Αρθρίτιδα: Μπορούν τα συμπληρώματα ή η διατροφή να μειώσουν τα συμπτώματα;

Το ήξερες ότι υπάρχουν πάνω από 100 μορφές αρθρίτιδας, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η οστεοαρθρίτιδα, και ότι η νόσος επηρεάζει πάνω από 350 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο;

γυναίκα συμπληρώματα διατροφής βιταμίνες istock

Η αρθρίτιδα είναι μια νόσος που επηρεάζει τις αρθρώσεις του σώματος. Σήμερα γνωρίζουμε ότι υπάρχουν πάνω από 100 τύποι της νόσου και αφορά πάνω από 350 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η αρθρίτιδα προκαλεί πόνο και δυσκολία στην καθημερινότητα των ασθενών, ενώ είναι αποδεκτό ότι επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής. Στην Αυστραλία το 2015, περίπου 54.000 άνθρωποι ηλικίας 45-64 ετών δεν μπορούσαν να εργαστούν εξαιτίας σοβαρής αρθρίτιδας. Με τη συχνότητα και την επίπτωσή της στη ζωή του ατόμου, δεν είναι παράξενο που κάποιοι ασθενείς θέλουν να δοκιμάσουν διαφορετικές διατροφές, συμπληρώματα ή θεραπείες με στόχο τη μείωση των συμπτωμάτων ή την αίσθηση ότι έχουν οι ίδιοι τον έλεγχο την κατάστασής τους. Ωστόσο, μια μεγάλη ανασκόπηση μελετών βρήκε ότι συγκεκριμένα συμπληρώματα ή συστατικά τροφών δεν είναι συχνό να οδηγήσουν σε σημαντική βελτίωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας όπως είναι η δυσκαμψία των αρθρώσεων, ο πόνος και η δυσκολία στην κίνηση. Σημαίνει αυτό ότι η διατροφή δεν παίζει κανένα ρόλο; Φυσικά και όχι. Παρότι δεν μπορεί να παίξει "θεραπευτικό" ρόλο, η υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών διατροφής στο ξεκίνημα των συμπτωμάτων της νόσου μπορεί να συμβάλει στον καλύτερο έλεγχό τους και την καλύτερη ποιότητα ζωής.

Τι λένε τα επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με τα συμπληρώματα διατροφής;

Ο ευρωπαϊκός κορυφαίος φορέας για την αρθρίτιδα, η Eular (European Alliance of Associations for Rheymatology) δημοσίευσε πρόσφατα μια λεπτομερή κριτική αναφορικά με τη διατροφή και τη χρήση συμπληρωμάτων στην αρθρίτιδα, τα ρευματικά και μυοσκελετικά νοσήματα.

Η δημοσίευση αυτή περιλαμβάνει πληροφορίες και δεδομένα από 24 συστημικές ανασκοπήσεις δημοσιευμένων ερευνών καθώς και επιπλέον 150 μελετών, καλύπτοντας πάνω από 80 διαφορετικά διατροφικά συστατικά και συμπληρώματα.

Σύμφωνα με τη Eular υπήρχαν περιορισμένες μελέτες για κάθε μεμονωμένο προϊόν με την πλειοψηφία τους να είναι χαμηλής ποιότητας. Αυτό σημαίνει ότι για τα περισσότερα συμπληρώματα δεν μπορούσαν να κάνουν συστάσεις για το εάν πρέπει ή όχι να χρησιμοποιούνται. Ωστόσο, για την οστεοαρθρίτιδα και για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, παρότι οι περισσότερες μελέτες ήταν χαμηλής ή μέτριας ποιότητας, ορισμένα συμπληρώματα είχαν θετική επίπτωση.

Διαβάστε Επίσης

Βιταμίνη D, χονδροϊτίνη και γλυκοζαμίνη

Για την οστεοαρθρίτιδα, υπήρχαν μέτριας ποιότητας δεδομένα που υποστήριξαν μικρή θετική επίδραση στον πόνο και τη λειτουργία των αρθρώσεων μετά τη χορήγηση συμπληρωμάτων βιταμίνης D, χονδροϊτίνης και γλυκοζαμίνης. Αναφορικά με τις μελέτες, μέτριας ποιότητας δεδομένα σημαίνει ότι παρότι οι μελέτες είχαν ορισμένους περιορισμούς και τα αποτελέσματά τους θα πρέπει να προσλαμβάνονται με προσοχή, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να στηρίξουν διατροφικές συστάσεις. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως θα μπορούσε κανείς να δοκιμάσει τα συμπληρώματα αυτά για μερικούς μήνες και εάν δεν δει οφέλη να τα διακόψει.

Διαβάστε Επίσης

Ιχθυέλαιο

Για τη ρευματοειδή αρθρίτιδα υπήρχαν μέτριας ποιότητας δεδομένα για μια μικρή θετική επίδραση στον πόνο για τα ιχθυέλαια και τα συμπληρώματα με ω3 λιπαρά οξέα. Και πάλι, η χρήση τους θα πρέπει να γίνεται υπό το πρίσμα του οφέλους: Εάν μετά από μερικούς μήνες δεν βλέπει κανείς αλλαγή στα συμπτώματα, δεν υπάρχει λόγος να τα συνεχίσει.

Για άλλα συμπληρώματα διατροφής πέραν των δύο προαναφερομένων, δεν υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που να προκύπτουν από έρευνες.

Τι σημαίνουν όλα αυτά;

Η υπάρχουσα επιστημονική έρευνα υποδεικνύει ότι δεν είναι τόσο πιθανό συγκεκριμένες τροφές, συμπληρώματα ή διατροφικά συστατικά να επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την εκδήλωση των συμπτωμάτων της αρθρίτιδας. Ωστόσο, δεδομένου του αυξημένου κινδύνου για καρδιοπάθειες σε άτομα με αρθρίτιδα, οι συστάσεις είναι να ακολουθείται γενικά μια ισορροπημένη διατροφή και ένας υγιεινός τρόπος ζωής με στόχο τη συνολική βελτίωση της υγείας.

Επιγραμματικά, η ποικιλία υγιεινών συστατικών στη διατροφή είναι πολύ σημαντική όπως και η υιοθέτηση ενός διατροφολογίου που να στηρίζεται στη μεσογειακή διατροφή. Η αποφυγή του αλκοόλ, η φυσική δραστηριότητα και ο στόχος για ένα υγιές σωματικό βάρος είναι επίσης σημαντικά για την εξέλιξη της υγείας και την ποιότητα ζωής των ασθενών με αρθριτικά νοσήματα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i