Αθλητικά παπούτσια: Ποια να διαλέξουμε για να αποφύγουμε τραυματισμούς και πόνους στα πόδια

Ποια είναι τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια για εμάς, πότε χρειάζεται το παλιό ζευγάρι αντικατάσταση και πού θα απευθυνθούμε για συμβουλές.

αθλητικά παπούτσια τρέξιμο iStock

Πρόκειται να αγοράσεις αθλητικά παπούτσια τρεξίματος είτε επειδή τα παλιά σου έχουν φθαρεί ανεπανόρθωτα ή γιατί είσαι πρωτάρα στο τρέξιμο. Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή του αθλητικού παπουτσιού είναι πολύ σημαντική, πράγμα που σημαίνει πως πρέπει να κάνεις μία καλή έρευνα πριν περάσεις στην αγορά. Ένα είναι το σίγουρο, αν είσαι καινούρια στο άθλημα μην αγοράσεις ποτέ παπούτσια στο ίντερνετ, καθώς μπορεί να αποδειχθούν ακατάλληλα. Τι χρειάζεται λοιπόν να κάνεις;

Φυσικό κατάστημα Vs Online Shopping

Αρχικά, επισκέψου καταστήματα που εξειδικεύονται στα παπούτσια για τρέξιμο ή οποιοδήποτε άθλημα θέλεις να ξεκινήσεις, δεδομένου ότι οι πωλητές θα έχουν κάποια εμπειρία και θα σου προτείνουν κάποιο ζευγάρι ανάλογα με τη χρήση που θέλεις να του κάνεις. Εκείνοι θα σου δώσουν όσες πληροφορίες χρειάζεσαι, ενώ θα σε κατευθύνουν για το πού να κινηθείς. 

Συχνά μάλιστα οι πωλητές ενδέχεται να είναι δρομείς ή να ασχολούνται με το συγκεκριμένο άθλημα που θες να ασχοληθείς, οπότε ίσως έχουν άποψη πάνω στο θέμα, λέγοντας σου τα "μυστικά" που έχουν βιώσει από πρώτο χέρι. Μπορεί για παράδειγμα το μάτι σου να πέσει στο φανταχτερό παπούτσι με τα σχέδια και τα χρώματα, ωστόσο μπορεί ο πωλητής να σε κατευθύνει σε κάποιο άλλο που δεν είναι τόσο όμορφο, ωστόσο είναι καταλληλότερο για τη δουλειά που το θες. 

Τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια για σένα

Φυσικά, από τη στιγμή που το παπούτσι προορίζεται για σένα, εσύ και μόνο εσύ μπορείς να απαντήσεις στην ερώτηση αν κάτι σου ταιριάζει και σε βολεύει. Αυτό έχει να κάνει με την ανατομία του ποδιού σου, τις ανάγκες σου και τους σκοπούς σου. Για παράδειγμα, οφείλεις να γνωστοποιήσεις στον πωλητή το περιβάλλον στο οποίο θα το χρησιμοποιείς. Θα είναι στο πεζοδρόμιο, στη φύση ή σε κάποιο γήπεδο στίβου;

Όσο για το νούμερο που θα επιλέξεις, εννοείται πως ως βάση θα πρέπει να έχεις το νούμερο που φοράς στα υπόλοιπα παπούτσια. Ωστόσο, στα αθλητικά σίγουρα θα υπάρχει μία διαφορά, όπως και από εταιρεία σε εταιρεία. Θυμήσου, επίσης, πως κατά τη διάρκεια της προπόνησης ενδέχεται τα πόδια σου να πρηστούν, οπότε προσπάθησε να συμπεριλάβεις και αυτό στην επιλογή σου. 

Παράλληλα, ανάλογα τον χώρο στον οποίο θα αθλείσαι αλλά και το αν είσαι αρχάρια, αυτό θα ορίσει το πόση υποστήριξη θα χρειαστείς από το παπούτσι σου, αν θες να είναι πιο μαλακό ή πιο σκληρό αλλά και το μέγεθος της σόλας και το αν θα υπάρχει μεγάλο ή μικρό μαξιλαράκι.

Να σημειωθεί πως τα παπούτσια συνήθως αντικαθίστανται ύστερα από 4-6 μήνες χρήσης ή αν έχεις συμπληρώσει με αυτά 600-800 χλμ. Από την άλλη, αν παρατηρήσεις φθορές, σκισίματα και ξηλώματα πρέπει οπωσδήποτε να προετοιμάσεις την αγορά του νέου σου ζευγαριού.

Διαβάστε Επίσης

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i