Σαγιονάρες: Μπορεί το πιο άνετο "παπούτσι" να βλάψει τα πόδια μας;

Όσο κι αν αποτελούν τα "υποδήματα του καλοκαιριού", μπορεί οι σαγιονάρες να προκαλέσουν προβλήματα στα πόδια μας;

Σαγιονάρες iStock

Για μένα δεν υπάρχει πιο άνετο "υπόδημα" για την καλοκαιρινή περίοδο από τις σαγιονάρες, καθώς κατά τη γνώμη μου δεν χρειάζεται να πηγαίνεις στην παραλία για να της φορέσεις, αφού θα ταιριάξουν ιδανικά και με ένα χαλαρό casual outfit στο νησί ή την πόλη. Παρ' όλ' αυτά, οι σαγιονάρες δεν θεωρούνται η καλύτερη επιλογή για την υγεία των ποδιών μας και θα σας εξηγήσω ευθύς αμέσως το γιατί. 

Διαβάστε Επίσης

Αν και είναι ιδανικές για να κάνεις μια γρήγορη δουλειά και να πεταχτείς κάπου κοντά, όσο και να τις χρησιμοποιείς σε δημόσιους χώρους που θα προστατεύσουν τις πατούσες σου από μολύνσεις, οφείλεις να τις αποφύγεις σε ορισμένες περιπτώσεις. 

Πότε δεν πρέπει να φοράς σαγιονάρες

Στην οδήγηση: Όχι μόνο είναι άβολο, αλλά και πολύ επικίνδυνο. Ποτέ δεν πρέπει να φοράς τις σαγιονάρες κατά τη διάρκεια της οδήγησης, καθώς υπάρχει περίπτωση να περάσουν πίσω από πετάλι του φρένου και να σφηνώσουν, κάνοντας δύσκολο να σταματήσεις το αυτοκίνητο. 

Σε μακριές αποστάσεις: Προσπάθησε να αποφύγεις τις μεγάλες αποστάσεις, καθώς το λεπτό υλικό τους δεν χαρίζει την ίδια σταθερότητα και την απορρόφηση κατά το βήμα.

Στα σπορ: Ίσως είναι η χειρότερη ιδέα που είχες, καθώς οι σαγιονάρες δεν θα σε βοηθήσουν στο τρέξιμο και σε άλλες κινήσεις σου. Όσο άνετες και ευκολοφόρετες κι αν είναι, με την ίδια ευκολία μπορούν να "εξαφανιστούν" από τα πόδια σου. 

Μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία του ποδιού;

Όπως προαναφέρθηκε, δεδομένου ότι οι πλαστικές σαγιονάρες έχουν ένα λεπτό στρώμα υλικού που δεν υποστηρίζει σωστά το πόδι, ενδέχεται να προκληθούν βλάβες. Αρχικά, η εκτεταμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει φουσκάλες στο δέρμα, από την τριβή ανάμεσα σε αυτό και το λουράκι ανάμεσα στα δάχτυλα. Από την άλλη, τα υγρά πόδια από ιδρώτα δημιουργούν το κατάλληλο περιβάλλον για την εμφάνιση φουσκάλας. Επιπλέον, ένα σοβαρό σενάριο είναι ότι μπορούν να προκαλέσουν μία σοβαρή πάθηση που ονομάζεται  πελματιαία απονευρωσίτιδα, η οποία αναφέρεται στη φλεγμονή που δημιουργείται στην πελματιαία απονεύρωση, τον σύνδεσμο δηλαδή ανάμεσα στη φτέρνα και τα δάχτυλα. Παράλληλα, φορώντας συχνά τις σαγιονάρες, μπορεί να πάθεις διάστρεμμα στους αστραγάλους, εξαιτίας της μεγάλης κίνησης που πραγματοποιείς, όταν περπατάς - σε αντίθεση με εκείνη που κάνεις με άλλα υποδήματα.

Εναλλακτική της σαγιονάρας

Αν λατρεύεις την ελευθερία που σου παρέχουν και θες να φοράς κάτι παρόμοιο πολλές ώρες, προτίμησε καλύτερα τα sliders ή slides, που δεν έχουν το δίχαλο που σχηματίζουν οι σαγιονάρες. Ειδικότερα, με το είδος αυτό έχεις λιγότερες πιθανότητες να τραυματιστείς, όπως απέδειξε μία μελέτη από το 2014, αφού οι συγκεκριμένες τύπου σαγιονάρες έχουν μεγαλύτερη σταθερότητα. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TOMS (@toms)

 

Όποια κι αν είναι η επιλογή σου για το καλοκαίρι, θυμήσου πως όσο άνετες και εύκολες μοιάζουν στα μάτια σου οι σαγιονάρες, έχουν ορισμένους περιορισμούς. Λάβε υπόψη σου όσα "συζητήσαμε" και νιώσε ελεύθερη να κάνεις τις δικές σου στιλιστικές επιλογές. 

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i