Γιατί και πώς το κρύο ντους σου κάνει καλό - τα οφέλη που αγνοούσαμε μέχρι σήμερα

Από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σου μέχρι το τέλειο δέρμα, το κρύο νερό στο μπάνιο αποδεικνύεται σωτήριο. Μήπως να το δοκιμάσεις;

μπάνιο iStock

Είναι σύνηθες το καλοκαίρι, όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν επικίνδυνα να αποζητάς ένα κρύο ντους που θα σε δροσίσει και θα σε βοηθήσει να "βγάλεις την ημέρα". Ωστόσο, ήξερες πως αν εντάξεις στην καθημερινότητά σου το κρύο νερό κατά τη διάρκεια του μπάνιου σου, αυτόματα έχεις χαρίσει αρκετά οφέλη στην υγεία σου, χωρίς να το καταλάβεις. Και όσο κι αν λατρεύεις το ζεστό μπάνιο, ειδικότερα προς το τέλος της ημέρας, μάθε γιατί αξίζει να αλλάξεις λίγο τη ρουτίνα σου.

Τα οφέλη του κρύου ντους

1. Δυνατό ανοσοποιητικό 

Σύμφωνα με έρευνες το κρύο ντους έχει την ικανότητα να αυξήσει τα λευκά αιμοσφαίρια στο σώμα σου, με αποτέλεσμα να θωρακίσεις τον οργανισμό σου από μολύνσεις και ασθένειες. Παράλληλα, ενισχύει τον μεταβολισμό, αυξάνοντας την παραγωγή του καφέ λίπους, που μετατρέπεται σε ενέργεια. Αυτό σημαίνει πως τα κρύα μπάνια επιβάλλονται όταν αποφασίσεις να χάσεις κάποια κιλά, σε συνδυασμό με γυμναστική.

2. Υγιή μαλλιά και δέρμα

Όσο κι αν ένα ζεστό μπάνιο είναι δελεαστικό, το πολύ ζεστό νερό θα απομακρύνει τα φυσικά έλαια από το δέρμα σου, προκαλώντας ξηρότητα. Αντίθετα, το κρύο νερό μπορεί να σου προσφέρει λάμψη στην επιδερμίδα, αφού διατηρεί τα έλαια στο δέρμα, αλλά και στα μαλλιά σου. Επιπλέον, μειώνει τις φλεγμονές και το πρήξιμο. 

3. Ισορροπημένη σωματική και ψυχική υγεία

Δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς το βράδυ εξαιτίας των σκέψεων και των εκκρεμοτήτων που τρέχουν. Προσπάθησε να καταπολεμήσεις το άγχος σου, μπαίνοντας στο μπάνιο και κάνοντας ένα κρύο ντους. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κρύο μπάνιο είναι μία ολιστική προσέγγιση στο πώς να μειώσεις το άγχος και την κατάθλιψη. Κατά τη γνώμη αρκετών επιστημόνων, ένα 10λεπτο ντους με κρύο νερό λίγες φορές μέσα στην εβδομάδα μπορεί να αποδειχθεί αρκετά ωφέλιμο για την ψυχική σου υγεία. Πιο αναλυτικά, έρευνες αναφέρουν πως το κρύο νερό έχει την τάση να αυξάνει τις ενδορφίνες, τις ορμόνες που σε κάνουν να νιώθεις καλά, μειώνοντας τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους. Παράλληλα, το κρύο μπάνιο ανακουφίζει τους μυϊκούς πόνους ύστερα από γυμναστική, όπως συνηθίζουν να κάνουν πολλοί αθλητές επιλέγοντας να μπουν σε μία μπανιέρα γεμάτη παγάκια μετά την προπόνησή τους.

4. Καλύτερη συγκέντρωση

Το κρύο νερό, όχι μόνο βοηθά στη μείωση του άγχους, αλλά ενθαρρύνει τον εγκέφαλο να συγκεντρωθεί, αυξάνοντας παράλληλα τα επίπεδα ενέργειας. Το κρύο νερό "ξυπνά" το σώμα σου και σου προσφέρει την αίσθηση της ετοιμότητας. Όπως εξηγούν ειδικοί, το κρύο ντους σε κρατά ενεργοποιημένο μέσα στην ημέρα εξαιτίας του σοκ που το κρύο νερό προκαλεί στο σώμα σου και σε παρακινεί να παίρνεις βαθύτερες ανάσες. Με αυτό τον τρόπο, το διοξείδιο του άνθρακα μειώνεται, έτσι συγκεντρωνόμαστε καλύτερα. 

How to: Κρύο ντους

Δεν είναι εύκολο για όλους ξαφνικά να γυρίσουν τον μοχλό της βρύσης προς το κρύο, ειδικότερα αν έχουν συνηθίσει στα ζεστά μπάνια. Έτσι, ο τρόπος για να το εντάξεις σιγά- σιγά στο μπάνιο σου, ώστε ο οργανισμός σου να το συνηθίσει είναι προς το τέλος του ντους, να γυρνάς το νερό προς το κρύο και να μένεις όσο πιο πολλά δευτερόλεπτα μπορείς, με στόχο το μισό λεπτό. Ξεκίνα με τα 10 δευτερόλεπτα και στο επόμενο ντους προσπάθησε να μείνεις για 20, μέχρι να σου γίνει ρουτίνα.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i