Η πιο συχνή νόσος του ήπατος, τα αίτια και τα συμπτώματά της

Η μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD) είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες χρόνιας ηπατοπάθειας. Τα καλά νέα είναι ότι η διατροφή και η άσκηση μπορούν να αναστρέψουν τις βλάβες στο συκώτι.

ηπαρ - συκώτι iStock

Το συκώτι είναι ένα από τα πιο ζωτικά όργανα του σώματός μας, καθώς είναι υπεύθυνο για μεγάλο αριθμό σημαντικών λειτουργιών, όπως ο μεταβολισμός, η πέψη, η αποθήκευση θρεπτικών ουσιών, η εξάλειψη των τοξινών, η ρύθμιση της σύνθεσης του αίματος κ.ά. Η διατροφή, το βάρος, ακόμα και η άσκηση είναι παράγοντες που μπορούν να συμβάλλουν στην καλή υγεία του. 

Μη αλκοολική λιπώδης νόσος του ήπατος (NAFLD)

Στην κατάσταση αυτή αποθηκεύεται στο συκώτι υπερβολικό λίπος και μπορεί να οδηγήσει σε κίρρωση και ηπατική ανεπάρκεια αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η NAFLD είναι πιο συνηθισμένη σε άτομα που ζουν με ορισμένες παθήσεις, όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2, και, σε αντίθεση με την ηπατική νόσο που σχετίζεται με το αλκοόλ, δεν προκαλείται από βαριά χρήση αλκοόλ. Σε ένα υγιές σώμα το συκώτι αφαιρεί τις τοξίνες και παράγει χολή, μια πρωτεΐνη που διασπά το λίπος σε λιπαρά οξέα, ώστε να μπορούν να αφομοιωθούν. Η λιπώδης ηπατική νόσος βλάπτει το συκώτι και το εμποδίζει να λειτουργεί όπως θα έπρεπε, οι αλλαγές όμως στον τρόπο ζωής μπορούν να αποτρέψουν την επιδείνωση. Η βασική "θεραπεία" είναι η απώλεια βάρους μέσω ενός συνδυασμού μείωσης θερμίδων, άσκησης και υγιεινής διατροφής.

Διαβάστε Επίσης

Τροφές που αγαπά το συκώτι 

1    Καφές: Ανασκόπηση του 2021* έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης NAFLD καθώς και με μειωμένο κίνδυνο εξέλιξης της ηπατικής ίνωσης σε όσους έχουν ήδη διαγνωστεί.
2    Πράσινα λαχανικά: Οι ενώσεις που βρίσκονται στο σπανάκι και σε άλλα φυλλώδη λαχανικά μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της λιπώδους νόσου του ήπατος. Μελέτη του 2021 έδειξε ότι η κατανάλωση σπανακιού μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης NAFLD, πιθανώς λόγω των νιτρικών αλάτων και των διακριτών πολυφαινολών που βρίσκονται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι η μελέτη επικεντρώθηκε στο ωμό σπανάκι, καθώς το μαγειρεμένο δεν είχε τα ίδια αποτελέσματα. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το μαγείρεμα του σπανακιού (και άλλων φυλλωδών λαχανικών) μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτική δράση.
3    Ψάρια: Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η σαρδέλα, ο τόνος και η πέστροφα, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε Ω3 λιπαρά οξέα. Σε έρευνα υποστηρίζεται ότι τα συμπληρώματα με Ω3 μπορεί να μειώσουν το ηπατικό λίπος, ενισχύοντας την προστατευτική HDL χοληστερόλη και μειώνοντας τα επίπεδα τριγλυκεριδίων.
4    Πλιγούρι βρόμης: Τρόφιμα ολικής αλέσεως, πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως το πλιγούρι βρόμης, σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τη NAFLD. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων των τριγλυκεριδίων.
5    Ξηροί καρποί: Μια δίαιτα πλούσια σε ξηρούς καρπούς σχετίζεται με μειωμένη φλεγμονή, αντίσταση στην ινσουλίνη και οξειδωτικό στρες και χαμηλότερο επιπολασμό της NAFLD. Σε μεγάλη μελέτη από την Κίνα διαπιστώθηκε ότι η αυξημένη κατανάλωση ξηρών καρπών συσχετίστηκε σημαντικά με μειωμένο κίνδυνο NAFLD, ενώ σε μελέτη στην επιθεώρηση Liver International βρέθηκε ότι τα άτομα με λιπώδη ηπατική νόσο που τρώνε καρύδια έχουν βελτιωμένα τεστ ηπατικής λειτουργίας.
6    Κουρκουμάς: Υψηλές δόσεις κουρκουμίνης, του δραστικού συστατικού του κουρκουμά, μπορεί να μειώσουν τους δείκτες ηπατικής βλάβης σε άτομα με NAFLD. Μελέτες που επικεντρώνονται στα συμπληρώματα κουρκουμά δείχνουν ότι αυτή η πορτοκαλί ρίζα μειώνει τα επίπεδα της αμινοτρανσφεράσης της αλανίνης (ALT) και της ασπαρτικής αμινοτρανσφεράσης (AST), δύο ενζύμων που βρίσκονται σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα σε άτομα με λιπώδη ηπατική νόσο.
7     Ηλιόσποροι: Οι ηλιόσποροι έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, ένα αντιοξειδωτικό που χρησιμοποιείται συχνά (μέσω συμπληρωμάτων) για τη θεραπεία της NAFLD. Μια μερίδα 100 γρ. ηλιόσπορων έχει περίπου 20 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης Ε, περισσότερο από το 100% της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας. 

6 είδη τροφών που πρέπει να αποφεύγεις

Εάν έχεις λιπώδη ηπατική νόσο, ο γιατρός σου μπορεί να σου συστήσει την αποφυγή ορισμένων τροφών ή τουλάχιστον την κατανάλωσή τους με φειδώ. Αυτά τα τρόφιμα γενικά συμβάλλουν στην αύξηση βάρους και μπορούν να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα.
•    Αλκοόλ: Μπορεί να είναι μια κύρια αιτία ανάπτυξης λιπώδους ηπατικής νόσου καθώς και άλλων ηπατικών ασθενειών.
•    Προστιθέμενη ζάχαρη: Μείνε μακριά από ζαχαρούχα τρόφιμα, όπως καραμέλες, μπισκότα, αναψυκτικά και χυμοί φρούτων. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα αυξάνει τη συσσώρευση λίπους στο ήπαρ.
•    Τηγανητά φαγητά: Είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες.
•    Προσθήκη αλατιού: Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για ανάπτυξη NAFLD. Καλό είναι να περιορίσεις την πρόσληψη νατρίου σε λιγότερο από 2.300 χιλιοστόγραμμα την ημέρα. 
•    Λευκό ψωμί, ρύζι και ζυμαρικά: Το λευκό αλεύρι είναι συνήθως εξαιρετικά επεξεργασμένο και τα προϊόντα που παρασκευάζονται από αυτό μπορεί να αυξήσουν το σάκχαρο στο αίμα σου.
•    Κόκκινο κρέας: Το βοδινό κρέας και τα αλλαντικά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά.


* Όλες οι έρευνες που αναφέρονται έχουν δημοσιευτεί στο National Health Service NHS, τη σελίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, εκτός κι αν αναφέρεται διαφορετική πηγή. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i