Εσύ ξέρεις να καθαρίζεις σωστά την περιοχή του αφαλού σου;

Πόσο σημαντικό είναι να πλένουμε καλά το συγκεκριμένο σημείο;

αφαλος iStock

Από πάντα ο αφαλός σου αποτελούσε ένα σημαντικό σημείο στο σώμα σου και αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό από την ιστορία προέλευσής του. Με λίγα λόγια, ο αφαλός δημιουργήθηκε στη θέση όπου βρισκόταν ο ομφάλιος λώρος που σε συνέδεε με τη μητέρα σου, ο οποίος με τη σειρά του σου πρόσφερε οξυγόνο και αίμα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, κατάλληλα για την επιβίωσή σου. Συνεπώς, καταλαβαίνεις γιατί πρέπει να του φέρεσαι σωστά και να τον φροντίζεις, καθώς μέχρι σήμερα εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή σου. Γι'αυτό οφείλεις να τον περιποιείσαι και τον καθαρίζεις τακτικά.

Σύμφωνα με τον δερματολόγο Gary Goldenberg, "ο αφαλός σου πρέπει να καθαρίζεται όπως και το υπόλοιπο δέρμα", καθώς όπως επιβεβαίωσε και ο δερματολόγος J. Rodney, εκεί φιλοξενούνται "μικροσκοπικές πτυχές, όπου μπορεί να συσσωρευτεί νεκρό δέρμα, βρωμιά και βακτήρια". Παράλληλα, μία έρευνα του 2012 είχε καταλήξει στο συμπέρασμα πως στην περιοχή του αφαλού υπάρχουν έως και 67 διαφορετικών ειδών βακτήρια. 

Πώς θα καθαρίσεις σωστά την περιοχή του αφαλού;

Σύμφωνα με τον δρα Rodney, το απλό ντους το μόνο που θα κάνει είναι να απομακρύνει ένα μέρος της βρωμιάς, των νεκρών κυττάρων και των βακτηρίων. Ωστόσο, αν δεν γίνει παράλληλα ο σωστός καθαρισμός, τα "σκουπίδια" θα παραμείνουν εκεί, προκαλώντας οσμές, φαγούρα ακόμα και μόλυνση. Ειδικότερα, χωρίς να υπάρχει ένας συγκεκριμένος κανόνας, πρέπει σίγουρα 1-2 φορές την εβδομάδα να ασχολείσαι αποκλειστικά με την περιοχή του αφαλού σου. Πιο αναλυτικά, και όπως εξηγεί ο γιατρός, μπορείς να πάρεις μια μπατονέτα την οποία έχεις βρέξει με λίγο νερό και σαπούνι. Με απαλές κινήσεις, προσπάθησε να εισέλθεις στην περιοχή του αφαλού, μπαίνοντας στις μικροσκοπικές πτυχώσεις για να καθαρίσεις το σημείο. Στη συνέχεια, δες τη μπατονέτα και αν είναι βρώμικη, συνέχισε το ίδιο με νέα μπατονέτα. Κάντο για 1-2 φορές ακόμα, μέχρι να σιγουρευτείς πως η μπατονέτα είναι καθαρή, πράγμα που σημαίνει πως και ο αφαλός σου είναι έτοιμος.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i