Συμβουλές για την επιλογή εργονομικού μαξιλαριού για τον αυχένα σου

Ο άνετος ύπνος ξεκινά με την επιλογή του σωστού μαξιλαριού.

Οδηγός μαξιλαριών Ιstock

Εάν αντιμετωπίζεις πόνο στον αυχένα, ίσως χρειάζεται να προμηθευτείς ένα εργονομικό μαξιλάρι για τον αυχένα σου. Αυτά τα μαξιλάρια έχουν σχεδιαστεί για να υποστηρίζουν τη φυσιολογική λόρδωση του αυχένα και να μειώνουν την καταπόνηση. Όταν επιλέγεις ένα εργονομικό μαξιλάρι, είναι σημαντικό να επιλέξεις  αυτό που έχει το κατάλληλο σχήμα και μέγεθος για εσένα και το σώμα σου.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για να σε βοηθήσουν στη σωστή επιλογή ενός εργονομικού μαξιλαριού, που μπορεί να βοηθήσει στη σωστή στάση ύπνου και κατ’ επέκταση στην ανακούφιση από τον πόνο στον αυχένα.

Εργονομικό μαξιλάρι για τον αυχένα – Συμβουλές

Το μαξιλάρι πρέπει να είναι σε θέση να στηρίζει το κεφάλι και τον αυχένα σου χωρίς να είναι πολύ ογκώδες.

Ένα εργονομικό μαξιλάρι πρέπει να είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να διευκολύνει και να κάνει άνετο τον ύπνο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Δώσε προσοχή σε πιθανή ύπαρξη ραφών κι εξογκωμάτων, γιατί μπορεί να επηρεάσουν τη στήριξη που προσφέρει στον αυχένα σου. Είναι προτιμότερο να πάρεις ένα μαξιλάρι που δεν είναι πολύ ογκώδες, για να μην εμποδίσει τον άνετο ύπνο. Αξίζει τον κόπο να αφιερώσεις λίγο χρόνο για να κάνεις σωστή επιλογή και να επιλέξεις το ιδανικό μαξιλάρι για εσένα.

Αναζητάς ένα μαξιλάρι "με μνήμη" που είναι κατασκευασμένο από αφρώδες ή άλλο υλικό που μπορεί να προσαρμόζεται στο σώμα σου.

Ένα καλό εργονομικό μαξιλάρι μπορεί να βοηθήσει να διατηρήσεις τη σπονδυλική σου στήλη και τον αυχένα σου στη σωστή ευθυγράμμιση ενώ κοιμάσαι. Για να επιτύχεις τη μέγιστη δυνατή άνεση, αναζήτησε ένα μαξιλάρι μνήμης από αφρώδες ή άλλο εργονομικά σχεδιασμένο υλικό. Τα υλικά αυτά έχουν την ιδιότητα να προσαρμόζονται στο σχήμα του σώματός σου. Αναλυτικότερα, τα αφρώδη υλικά είναι ιδιαίτερα ευεργετικά επειδή κατανέμουν ομοιόμορφα το βάρος σε όλη την επιφάνειά τους. Έτσι μειώνουν τα σημεία πίεσης και προσφέρουν μαλακή υποστήριξη κατά τη διάρκεια του ύπνου. Γι’ αυτό ένα σωστό μαξιλάρι μπορεί να είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να εξασφαλίσεις έναν υγιή και ξεκούραστο ύπνο.

Βεβαιώσου ότι το εργονομικό μαξιλάρι για τον αυχένα διαθέτει κάλυμμα που μπορεί να αφαιρεθεί και να πλυθεί.

Η διασφάλιση ότι το μαξιλάρι που θα επιλέξεις διαθέτει κάλυμμα που μπορεί να αφαιρεθεί και να πλυθεί είναι εξαιρετικά σημαντική. Το τακτικό πλύσιμο του καλύμματος θα το διατηρήσει απαλλαγμένο από βακτήρια και οσμές, γεγονός που θα συμβάλει στη δημιουργία ενός ευχάριστου περιβάλλοντος ύπνου. Πλύνε με σαπούνι ή απορρυπαντικό και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες πλυσίματος του καλύμματος. Αν αφήνεις τα καλύμματα να μένουν στα μαξιλάρια για πολύ καιρό χωρίς πλύσιμο μπορεί να επιταχύνεις τη φθορά τους.

Επίλεξε ένα μαξιλάρι με τη σκληρότητα που είναι άνετη για εσένα.

Όταν επιλέγεις μαξιλάρι, είναι σημαντικό να αναζητήσεις ένα με σκληρότητα και ύψος που είναι άνετο για εσένα. Φρόντισε να λάβεις υπόψη σου τη θέση του ύπνου που έχεις συνήθως. Αυτοί που κοιμούνται πλάγια επιλέγουν συνήθως πιο σκληρά μαξιλάρια συγκριτικά με αυτούς που κοιμούνται μπρούμητα ή ανάσκελα και χρειάζονται λιγότερη υποστήριξη. Το σωστό κι εργονομικό μαξιλάρι βοηθά να απολαμβάνεις πιο ξεκούραστες νύχτες και να ξαυπνάς με περισσότερη αναζωογόνηση.

Επίλεξε ένα εργονομικό μαξιλάρι για τον αυχένα, εάν υποφέρεις από χρόνιο πόνο ή δυσκαμψία στην περιοχή του αυχένα.

Εάν αντιμετωπίζεις τακτικές ενοχλήσεις στην περιοχή του αυχένα, πρέπει να σκεφτείς να επενδύσεις σε ένα εργονομικό μαξιλάρι. Τα εργονομικά μαξιλάρια που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό, είναι κατασκευασμένα από αφρώδες υλικό υψηλής ποιότητας για να στηρίζουν και να ευθυγραμμίζουν τον αυχένα σε μια άνετη και σταθερή θέση. Αυτό μπορεί να μειώσει την ένταση στους μύες του αυχένα και να βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος. Παράλληλα θα απαλύνει τους πόνους και τις ενοχλήσεις και θα αποτρέψει την περαιτέρω δυσκαμψία.

Εν κατακλείδι, η επιλογή του μαξιλαριού που ταιριάζει στις ανάγκες σου είναι μια σημαντική απόφαση. Εξέτασε παράγοντες όπως το μέγεθος και το σχήμα, το υλικό, τη σκληρότητα και τη δυνατότητα πλυσίματος. Αναζήτησε ένα καλό μαξιλάρι αν υποφέρεις από χρόνιο πόνο ή δυσκαμψία στον αυχένα για να σου παρέχει υποστήριξη. Επίσης, μην ξεχνάς να λάβεις υπόψη εάν κοιμάσαι ανάσκελα/μπρούμυτα ή εάν κοιμάσαι στο πλάι. Με τόσες πολλές ποικιλίες που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα, είναι βέβαιο ότι θα βρεις ένα μαξιλάρι που ταιριάζει στο περίγραμμα του σώματός σου και στις ανάγκες του ύπνου σου. Εξάλλου, ο άνετος ύπνος ξεκινά με την επιλογή του σωστού μαξιλαριού.

Ευχαριστούμε τον Δρ. Εμμανουήλ Μπριλάκη (Ορθοπαιδικός Χειρουργός – Αθλητίατρος, Διευθυντής Brilakis Orthopaedics, Γ’ Ορθοπαιδική Κλινική Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός συνεργάτης περιοδικού Shape (emmanuel.brilakis@gmail.com, www.brilakisorthopaedics.gr).

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i