Breast cancer survivors: "Ήμουν μόλις 29 ετών όταν ψηλάφισα εντελώς τυχαία κάτι στο στήθος μου"

Η Βάσω Γιοχάη, Εκπαιδευμένη εθελόντρια και μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής", είναι μια Breast Cancer Survivor.

Βάσω Γιοχάη Βάσω Γιοχάη

Η Βάσω Γιοχάη, Εκπαιδευμένη εθελόντρια και μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού "Άλμα Ζωής", είναι μια Breast Cancer Survivor. Νόσησε και επιβίωσε από τον καρκίνο του μαστού, ξεδιπλώνοντας τη δική της ροζ κορδέλα, σαν ένα αόρατο νήμα που έκοψε σε ένα σημείο τερματισμού μαζί και έναρξης μιας νέας ζωής. Η δική της ιστορία: 

"Ήμουν μόλις 29 ετών όταν ψηλάφισα εντελώς τυχαία κάτι στο στήθος μου. Όμως, το άφησα στην άκρη για 3 μήνες, οι οποίοι ήταν και καθοριστικοί στο να μεγαλώσει αρκετά. Ακολούθησαν μια σειρά από εξετάσεις, ώσπου η γιατρός μου ανακοίνωσε ότι έχω καρκίνο στον μαστό. Δε θα την ξεχάσω ποτέ εκείνη τη στιγμή. Θύμωσα και νόμιζα πως θα ξυπνούσα από ένα κακό όνειρο. Συγχρόνως, ένιωσα ένα θεόρατο βουνό να ορθώνεται μπροστά μου, που δε θα μπορούσα ποτέ να ανεβώ. Το θεωρούσα αδιανόητο να νοσήσω από καρκίνο του μαστού σ’ εκείνη την ηλικία.

Η πρώτη σκέψη που μου ήρθε στο μυαλό όταν νόσησα ήταν ότι "Εγώ θέλω να ζήσω και θα το παλέψω" και με αυτή τη σκέψη πορεύτηκα. Το χειρουργείο μου, ογκεκτομή και καθαρισμός λεμφαδένων, με ζόρισε, καθώς δεν είχε χρειαστεί στο παρελθόν να χειρουργηθώ ξανά. Όμως, η περίοδος των χημειοθεραπειών και των ακτινοθεραπειών ήταν ακόμα πιο δύσκολη, καθώς το νοσοκομείο είχε γίνει το δεύτερο σπίτι μου. Οι παρενέργειες που ένιωθα συνέβαλαν στην κακή ψυχολογία, ωστόσο, συνέχιζα να πηγαίνω στη δουλειά για να αποδείξω στον εαυτό μου ότι είμαι ακόμη χρήσιμη, και έτσι η εργασία και η επαφή μου με τον κόσμο με βοήθησαν να ξεχνιέμαι από τη δύσκολη αυτή καθημερινότητα. Ο καρκίνος για μένα, όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται, ήταν ένα μάθημα ζωής.

Ίσως και να μου έκανε καλό αυτό που μου συνέβη, να με ξύπνησε από έναν λήθαργο. Μου έμαθε να βλέπω τη ζωή με άλλο μάτι, να ξεχωρίζω τα ασήμαντα από τα σημαντικά, να βάζω προτεραιότητες, να αφιερώνω πιο πολύ χρόνο σ’ εμένα και, φυσικά, να ξαναβάλω τον εθελοντισμό στη ζωή μου με το "Άλμα Ζωής". Με τις γυναίκες στο "Άλμα Ζωής" γνωριστήκαμε δύο χρόνια αφότου νόσησα, καθώς μου το σύστησε ο χειρουργός μου. Η βοήθεια που πήρα από τις εθελόντριες και τις επαγγελματίες, ήταν καθοριστική στο να αποφασίσω να εκπαιδευτώ κι εγώ ως εθελόντρια, για να μπορώ να στηρίζω συναισθηματικά την κάθε γυναίκα που νοσεί μέσω του παγκόσμιου προγράμματος οργανωμένης αλληλοβοήθειας Reach To Recovery, που εφαρμόζει το "Άλμα Ζωής".

Να μεταφέρω κι εγώ το μήνυμα της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης μέσα από τη δική μου εμπειρία με τη νόσο. Έτσι, σε μια γυναίκα που νοσεί τώρα θα της έλεγα πως δεν είναι μόνη σε αυτό τον αγώνα. Ωστόσο, επειδή είναι μια περίοδος με "ημερομηνία λήξης", χρειάζεται υπομονή, επιμονή, αισιοδοξία, καλή ψυχολογία και να έχει ελπίδα για την επόμενη μέρα. Η προτροπή μου είναι να ζούμε την κάθε μέρα σαν να είναι η τελευταία!". 

Γενετική Συμβουλευτική: Το κλειδί στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του μαστού

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i