Αντιγήρανση: Ποιον κίνδυνο κρύβει η "μυστική ηλικία" του σώματός σου;

Αν σβήνεις πολλά κεράκια πρόσεχε! Δεν είναι η χρονολιγική αλλα η βιολογική ηλικία του οργανισμού σου που αποκαλύπει από τι κινδυνεύεις, σύμφωνα με νέα έρευνα.

klepsidra_antiageing istock

Καθώς μεγαλώνουμε, ο κίνδυνος ανάπτυξης χρόνιων ασθενειών, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και οι νευρολογικές διαταραχές, αυξάνεται σημαντικά. Ωστόσο, ενώ όλοι μεγαλώνουμε χρονολογικά με τον ίδιο ρυθμό, βιολογικά, τα ρολόγια μας μπορεί να χτυπούν πιο γρήγορα ή πιο αργά. Το να βασιζόμαστε αποκλειστικά στη χρονολογική ηλικία – τον αριθμό των ετών από τη γέννηση – είναι ανεπαρκές για τη μέτρηση της εσωτερικής βιολογικής ηλικίας του σώματος.

Τι έδειξε η νέα έρευνα

Αυτή η ασυμφωνία ώθησε τους επιστήμονες να βρουν τρόπους να προσδιορίσουν τη βιολογική ηλικία ενός ατόμου. Πώς;

Χρησιμοποιώντας αυτούς τους βιοδείκτες, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν η βιολογική ηλικία ενός ατόμου ξεπερνά τη χρονολογική του ηλικία, συχνά σημαίνει επιταχυνόμενη γήρανση των κυττάρων και μεγαλύτερη ευαισθησία σε ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία.

Η νέα έρευνα δείχνει ότι η ηλικία μπορεί να προβλέψει τον κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου στο μέλλον.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry, εξέτασε πάνω από 325.000 μεσήλικες και ηλικιωμένους Βρετανούς ενήλικες. Οι ερευνητές μελέτησαν εάν η προχωρημένη βιολογική ηλικία αυξάνει μελλοντικά τους κινδύνους ανάπτυξης νευρολογικών ασθενειών, όπως η άνοια, το εγκεφαλικό επεισόδιο, η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος των κινητικών νευρώνων.

Για να εκτιμήσουν τη βιολογική ηλικία, ανέλυσαν 18 βιοδείκτες που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια ιατρικών εξετάσεων, όπως αρτηριακή πίεση, γλυκόζη στο αίμα, επίπεδα χοληστερόλης, δείκτες φλεγμονής, περίμετρο μέσης και χωρητικότητα των πνευμόνων.

Όσοι είχαν μεγαλύτερη ηλικία από τη βιολογική τους στην αρχή της μελέτης είχαν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο άνοιας και εγκεφαλικού επεισοδίου κατά την επόμενη δεκαετία – ακόμη και αφού έλαβαν υπόψη τις διαφορές στη γενετική, το φύλο, το εισόδημα και τον τρόπο ζωής.

Τι να κρατήσεις από την έρευνα

Τα ευρήματα των ερευνητών δείχνουν ότι η επιβράδυνση της εσωτερικής παρακμής του σώματος μπορεί να είναι το κλειδί για την πρόληψη χρόνιων ασθενειών στα τέλη της ζωής.

Μάλιστα η βιολογική ηλικία μπορεί να επιβραδυνθεί ή ακόμα και να αντιστραφεί αλλάζοντας τον τρόπο ζωής σου:

  •  να γυμνάζεσαι τακτικά,
  • να κοιμάσαι καλά,
  • να θρέφεσαι σωστά,
  • να διαχειρίζεσαι το στρες και,
  • να παίρνεις συμπληρώματα διατροφής.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i