6 πρακτικές λύσεις για να παραμείνεις υγιής την περίοδο των Χριστουγέννων

Κορονοϊός, γρίπη και ιός RSV καραδοκούν. Εσύ τι θα κάνεις για να προστατευτείς;

buys istock

Βρίσκεσαι στο γραφείο και ο διπλανός σου βήχει, ενώ ο από πίσω σου φυσάει τη μύτη του. Μιλάς στο τηλέφωνο και σχεδόν όλοι σου οι φίλοι είναι άρρωστοι. Ναι, το νέο κύμα γρίπης σε συνδυασμό με τον κορονοϊό που καλά κρατεί σε επίπεδο κρουσμάτων και τον ιό RSV που προστέθηκε πρόσφατα, μπορούν να μετατραπούν σε έναν τριπλό κίνδυνο που απειλεί να σου χαλάσει τις χριστουγεννιάτικες διακοπές σου. Και προκειμένου να μην περάσεις και φέτος τις γιορτινές ημέρες σε "καραντίνα", καλό είναι να λάβεις τα μέτρα σου. 

Δεν λένε τυχαία πως η πρόληψη είναι η καλύτερη αντιμετώπιση γι'αυτό οφείλεις να κάνεις τα κουμάντα σου για να καταφέρεις να βγεις σώα και αβλαβής από την απαιτητική αυτή εποχή. Τι μπορείς, λοιπόν, να κάνεις για να προστατεύσεις τον οργανισμό σου;

Εμβόλιο

Πρόκειται για την πιο αποτελεσματική λύση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση ιώσεων και γρίπης αλλά και το πιο εύκολο βήμα στην "στρατηγική" που ετοιμάζεις για να προστατευτείς μέσα στις γιορτές. Αν δεν πρόλαβες να λάβεις τη δική σου δόση εγκαίρως τη φθινοπωρινή περίοδο, μπορείς κάλλιστα να εμβολιαστείς τώρα για να έχεις τη μεγαλύτερη πιθανή προστασία τις ημέρες που θα δεις αρκετό κόσμο.

Μάσκα

Τη γνώριζαν άνθρωποι που δούλευαν στα νοσοκομεία, την παραγνωρίσαμε όλοι μας κατά την περίοδο της πανδημίας. Φορώντας τη μάσκα σου σε μέρη που επικρατεί συνωστισμός ή όπου νιώθεις εσύ ευάλωτη, προστατεύεις αποτελεσματικά τον οργανισμό από το να λάβεις οποιοδήποτε μικρόβιο ή ιό που μπορεί να κυκλοφορεί αυτή την εποχή. 

Απολύμανση

Δεν χρειάζεται να φέρεις ολόκληρο συνεργείο καθαρισμού, ωστόσο μπορείς να απολυμαίνεις τις επιφάνειες ή τα αντικείμενα που χρησιμοποίησαν πριν από εσένα άτομα με συμπτώματα. Για παράδειγμα, τα πόμολα, τα καπάκια της τουαλέτας και οι κοινές ηλεκτρικές συσκευές είναι κάποια που οφείλουν να μπουν στη λίστα με τις επιφάνειες που πρέπει να καθαρίζονται συχνά. 

Υγιές ανοσοποιητικό

Είναι η εποχή που θες να ξενυχτίσεις και να περάσεις ξέγνοιαστα, χωρίς να σκέφτεσαι τους κανόνες. Όμως, προκειμένου να παραμείνεις υγιής δεν πρέπει να αμελήσεις τις συνήθειες που κάνουν καλό στην υγεία σου και διατηρούν το ανοσοποιητικό σου σε υψηλά επίπεδα. Για παράδειγμα, προσπάθησε να κοιμάσαι αρκετές ώρες, ενώ μπορείς να συνεχίσεις να έχεις στη διατροφή σου τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σου. Η άσκηση επίσης θα σε βοηθήσει να έχεις μία καλή φυσική κατάσταση, ενώ θα δώσει ένα boost στις ενδορφίνες σου. 

Τεστ covid - γρίπης

Είναι μία καλή ιδέα πριν βρεθείς με τους φίλους, τους γνωστούς και τους συγγενείς σου στα καθιερωμένα χριστουγεννιάτικα τραπέζια ή μαζέματα να βάλεις ως όρο, τον οποίο θα ακολουθήσετε όλοι, να κάνετε ένα τεστ covid ή γρίπης πριν συναντηθείτε, προκειμένου να διαπιστώσετε αν κάποιος θα βάλει σε κίνδυνο την υγεία των υπολοίπων.

Πες όχι

Δεν είναι απαραίτητο να πας σε όλα τα πάρτι που θα σε καλέσουν, ενώ αν καταλάβεις πως κάποιος από τους φίλους ή την οικογένειά σου έχει συμπτώματα που μαρτυρούν κάποια ασθένεια, τότε δεν είναι κακό να πεις όχι. Ανάβαλε τα σχέδιά σου αν δεν νιώθεις άνετα είτε επειδή δεν θέλεις να κολλήσεις ή επειδή κάποιος από τον περίγυρό σου είναι πιθανό κρούσμα. 

Θωράκισε τον οργανισμό σου πριν από τις γιορτές και απόλαυσε τις ημέρες των Χριστουγέννων ξέγνοιαστα και χωρίς άγχος.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i