Πώς επηρεάζει το μάσημα της τσίχλας τον οργανισμό σου;

Το μάσημα της τσίχλας είναι απολαυστικό, διασκεδαστικό και σχεδόν χαλαρωτικό. Επηρεάζει, όμως, την υγεία του οργανισμού σου.

μασημα_τσιχλας Istock

Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που μπορεί να μην τις σκεφτείς δύο φορές, όπως το να βουρτσίζεις τα δόντια σου, να πιάνεις μαλλιά σου σε μια αλογοουρά ή να πηγαίνεις στο μπάνιο πριν φύγεις από το σπίτι. Μια άλλη συνήθεια που μπορεί να είναι αυτόματη; Το μάσημα μιας τσίχλας. Είναι όμως ασφαλές; Και, τι θα συμβεί αν το κάνεις κάθε μέρα;

Πιθανότατα έχεις καταναλώσει πολλά κομμάτια τσίχλας όλα αυτά τα χρόνια, αλλά έχεις σκεφτεί από τι αποτελείται και πώς μπορεί να επηρεάσει την υγεία σου; Η τσίχλα είναι κατασκευασμένη από μία βάση τσίχλας, με γλυκαντικά, αρωματικές και χρωστικές ουσίες, σύμφωνα με το Science Direct

Πώς μπορεί, τελικά, η "αθώα" συνήθεια του μασήματος και τα συστατικά της τσίχλας να επηρεάσει την γενική υγεία του οργανισμού σου, και πιο συγκεκριμένα του πεπτικού σου συστήματος;

Διάβασε επίσης: Μπορεί η τσίχλα να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Οι θετικές επιπτώσεις από το μάσημα της τσίχλας στον οργανισμό σου

τσιχλα_μασημα
Istock

Βελτιώνει τη στοματική υγεία

Η ξυλιτόλη είναι μια αλκοόλη σακχάρου που χρησιμοποιείται σε πολλές τσίχλες και μειώνει τον συνολικό αριθμό βακτηρίων στο σάλιο, ειδικά των βακτηρίων που προάγουν την κοιλότητα Streptococcus mutans, S. mutans.

Μια μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι η ξυλιτόλη βελτιώνει την κακοσμία του στόματος ή τη δυσοσμία του στόματος βοηθώντας στη μείωση της β-γλυκοσιδάσης, ενός ενζύμου που βρίσκεται στο σάλιο και είναι υπεύθυνα για την απελευθέρωση αρωματικών ουσιών.

Βελτιώνει την παραγωγή σάλιου

Το μάσημα της τσίχλας απαιτεί αυξημένη δράση του σώματος με αποτέλεσμα να βοηθάει στην τόνωση της παραγωγής σάλιου. Αυτό είναι μία ωφέλιμη λειτουργία για την ανακούφιση της ταλαιπωρίας για όσους λαμβάνουν φάρμακα ή αντιμετωπίζουν ξηροστομία που προκαλείται από ασθένειες. Η αυξημένη παραγωγή σάλιου βοηθά, επίσης, στην απομάκρυνση των τροφικών υλικών από τα δόντια, μειώνοντας το υλικό που είναι διαθέσιμο για βακτηριακή ζύμωση που μειώνει επίσης το σχηματισμό κοιλότητας.

Μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του γαστρεντερικού συστήματος που προκαλούνται από το άγχος

Ο άξονας εντέρου-εγκεφάλου είναι η σύνδεση μεταξύ του πεπτικού σωλήνα και του εγκεφάλου, και εξηγεί τη σχέση μεταξύ των συναισθηματικών παραγόντων όπως το στρες και το άγχος και την πεπτική δυσφορία. Η δράση του μασήματος μιας τσίχλας θεωρείται ως ένας βοηθητικός μηχανισμός αντιμετώπισης του στρες και μπορεί επίσης να συμβάλει σε μειωμένα συναισθήματα πεπτικών συμπτωμάτων που προκαλούνται από το στρες.

Οι αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία από το μάσημα της τσίχλας

Μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα

Ορισμένες τσίχλες περιέχουν αλκοόλες σακχάρου όπως ξυλιτόλη, ερυθριτόλη ή σορβιτόλη, τα οποία όλα ταξινομούνται ως FODMAP. Το μάσημα πολλών κομματιών τσίχλας την ημέρα θα μπορούσε να συμβάλει σε διάρροια, φούσκωμα και πεπτική δυσφορία, ειδικά για άτομα με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο

Όσοι είναι επιρρεπείς σε πονοκεφάλους ή ημικρανίες μπορεί να χρειαστεί να περιορίσουν το μάσημα μιας τσίχλας, καθώς μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για την εμφάνιση πονοκεφάλου.

Μπορεί να οδηγήσει σε ειλεό

Οι ανήλικες (παιδιά) που μασούν μεγάλες ποσότητες τσίχλας και την καταπίνουν μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εντερικής απόφραξης (ειλεό), ειδικά όταν η τσίχλα προσκολλάται στα υπολείμματα τροφών και παγιδεύει μια άπεπτη μάζα στο έντερο. Ωστόσο, αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια στα μικρά παιδιά.

Διάβασε επίσης: Τρέχεις ή κάνεις περπάτημα μασώντας τσίχλα; Ποιες οι επιδράσεις της στην άσκηση;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i