Η απλή τεχνική αναπνοής για το άγχος των αρνητικών ειδήσεων

Έχεις αισθανθεί άγχος κατά την διάρκεια παρακολούθησης ενός δελτίου ειδήσεων; Δεν είσαι η μόνη. Η τεχνική αναπνοής που θα σε βοηθήσει να το αντιμετωπίσεις.

αγχος_ψυχολογια Istock

Αν η παρακολούθηση των ειδήσεων σου προκαλεί άγχος, δεν είσαι η μόνη. Σύμφωνα με μια μελέτη στο περιοδικό Health Communication, η έμμονη επιθυμία να παρακολουθούμε αυτά τα νέα μπορεί να οδηγήσει σε στρες, άγχος και επιδείνωση της σωματικής υγείας.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 16,5% των 1.100 ατόμων που ερωτήθηκαν σε μια διαδικτυακή έρευνα έδειξαν σημάδια "σοβαρά προβληματικής συναισθηματικής κατάστασης" από την παρακολούθησης των ειδήσεων, γεγονός που τους οδήγησε να εστιάσουν λιγότερο στο σχολείο, την εργασία και την οικογένεια και συνέβαλαν στην κακή ποιότητα του ύπνου.

Από την ίδια έρευνα, πάνω από το 73% είπε ότι αντιμετώπισαν προβλήματα ψυχικής υγείας "αρκετά" ή "πολύ" και το 61% ανέφερε ότι η σωματική του υγεία υπέφερε λόγω των αρνητικών ειδήσεων. Ευτυχώς, υπάρχουν πράγματα που μπορείς να κάνεις για να αποτρέψεις το άγχος που σχετίζεται με τις ειδήσεις και είναι μία εξαιρετικά εύκολη τεχνική αναπνοής.

Διάβασε επίσης: Κεφάλαιο Άγχος: Το συμπλήρωμα διατροφής που θα σε βοηθήσει να το διαχειριστείς

Πώς επηρεάζουν τα νέα των ειδήσεων τον εγκέφαλο σου

ψυχολογια_ειδησεις
Istock

Αυτή την εβδομάδα, ο Dr. Gupta μίλησε στο CNN και εξέτασε τον τρόπο με τον οποίο ο πόλεμος Ισραήλ-Χαμάς επηρεάζει την ψυχική υγεία των ανθρώπων, όχι μόνο όσον αφορά αυτούς που το αντιμετωπίζουν, αλλά οποιονδήποτε τον παρακολουθεί μέσω των δελτίων ειδήσεων.

"Ακόμα και από μακριά, αν το παρακολουθείτε όπως όλοι μας, το παρακολουθείτε συνεχώς, όπως και εγώ, αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στον εγκέφαλό σας", λέει o επιστήμονας στην συνέντευξή του στο CNN. Προκειμένου να επεξηγήσει την άποψή του, χρησιμοποίησε ένα μοντέλο εγκεφάλου που δείχνει δύο περιοχές του εγκεφάλου: την αμυγδαλή, "η οποία είναι το συναισθηματικό κέντρο του εγκεφάλου και θα ενεργοποιηθεί ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει μόνο βλέποντας μερικές από αυτές τις εικόνες" και αυτό που συμβαίνει ως αποτέλεσμα της αμυγδαλής είναι ότι παρακάμπτονται οι μετωπιαίοι λοβοί, που αντιστοιχούν στην κρίση. Εξηγεί, λοιπόν, ο Dr. Gupta ότι εκείνη την στιγμή είσαι απλώς ένα αντιδραστικό συναισθηματικό είδος ανθρώπου. "Δεν παίρνετε λογικές αποφάσεις. Είναι όλα συναισθηματικά. Αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Νομίζω ότι το εκπληκτικό μέρος είναι ότι μπορεί να συμβεί οπουδήποτε και να έχει απίστευτο αντίκτυπο στον εγκέφαλό σας".

Δοκίμασε τις "βαθιές αναπνοές"

Ένας εύκολος και αποτελεσματικός τρόπος να αντιμετωπίσεις το άγχος που προκαλείτε από τις αρνητικές ειδήσεις είναι η παρακάτω τεχνική αναπνοής.

Δοκίμασε να αναπνεύσεις με έναν γρήγορο σχετικά ρυθμό. Είναι κάτι που μπορεί να κάνει ο καθένας, και έχει αντίκτυπο. Η τεχνική έχει ως εξής: Aναπνέεις πέντε δευτερόλεπτα μέσα από τη μύτη σου και μετά άλλα επτά δευτερόλεπτα - πάλι από τη μύτη-. Ακολουθούν δύο επιπλέον δευτερόλεπτα με αναπνοή έξω από το στόμα σου. Αυτά τα δύο επιπλέον δευτερόλεπτα , είναι η στιγμή που μειώνεται ο καρδιακός σου ρυθμός. Τότε μειώνεται και το άγχος σου. Σε εκείνο το σημείο μειώνονται τα επίπεδα κορτιζόλης σου. Κάνε 10 επαναλήψεις. 

Ο Dr. Gupta εφαρμόζει την παραπάνω τεχνική αναπνοής σε έντονες καταστάσεις, και όπως παραδέχτηκε "το κάνω πάντα όταν βρίσκομαι σε εμπόλεμες ζώνες".

"Όποιος παρακολουθεί αυτές τις εικόνες από την τηλεόρασή του μπορεί να το κάνει. Κάντε το και με τα παιδιά σας", παροτρύνει ο επικεφαλής ιατρικός ανταποκριτής του CNN.

Διάβασε επίσης: Δέκα συμβουλές για να μειώσεις το άγχος

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i