνα Θεοδωράτου, Γενική Ιατρός, ΜD, MSc Βελονισμού, Med. Psych, Γενικός Γραμματέας Παγκόσμιας Εταιρίας Ιατρών Βελονισμού ICMART και Πρόεδρος Επιστημονικού Συλλόγου Ιατρών Βελονισμού Ελλάδας (velonismos-theodoratou.gr).
Η εγκυμοσύνη αλλά και οι πρώτοι μήνες της ζωής με το μωρό είναι μία περίοδος έντονων αλλαγών στη ζωή κάθε γυναίκας, αλλαγές οργανικές, ορμονικές, ανατομικές αλλά και συναισθηματικές. Πρόκειται για αυτό που λέμε "νέα σελίδα" στη ζωή της γυναίκας, μια εποχή μεγάλων αλλαγών που επηρεάζει σε οργανικό και συναισθηματικό επίπεδο.
Φυσικά, πρόκειται για μια αλλαγή που είναι φυσιολογική, μια φάση που περνούν οι περισσότερες γυναίκες και για άλλες όλα κυλούν ομαλά, ενώ για ορισμένες υπάρχουν αυξημένες προκλήσεις. Παράλληλα, τόσο στην εγκυμοσύνη όσο και στην περίοδο του θηλασμού η λήψη φαρμάκων είναι σχεδόν απαγορευτική. Τα "καλά νέα" είναι ότι υπάρχει μία άλλη επιλογή, ένας "φυσικός" τρόπος θεραπείας, ο βελονισμός, που μπορεί να βοηθήσει σε αυτά τα προβλήματα και να μειώσει ή να εξαλείψει την ανάγκη για χρήση φαρμάκων τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό.
Τι είναι ο βελονισμός;
Ο βελονισμός είναι μία μορφή συμπληρωματικής θεραπείας που ασκείται μέσω των πολύ λεπτών ειδικών βελονών βελονισμού. Οι βελόνες τοποθετούνται σε διάφορα σημεία στο σώμα, χωρίς πόνο και αναίμακτα. Μετά από περίπου 20 λεπτά, οι βελόνες αφαιρούνται ενώ έχουν ήδη κινητοποιήσει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Σύμφωνα με τα ευρήματα ερευνών των τελευταίων 50 ετών γνωρίζουμε ότι ο βελονισμός μπορεί να σταματήσει τον πόνο, την τάση για εμετό, να βελτιώσει τις διαταραχές του πεπτικού συστήματος, να μειώσει το άγχος και τα συμπτώματα που συνδέονται με αυτό, ενώ μπορεί να βοηθήσει ακόμη και σε ένα απλό κρυολόγημα.
Είναι ο βελονισμός κατάλληλος για όλους;
Ναι. Ο βελονισμός εφαρμόζεται σε όλους τους ανθρώπους και όλες τις ηλικίες, από το νεογέννητο μωράκι αλλά και την ίδια τη μαμά. Το μεγάλο πλεονέκτημά του είναι ότι δεν περιέχει φαρμακευτικές ουσίε,ς άρα είναι απόλυτα ασφαλής μέθοδος για την μαμά και το μωρό.
Οι πιο συχνές εφαρμογές του βελονισμού στην περίοδο της εγκυμοσύνης και τους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού.
Για ανακούφιση από πόνους: Ο πόνος στη μέση, η οσφυαλγία, είναι ένα πολύ συχνό σύμπτωμα στην κύηση. Μπορεί όμως να παρουσιαστεί και μετά τον τοκετό, όταν οι ορμόνες εξακολουθούν να επηρεάζουν το μυοσκελετικό σύστημα και η στάση του θηλασμού και η ανάγκη του μωρού για αγκαλίτσα επιβαρύνουν τη μέση και την πλάτη της μαμάς. Στο 2ο και 3ο τρίμηνο κύησης μπορεί να εμφανιστεί το καρπιαίο σύνδρομο, με πόνους στα χέρια και αίσθηση μουδιάσματος κυρίως το βράδυ που δεν αφήνουν τη γυναίκα να κοιμηθεί. Επίσης γυναίκες που πάσχουν από ημικρανίες μπορούν να μειώσουν το πόνο με το βελονισμό.
Για την πρόληψη για την αύξηση της αρτηριακής πίεση και του διαβήτη: Η εμφάνιση υπέρτασης είναι ένα σύνηθες πρόβλημα στην εγκυμοσύνη - καθώς το 8-12% των εγκύων είναι υπερτασικές. Η υπέρταση εμφανίζεται συνήθως μετά την 20ή εβδομάδα κύησης ενώ οι πιθανότητες να παρουσιαστεί αυξάνονται όσο πλησιάζει η ημερομηνία τοκετού. Μία άλλη πιθανή επιπλοκή είναι ο διαβήτης της κύησης, που παρουσιάζεται από το δεύτερο τρίμηνο και μετά και η διάγνωση γίνεται συνήθως από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Ο βελονισμός βελτιώνει το μεταβολισμό και μπορεί να αναστρέψει τη δημιουργία υπέρτασης και διαβήτη, ειδικά στα αρχικά τους στάδια.
Για την ανακούφιση από τα συμπτώματα της κύησης: Η ναυτία και ο εμετός είναι κοινά συμπτώματα ειδικότερα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης - ενώ για κάποιες γυναίκες μπορεί να διαρκέσουν για μεγαλύτερο διάστημα. Οι ναυτίες συχνά συνοδεύονται από μια αίσθηση δυσπεψίας ή και κορεσμού ακόμη κι αν δεν έχουμε φάει υπερβολικά και τάση για εμετό, ενώ μπορεί να παρουσιαστούν σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η δυσκοιλιότητα και οι καούρες είναι επίσης κοινά συμπτώματα ενώ όσο περνούν οι εβδομάδες και η όλο και μεγαλύτερη μήτρα ασκεί πίεση στο στομάχι, συνήθως εντείνονται και γίνονται... αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας της εγκύου! Ο βελονισμός μπορεί να αναστείλει την τάση για εμετό και να διευκολύνει τη λειτουργία του στομάχου και όλου του πεπτικού συστήματος.
Αυτό το ξέρατε; Ο βελονισμός μπορεί να βοηθήσει με παρόμοιο τρόπο το νεογέννητο με τους κολικούς αλλά και με προβλήματα στις κενώσεις.
Ουρολοίμωξη και αλλεργίες: Ένα αρκετά συχνό φαινόμενο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι και οι ουρολοιμώξεις, οι οποίες ωστόσο μπορεί να είναι και ασυμπτωματικές και να εντοπιστούν από τις τακτικές ουρολογικές εξετάσεις. Ενοχλητικές για την έγκυο είναι και οι αλλεργίες, αφού καλό είναι να αποφεύγει τα φάρμακα. Και οι δύο καταστάσεις μπορούν να αντιμετωπιστούν με το βελονισμό, μειώνοντας την πιθανότητα να χρειαστεί να πάρουμε αντιβιοτικά ή άλλα φάρμακα σε αυτή την ευαίσθητη περίοδο.
Ψυχικές διαταραχές: Από κλινικές μελέτες προγεννητικού ελέγχου, φαίνεται ότι τουλάχιστον μία στις πέντε γυναίκες αντιμετωπίζουν κατά την κύηση ή μετά τον τοκετό, προβλήματα ψυχικής υγείας, ιδιαίτερα κατάθλιψης και άγχους. Σε κάποιες περιπτώσεις το άγχος μπορεί να σωματοποιείται με συμπτώματα όπως δύσπνοια ή ταχύπνοια από το αναπνευστικό, ναυτία, έμετο, ανορεξία ή ξηροστομία από το γαστρεντερικό, πόνο στο στήθος από το καρδιαγγειακό, ζάλη ή πονοκέφαλο από το νευρικό σύστημα. Μπορεί επίσης να εκφράζεται με εμμονικές σκέψεις -ιδεοληψίες, φοβίες και καταναγκασμούς. Σε όλα τα παραπάνω μπορεί να βοηθήσει ο βελονισμός, μειώνοντας τα επίπεδα του στρες και αναστρέφοντας τα δυσάρεστα συμπτώματα. Επίσης, βοηθά τις γυναίκες που δε μπορούν να σταματήσουν το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη, αφού με λίγες συνεδρίες βελονισμού το κάπνισμα διακόπτεται εύκολα και χωρίς συναισθηματική φόρτιση.
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr