Μπορεί η τσίχλα να βοηθήσει στην απώλεια βάρους;

Πως το μάσημα τσίχλας επηρεάζει τους fitness goals σου;

τσίχλα iStock

Δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η τσίχλα έχει θαυματουργές ιδιότητες στην απώλεια βάρους. Μάλιστα, υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι το μάσημα τσίχλας κρατάει μακριά τις λιγούρες ή την κατανάλωση υπερβολικού φαγητού, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι έχουν διαπιστώσει αλλαγή στο πρόσωπο τους καθώς τονώνονται οι μύες τους. Οι εν λόγω ισχυρισμοί είναι λογικό να προκαλούν σύγχυση για το αν τελικά η τσίχλα είναι ένα χρήσιμο μέσο για την εκπλήρωση των fitness goals σου, ωστόσο δεν ανταποκρίνονται πάντοτε στην πραγματικότητα. Πολλές έρευνες υποστηρίζουν ότι το μάσημα τσίχλας προσφέρει ελάχιστα οφέλη στην απώλεια κιλών, με πιο πιθανά τα ακόλουθα:

Μειώνει το αίσθημα πείνας αλλά και τις λιγούρες

Σχετικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η τσίχλα μπορεί να μειώσει το έντονο αίσθημα πείνας αλλά και τις λιγούρες για περισσότερο φαγητό. Συγκεκριμένα, έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα απέδειξε ότι η τσίχλα μείωσε την έντονη επιθυμία για φαγητό έπειτα από δέκα ώρες νηστείας, ενώ σε άλλη έρευνα όπου ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να μασούν τσίχλα χωρίς ζάχαρη για τουλάχιστον 30 λεπτά μετά από ένα γεύμα, απεδείχθη ότι αισθάνονταν περισσότερο χορτασμένοι από εκείνους που δεν μασούσαν καθόλου.

Μπορεί να σε βοηθήσει να καταναλώνεις λιγότερες θερμίδες

Κάποιοι υποστηρίζουν πως αν μασούν τσίχλα μεταξύ των γευμάτων, επιθυμούν μικρότερες ποσότητες φαγητού όταν έρθει η ώρα του γεύματος. Μελέτη που διεξήχθη απέδειξε ότι όσοι συμμετέχοντες σε αυτήν μασούσαν τσίχλα μεταξύ πρωινού και μεσημεριανού, όχι μόνο πεινούσαν λιγότερο όταν έπρεπε να γευματίσουν, αλλά κατανάλωναν περίπου 68 θερμίδες λιγότερες κατά το μεσημεριανό γεύμα. Παρόλο που τα ευρήματα αυτά μοιάζουν αρκετά ενθαρρυντικά στην απώλεια βάρους, δεν έχει αποδειχθεί προς το παρόν αν τα αποτελέσματα αυτά μπορούν να διαρκέσουν μακροπρόθεσμα μέσω της συγκεκριμένης συνήθειας.

Ίσως συμβάλει στο κάψιμο λίγων περισσότερων θερμίδων

Ορισμένες μικρές μελέτες υποδεικνύουν ότι η δράση της τσίχλας μπορεί να βοηθήσει να κάψεις λίγες επιπλέον θερμίδες. Αυτό προκύπτει έπειτα από σχετική έρευνα, όπου οι συμμετέχοντες που μασούσαν τσίχλα πριν και μετά το πρωινό έκαψαν περίπου 3-5% περισσότερες θερμίδες, σε σύγκριση με εκείνους που δεν μασούσαν τσίχλα. Σε μια άλλη μελέτη, το μάσημα τσίχλας μετά από ένα γεύμα αύξησε τη θερμογένεση που προκαλείται από τη διατροφή, δηλαδή τον αριθμό των θερμίδων που καίγονται μέσω της πέψης. Ωστόσο, ο αριθμός των επιπλέον θερμίδων που καίγονταν παρέμεινε πολύ μικρός και η απλή κατανάλωση του ίδιου γεύματος πιο αργά ήταν ακόμη πιο αποτελεσματική στην αύξηση της θερμογένεσης από το μάσημα τσίχλας.

Ποια είδη τσίχλα μπορούν να ενισχύσουν την απώλεια βάρους;

Τσίχλες χωρίς ζάχαρη: Η ζάχαρη είναι γεμάτη κενές θερμίδες, οι οποίες δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα ωφέλιμο στον οργανισμό. Για αυτό και είναι σημαντικό να αποφεύγεται ακόμα και όταν πρόκειται για τα 2 γραμμάρια ζάχαρης που εμπεριέχονται συνήθως μέσα σε μια τσίχλα. Πρόσεξε οι τσίχλες χωρίς ζάχαρη μπορεί να περιέχουν άλλα γλυκαντικά συστατικά εξίσου βλαβερά με την ζάχαρη, τα οποία επίσης καλό θα ήταν να αποφύγεις.

Τσίχλες νικοτίνης: Η νικοτίνη, η οποία βρίσκεται συνήθως στα τσιγάρα, είναι γνωστό ότι μειώνει την όρεξη, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να τρώνε λιγότερο. Επιπλέον, μπορεί να αυξήσει ελαφρώς το μεταβολισμό, οδηγώντας το σώμα σας να καίει μερικές επιπλέον θερμίδες την ημέρα. Τα παραπάνω εξηγούν γιατί οι άνθρωποι που μασούν τσίχλα νικοτίνης ενώ προσπαθούν να κόψουν το κάπνισμα συχνά παίρνουν λιγότερο βάρος από εκείνους που μασούν κανονική τσίχλα ή δεν μασούν καθόλου τσίχλα.

Τσίχλες καφεΐνης: Μια ανασκόπηση που περιελάμβανε περισσότερους από 600 συμμετέχοντες προτείνει ότι η μεγαλύτερη πρόσληψη καφεΐνης μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο βάρος, μάζα λίπους και δείκτη μάζας σώματος. Βέβαια, η τακτική χρήση καφεΐνης μπορεί να μειώσει τις θετικές επιπτώσεις της, προκαλώντας προβλήματα υγείας, όπως διαταραχές ύπνου, νευρικότητα κ.α. Το μάσιμα τσίχλας με καφεΐνη θα πρέπει να γίνεται με μέτρο, ώστε να μην ξεπερνιέται η συνιστώμενη ποσότητα πρόσληψης, η οποία δεν ξεπερνά τα 400mg.

Διάβασε επίσης: Τρέχεις ή κάνεις περπάτημα μασώντας τσίχλα; Ποιες οι επιδράσεις της στην άσκηση;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i