8 σοβαροί κίνδυνοι υγείας που προκαλεί το φτάρνισμά σου

Μην καταπιέζεις το φτάρνισμά σου. Άφησέ το, με προσοχή όμως, και "γείτσες"!

sneezing istock

 

Συχνά προσπαθούμε να κρατήσουμε ένα φτέρνισμα για να μη μεταδώσουμε μικρόβια σε κάποιο δημόσιο χώρο ή για να αποφύγουμε τον ανεπιθύμητο θόρυβο σε ένα ήσυχο περιβάλλον. Γνωρίζεις όμως ότι με αυτόν τον τρόπο κινδυνεύεις να προκαλέσεις σοβαρή βλάβη στο σώμα σου;

Το φτάρνισμα είναι ένας μηχανισμός άμυνας του οργανισμού που επιτρέπει να απομακρυνθούν ερεθιστικοί παράγοντες από τη ρινική κοιλότητα. Έτσι, πρέπει να το αφήνεις να κάνει τη… δουλειά του και να μην το "κόβεις" καλύπτοντας τη μύτη και το στόμα σου γιατί αυξάνει την πίεση στο πενταπλάσιο. Μπορεί να βλάψει τα μάτια, τα αυτιά ή τα αιμοφόρα αγγεία σου.

Όταν καλύπτεις το στόμα και η μύτη την ώρα του φταρνίσματος, η πίεση που ασκείται μεταφέρεται στα ιγμόρεια, στη ρινική κοιλότητα ή και στο στέρνο προκαλώντας σημαντική αύξηση της πίεσης, κατά 5 έως 24 φορές σε σύγκριση με αυτή που προκαλεί το ίδιο το φτάρνισμα.

Οι 8 κίνδυνοι υγείας 

Οι ειδικοί προειδοποιούν για οκτώ κινδύνους που μπορεί να προκύψουν εάν κρατάς το φτάρνισμα σου.

1. Τραυματισμός του διαφράγματος

Το διάφραγμά σου είναι το μυϊκό μέρος του στήθους σου πάνω από την κοιλιά σου. Αν και αυτοί οι τραυματισμοί είναι σπάνιοι, οι γιατροί έχουν παρατηρήσει περιπτώσεις πεπιεσμένου αέρα που παγιδεύεται στο διάφραγμα, σε άτομα που προσπαθούν να κρατήσουν τα φταρνίσματά τους. Πρόκειται για έναν απειλητικό για τη ζωή τραυματισμό που απαιτεί άμεση νοσηλεία. 

2. Ανεύρυσμα

Αν και είναι σπάνιο, μια απότομη αύξηση της ενδοκρανιακής πίεσης, όπως αυτή που προκαλείται στην περίπτωση του φταρνίσματος, μπορεί να αποτελέσει αιτία για τη ρήξη ανευρύσματος. Σύμφωνα με το NHS, αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει μια διόγκωση σε ένα εξασθενημένο αιμοφόρο αγγείο. Ενδέχεται να προκαλέσει σημαντική εγκεφαλική βλάβη, που αποδεικνύεται θανατηφόρα σε περίπου 60% των περιπτώσεων.

3. Τραυματισμός στον λάρυγγα

Το 2018 ένας Βρετανός στην προσπάθειά του να συγκρατήσει ένα δυνατό φτέρνισμα διακομίσθηκε εκτάκτως στο νοσοκομείο με πρόβλημα στο λάρυγγα. Η επιστημονική επιθεώρηση BMJ Case Reports που δημοσίευσε το περιστατικό, ανέφερε ότι η πίεση δεν βρήκε διέξοδο πουθενά και εξαπλώθηκε μέσω του μαλακού ιστού, τραυματίζοντας σοβαρά τον λάρυγγα. Αυτό άφησε τον 34χρονο με έντονο πόνο και μετά βίας μπορούσε να μιλήσει ή να καταπιεί. 

4. Πνευμονική κατάρρευση

Το κράτημα ενός φτερνίσματος ενδέχεται να προκαλέσει μια αίσθηση πλακώματος στο στήθος σου. Αυτό οφείλεται στην πίεση που ασκείται στο διάφραγμα.
Ιατρικά, η πάθηση είναι γνωστή ως πνευμοθώρακας όταν ο αέρας παγιδεύεται μεταξύ ενός πνεύμονα και του θωρακικού τοιχώματος. Η άμεση επίπτωση του πνευμοθώρακα είναι πως ο χώρος γύρω από τους πνεύμονες γεμίζει με αέρα. Έτσι, δε μπορούν να διασταλούν, προκαλώντας συμπτώματα όπως πόνο στο στήθος και δυσκολία στην αναπνοή. 
Όταν υπάρχει μόνο μικρή ποσότητα αέρα, το πρόβλημα λύνεται μόνο του. Μεγαλύτερες ποσότητες αέρα, ωστόσο, μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο εάν δεν αντιμετωπιστούν.

5. Ωτίτιδα

Το να κρατάς ένα φτάρνισμα κατά τη διάρκεια ενός κρυολογήματος ή μιας γρίπης μπορεί να οδηγήσει σε λοίμωξη του αυτιού. Αυτό συμβαίνει επειδή το φτάρνισμα βοηθά να καθαρίσεις τη μύτη σου από τα μικρόβια, τους ιούς και τα βακτήρια. Ο αέρας που παγιδεύεται στη μύτη μπορεί να ταξιδέψει διά μέσου της ευσταχιανής σάλπιγγας του αυτιού (της μικρής διόδου που συνδέει τον λαιμό με το μέσο ους) προκαλώντας ωτίτιδα, αναφέρει η Cleveland Clinic.

6. Ρήξη τυμπάνου

Όταν συγκρατείς το φτάρνισμά σου ο πεπιεσμένος αέρας ωθείται πίσω από την ευσταχιανή σάλπιγγα του μέσου ωτός και μπορεί να προκαλέσει ρήξη τυμπάνου. Ένας τέτοιος τραυματισμός τείνει να επουλώνεται μέσα σε λίγες εβδομάδες, αλλά είναι γνωστό ότι προκαλεί μόνιμη απώλεια ακοής, βαρηκοΐα, μέχρι και ιλίγγους.

7. Ευρυαγγείες

Η συγκράτηση ενός φταρνίσματος προκαλεί τη διαστολή και τη θραύση μικρών αγγείων καθώς και τη ρήξη κάποιου μικρού αιμοφόρου αγγείου στο μάτι και τη μύτη. Πιθανότατα να δεις μια κόκκινη "ρωγμή" στο βολβό του ματιού ή να έχεις μια μικρή ρινορραγία. 

8. Σπασμένα πλευρά

Μερικοί άνθρωποι, συχνά μεγαλύτερης ηλικίας, έχουν αναφέρει ότι έχουν σπάσει τα πλευρά τους λόγω φταρνίσματος. Αλλά το να κρατάς ένα φτάρνισμα μπορεί επίσης να προκαλέσει σπάσιμο στα πλευρά, καθώς αναγκάζει τον αέρα να εισέλθει στους πνεύμονές σου με πολλή δύναμη.

Με τις εποχικές ιώσεις να είναι στα φόρτε τους αυτήν την περίοδο,  το φτάρνισμα μπορεί να μεταδώσει ιώσεις, οπότε αν και είναι καλό να το αφήνεις να εκδηλώνεται, θα πρέπει να το "παγιδεύεις" σε ένα χαρτομάντιλο ή στο εσωτερικό του αγκώνα σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i