Πόσο κακό είναι να πέφτεις στο κρεβάτι με τα ρούχα που φορούσες όλη μέρα;

Μήπως να το ξανασκεφτείς, πριν τυλιχτείς κάτω από την κουβέρτα σου;

κρεβάτι unsplash

Γυρνάς κατάκοπη μετά τη δουλειά ή από άγριο ξενύχτι και το πρώτο πράγμα που θες να κάνεις είναι να πέσεις για ύπνο. Χωρίς καν να το σκεφτείς, έχεις βρεθεί κάτω από τα σκεπάσματα, φορώντας τα ρούχα που φορούσες όλη μέρα. Ωστόσο, εκείνη τη στιγμή δεν σκέφτεσαι πως κάνεις κάτι πολύ κακό. Η αλήθεια, όμως, είναι πως την επόμενη ημέρα μπορεί να ξυπνήσεις λίγο άρρωστη και ναι η αιτία ήταν τα βρώμικα ρούχα σου.

Από τη στιγμή που δεν βρισκόσουν σε ένα απόλυτα αποστειρωμένο περιβάλλον, είναι επόμενο τα ρούχα σου να έχουν μικρόβια από όλη την ημέρα, ακόμα κι αν δεν ήσουν σε μέρη όπου οι μικροοργανισμοί κάνουν πάρτι. Και αυτό που σίγουρα αγνοούσες είναι ότι αυτά τα βακτήρια και μικρόβια που μπορούν να γαντζωθούν στα ρούχα σου, έχουν την ικανότητα να παραμείνουν στο ύφασμά σου για 90 ημέρες, αν πρόκειται για βαμβάκι και για παραπάνω από 200, αν μιλάμε για πολυέστερ, όπως απέδειξε μία έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2020 στο επιστημονικό περιοδικό GMS Hygiene and Control. 

Είναι αυτονόητο λοιπόν ότι τα μικρόβια αυτά θα μεταφερθούν στο δέρμα σου και είναι πιθανό να σε μολύνουν και να σε κάνουν να αρρωστήσεις. Στη συνέχεια, μπορούν να μεταφερθούν και στα σεντόνια σου και να πολλαπλασιαστούν. Όπως εξηγεί ο γιατρός Nikhil Bhayani, "ο κίνδυνος μόλυνσης αυξάνεται αν έχεις χαμηλό ανοσοποιητικό. Ωστόσο, ο καθένας μπορεί να αρρωστήσει αν κοιμηθεί με βρώμικα ρούχα".  

Αλλά πέρα από τις ασθένειες, αν ταλαιπωρείσαι από εποχικές αλλεργίες, η γύρη που υπάρχει στα ρούχα σου, ενδέχεται να χειροτερέψει τα συμπτώματά σου, με αποτέλεσμα να μπορείς να κοιμηθείς το βράδυ, ούτε να αναπνεύσεις σωστά. 

Αυτό λοιπόν που πρέπει να κάνεις είναι να πέφτεις στο κρεβάτι με καθαρά ρούχα - πιτζάμες, βάζοντας τα ρούχα που φόρεσες για αρκετές ώρες στο καλάθι με τα άπλυτα. Ωστόσο, αν πράγματι είχες μια εξουθενωτική ημέρα και δεν έχεις το κουράγιο να βγάλεις τα ρούχα σου, το επόμενο πρωί θα πρέπει να αλλάξεις τα σεντόνια σου. Και φυσικά να προσπαθήσεις η συγκεκριμένη πρακτική να μη σου γίνει συνήθεια.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i