Κρύος και υγρός καιρός: Πώς επηρεάζει την αρθρίτιδα και τι μπορείς να κάνεις

Ο καιρός αυτός μπορεί να μας κάνει όλους να παραπονιόμαστε για πόνους στα κόκαλα και τις αρθρώσεις, επηρεάζει όμως περισσότερο ανθρώπους με αρθρίτιδα.

Κρύος και υγρός καιρός iStock

Το κρύο και η υγρασία μας επηρεάζουν όλους. Όχι μόνο βαριόμαστε να βγούμε από το σπίτι ή να πάμε για γυμναστική, αλλά ταλαιπωρούμαστε από ενοχλήσεις όπως πόνους στα κόκαλα και τις αρθρώσεις. Σύμφωνα όμως με τον φορέα για την αρθρίτιδα, Arthritis and Osteoporosis, ο κρύος και υγρός καιρός επηρεάζει όσους ζουν με αρθρίτιδα καθώς το κλίμα μπορεί να αυξήσει τον πόνο στις αρθρώσεις, ενώ πολλοί αλλάζουν τη ρουτίνα της άσκησής τους. 

Πώς επηρεάζει ο καιρός τα αρθριτικά

Πολλοί ασθενείς με αρθρίτιδα ισχυρίζονται ότι μπορούν να προβλέψουν τη βροχή εξαιτίας από την αλλαγή της έντασης του πόνου στις αρθρώσεις τους. Πρόσφατη μελέτη που διενεργήθηκε στις ΗΠΑ εξηγεί το λόγο. Η μελέτη εστίασε σε ασθενείς με χρόνιο πόνο, διερευνώντας εάν ένιωθαν αύξηση στην έντασή του όταν άλλαζαν οι καιρικές συνθήκες. 

"Το 67,9% των ανθρώπων που πήραν μέρος στην έρευνα απάντησαν ότι ήταν βέβαιοι πως οι αλλαγές του καιρού είχαν επίδραση στον πόνο τους. Η πλειοψηφία των ασθενών ανέφερε ότι ένιωθε αλλαγή στον πόνο πριν από βροχή ή πτώση της θερμοκρασίας", είπε ο Robert Jamison, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ και επικεφαλής ψυχολόγος στο Κέντρο Διαχείρισης Πόνου του Brigham and Women's Hospital.

Διαβάστε Επίσης

Ο βασικός παράγοντας

Ο Jamison αποκάλυψε ωστόσο ότι ο παράγοντας που μπορεί να ευθύνεται για τον αυξημένο πόνο δεν είναι το χιόνι, το κρύο ή βροχή αλλά η αλλαγή στη βαρομετρική πίεση. Η βαρομετρική (ατμοσφαιρική) πίεση είναι η πίεση που ασκείται σε μια επιφάνεια από το βάρος της ατμόσφαιρας σε μια δεδομένη στιγμή. Όταν σχηματίζεται ένα σύστημα καταιγίδας, η βαρομετρική πίεση αρχίζει να πέφτει. 

Ο Jamison εξηγεί την επίδραση της ατμοσφαιρικής πίεσης στο σώμα με ένα πείραμα που έκανε με ένα μπαλόνι. "Όταν το μπαλόνι είναι φουσκωμένο βρίσκεται στη μέγιστη πίεση, εσωτερικά και εξωτερικά. Η υψηλή βαρομετρική πίεση που πιέζει το σώμα εξωτερικά, εμποδίζει τους ιστούς να επεκταθούν". Καθώς η βαρομετρική πίεση πέφτει, οι ιστοί στο σώμα μπορεί να φουσκώσουν, ασκώντας μεγαλύτερη πίεση στα νεύρα που ελέγχουν τα σήματα του πόνου. 

"Δεν χρειάζεται μεγάλη σύσπαση ή έκταση των ιστών για να επηρεαστεί η αίσθηση του πόνου", εξηγεί. Έτσι ακόμη και άνθρωποι που ζουν σε πιο ξηρά κλίματα αναφέρουν επίσης ότι πονάνε περισσότερο όταν αλλάζει ο καιρός. 

Τι μπορείς να κάνεις για να προλάβετις τον πόνο και τις ενοχλήσεις

Το να ντυθείς ζεστά όταν έχει κρύο είναι βασικό. Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στο κεφάλι, τα χέρια και τα πόδια καθώς η ζέστη του σώματος χάνεται κυρίως από τα άκρα. Προτίμησε λοιπόν στρώσεις ρούχων που εξασφαλίζουν καλύτερη μόνωση, και όταν βγαίνεις έξω φόρεσε γάντια και καπέλο καθώς και ζεστά, αδιάβροχα παπούτσια. 

Μην αλλάζεις τις συνήθειες της άσκησης

Ο κρύος και υγρός καιρός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αλλαγές στον τρόπο άσκησης. Όλοι μας έχουμε την τάση να χουχουλιάζουμε όταν κάνει κρύο και βρέχει, ωστόσο η απουσία φυσικής δραστηριότητας μπορεί να κάνει πιο δύσκαμπτες τις αρθρώσεις. 

Η άσκηση είναι ευεργετική για τους ανθρώπους με αρθρίτιδα. Μαλακώνει τον πόνο, αυξάνει τη δύναμη και την ευλυγισία και βοηθά στην αντιμετώπιση της κόπωσης. Για να διαχειρίζεσαι τους πόνους της αρθρίτιδας τους πιο κρύους μήνες του χρόνου, χρειάζεται να σχεδιάσεις φυσική δραστηριότητα που είναι κατάλληλη για την εποχή. Μερικά παραδείγματα που δίνουν οι ειδικοί: 

  • Περπάτησε σε εσωτερικούς χώρους, όπως μέσα σε ένα κλειστό εμπορικό κέντρο.
  • Κάνε δουλειές του σπιτιού, όπως σκούπισμα με ηλεκτρική.
  • Παίξε με τα παιδιά σου.
  • Ξεκίνα κολύμπι σε εσωτερική πισίνα. 
  • Γράψου σε μαθήματα yoga ή Pilates.
  • Προτίμησε τις σκάλες αντί το ασανσέρ.
  • Κάνε διατάσεις την ώρα που βλέπεις την αγαπημένη σου σειρά. 
  • Βάλε μουσική και χόρεψε. 

Η άσκηση δεν χρειάζεται να είναι βαρετή, ούτε πάντα οργανωμένη. Οτιδήποτε κινεί το σώμα μας είναι άσκηση και όσο περισσότερο κινούμαστε τόσο πιο υγιείς και καλά νιώθουμε.

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i